Aστικόν: Ένα αυθεντικά ιστορικό καφέ στα Κύθηρα

Aστικόν: Ένα αυθεντικά ιστορικό καφέ στα Κύθηρα

Άνθρωποι των τεχνών, πολιτικοί και πολλά διάσημα πρόσωπα έχουν καθίσει στα γραφικά τραπέζια του απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι καφέ.

 

Η ιστορία του εν λόγω καφέ ξεκινά το 1908 όταν η οικογένεια Λειβαδίτη αποφάσισε να ανοίξει ένα καφενείου στο χωριό Ποταμό των Κυθήρων. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και ο  Ελευθέριος Βενιζέλος το επισκέπτεται το 1917.  Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως εκείνη την περίοδο γίνονταν οι ζυμώσεις για την ανεξαρτησία του νησιού. Λίγο αργότερα, εξάλλου, στις αρχές του 1917, κηρύχθηκε η αυτόνομη διοίκηση Κυθήρων. Στα χρόνια της κατοχής, το Αστικόν γίνεται στέκι των ανταρτών του ΕΛ.ΑΣ.

 

 

Η αύρα που αποπνέει το ιστορικό αυτό κατάστημα, με τα ξύλινα πατώματα και τις παλαιού τύπου καρέκλες, το μωσαικό και τους δερμάτινους καναπέδες δεν θα μπορούσε παρά να τραβήξει το ενδιαφέρον ανθρώπων των τεχνών και του πολιτισμού. Το “Αστικόν” αποτέλεσε ένα χώρο όπου κινηματογραφιστές έσπευδαν να το αποτυπώσουν μέσα από τον φακό τους. Μάλιστα οι πρώτες κινηματογραφικές προβολές στο νησί έγιναν στο εν λόγω καφενείο. Σήμερα, ο χώρος λειτουργεί ως καφέ, εστιατόριο, μπαρ, αλλά και ως δυναμικός χώρος τέχνης και πολιτισμού με μακρά διαδρομή. Εκτός από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το «Αστικόν» έχουν επισκεφθεί εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, των τεχνών και του πολιτισμού. Μεταξύ άλλων  οι: Γεώργιος Παπανδρέου, Δημήτρης Χορν, Ευγένιος Σπαθάρης, Μαρία Φαραντούρη, Αττίκ.

 

Ποταμός, Κύθηρα, τηλ. 2736 033141