Ποιο τσάι έχει την μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης

Ποιο τσάι έχει την μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης

Τα πιο καφεϊνούχα ροφήματα είναι το μαύρο τσάι και το oolong, ενώ στον αντίποδα ντεκαφεϊνέ και τα αφεψήματα από βότανα περιέχουν πολύ λίγες έως ελάχιστες ποσότητες καφεΐνης.

 

Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι περιέχει την υψηλότερη ποσότητα καφεΐνης, που κυμαίνεται μεταξύ 64 και 112 mg ανά μερίδα 235 ml. Το μαύρο τσάι δεν περιέχει θερμίδες, λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες ή ζάχαρη. Ωστόσο, όπως και άλλα είδη, περιέχει φλαβονοειδή που συνδράμουν στην υγεία, φυτοχημικά, φλαβονόλες, θεανίνη και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μεταξύ άλλων συνδράμει στην αυξημένη πνευματική εγρήγορση, λιγότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μικρότερη πίεση και στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

 

Τσάι Oolong

Το τσάι Oolong περιέχει μεταξύ 29 και 53 mg καφεΐνης ανά 235ml.To εν λόγω τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού oolong και άλλων τύπων, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους λόγω της αντιοξειδωτικής EGCG που περιέχει. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, καθώς το τσάι oolong μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.  Δεν περιέχει λίπη, σάκχαρα, πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες.

 

Πράσινο τσάι

Η καφεΐνη στο πράσινο τσάι κυμαίνεται μεταξύ 24 και 39 mg ανά 235ml. Tο πράσινο τσάι δεν περιέχει λίπη, σάκχαρα ή φυτικές ίνες, ενώ δρα κατά του κακρίνου του δέρματος και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του και υπέρ της γνωστικής ικανότητας του ανθρώπου.

 

Λευκό τσάι

Η καφεΐνη στο λευκό τσάι κυμαίνεται μεταξύ 32 και 37 mg ανά 235 ml. Το λευκό τσάι είναι παρόμοιο με το πράσινο τσάι και είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το μαύρο, το oolong και το πράσινο. Mπορεί να δράσει υπέρ της υγείας της καρδιάς, ως ασπίδα από τις επιβλαβείς ακτίνες UV και βοηθά στην απώλεια βάρους μεταξύ άλλων.

 

Τσάι χωρίς καφεΐνη

Αυτά τα είδη περιέχουν λιγότερο από 12 mg καφεΐνης ανά 235 ml ή και καθόλου καφεΐνη. Κάποια από αυτά τα είδη τσαγιού είναι τα

 

Τσάι Rooibos

Βοηθά στην προστασία του ήπατος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

Τσάι ιβίσκου

Το εκχύλισμα των φύλλων του ιβίσκου έχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προάγει την καρδιαγγειακή υγεία και την υγιή αρτηριακή πίεση.

 

Χαμομήλι

Βελτιώνει τον ύπνο σε άτομα που αντιμετωπίζουν αϋπνίες. Μειώνει τη χοληστερόλη, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και παρέχει αντιοξειδωτική προστασία.

 

Τσάι κουρκουμά

Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχοντας αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

 

Πολλά είδη τσαγιού προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχουν:

Αντιοξειδωτικά: Καθυστερούν ή αποτρέπουν οξειδωτικές βλάβες, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Φυτοχημικά: Αυτές οι φυτικές ενώσεις μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Φλαβονοειδή: Αυτές οι ουσίες είναι ένα είδος πολυφαινολικών φυτοχημικών και είναι επίσης αντιοξειδωτικές.

Φλαβονόλες: Πρόκειται για ένα είδος φλαβονοειδών στο τσάι που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

EGCG: Είναι μια κατεχίνη στο μαύρο και πράσινο τσάι και ένα επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Θεανίνη: Αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.