Ποιες πόλεις είναι πρωταθλήτριες σε clubbing, late dining, late coffee;

Ποιες πόλεις είναι πρωταθλήτριες σε clubbing, late dining, late coffee;

Πολλές πόλεις ισχυρίζονται ότι «δεν κοιμούνται ποτέ», παρόλα αυτά, λίγες είναι εκείνες στις οποίες μπορείτε πραγματικά να “καταφύγετε” για ένα τελευταίο ποτό, ένα ωραίο  δείπνο ακόμη και λίγο πριν τα μεσάνυχτα ή έναν νυχτερινό καφέ.

 

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει το simpleghar.com η “βασίλισσα” της ολονύκτιας κουλτούρας διασκέδασης φημίζεται πως είναι η Νέα Υόρκη, ωστόσο δεν αναιρεί επουδενί τη δυναμική των υπόλοιπων κορυφαίων 9 που παρουσιάζονται στην εν λόγω μελέτη. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η Αθήνα, η οποία έρχεται πρώτη στο late dining, με τις περίφημες ταβέρνες και τα εστιατόρια να κλείνουν αργά τη νύχτα, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους και τουρίστες να βρουν έως αργά το κατάλληλο για εκείνους μέρος για να δειπνήσουν. Στις κατηγορίες του clubbing και του late coffee η Αθήνα βρίσκεται στην 4η θέση.

 

Τι αναφέρει η έρευνα

 

Τα openings καταστημάτων διασκέδασης αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των εργαζομένων στις πόλεις. Η ηχορρύπανση είναι έντονη, η κατάχρηση του αλκοόλ δημιουργεί πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, η ολονύχτια κουλτούρα αποτελεί καταφύγιο για τις μη mainstream ομάδες, από queer κοινότητες έως insomniacs. Μια ακμάζουσα νυχτερινή ζωή δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης, ενισχύοντας παράλληλα τη φήμη και την οικονομία της.

 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πέραν της Ν. Υόρκης υπάρχουν άλλες εννέα πόλεις με ισχυρότατη δυναμική ολονύκτιας κουλτούρας. Για την έρευνα, οι ειδικοί υπολόγισαν τον μέσο όρο των ωραρίων σε μπαρ, κλαμπ, καφέ και εστιατορίων σε 78 μεγάλες πόλεις.

 

Το Κάιρο της Αιγύπτου είναι η πόλη που πραγματικά δεν κοιμάται ποτέ

 

Οι πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα των περιοχών που “δεν κοιμούνται ποτέ”. Στην Αθήνα και το Βελιγράδι οι καλοκαιρινές νύχτες είναι μεγάλες. Το φαγητό συνήθως ακολουθεί έπειτα από ένα μεγάλο, ολονύχτιο πάρτι-είναι αναπόσπαστο μέρος του αθηναϊκού τρόπου ζωής. Το Βελιγράδι είναι φημισμένο για το night clubbing του το οποίο έχει αναπτυχθεί με μια κουλτούρα “υπόγειας αναρχίας” κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μεταπολεμικού χάους και αναζήτησης ταυτότητας. Το Κάιρο είναι μία από τις τρεις μόνο πόλεις του κόσμου όπου τα νυχτερινά καταστήματα κλείνουν κατά μέσο όρο στις 3 π.μ. ή αργότερα (το Μαϊάμι και το Μοντεβιδέο παραμένουν ανοιχτά για λίγο περισσότερο). Η αιγυπτιακή πρωτεύουσα έρχεται πρώτη στη βαθμίδα που αφορά το πόσο αργά ανοίγουν τα καφέ και δεύτερη όσον αφορά τα εστιατόρια. Σε σύνολο, αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Κάιρο στην πόλη με τα πιο late- openings. 

 

Το αργοπορημένο άνοιγμα των καταστημάτων είναι κανόνας στην πόλη αυτή της Αιγύπτου, εν μέρει λόγω του κλίματος και της κουλτούρας της. Συχνά τα νυχτερινά καταστήματα ανοίγουν τα μεσάνυχτα και η διασκέδαση διαρκεί μέχρι το ξημέρωμα. «Αυτή είναι η φύση του Καΐρου» εξηγεί ο επικεφαλής ενός coffee shop στην περιοχή.

 

Τα clubs του Μαϊάμι

 

Ποιες είναι όμως οι πόλεις όπου τα κέντρα διασκέδασης παραμένουν ανοιχτά πιο αργά; Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται πως υπερισχύει το μακρινό Μαϊάμι αλλά και το Μοντεβίδεο, ενώ ακολουθεί τρίτο το Κάιρο.

 

Το Μαϊάμι είναι γνωστό ως η πόλη των πάρτι, ενώ κατατάσσεται πρώτο στη σχετική λίστα του TimeOut για την καλύτερη νυχτερινή ζωή στις ΗΠΑ. Ένας διαφοροποιημένος πληθυσμός, το αισθησιακό τοπίο και οι λατινικές επιρροές είναι κάποιοι από τους λόγους που το Μαϊάμι έχει αφοσιωμένους fans, που το προτιμούν για ολονύχτιο πάρτι. Και μπορεί το αλκοόλ να έχει περιοριστεί πρόσφατα στη South Beach, παρόλ’ αυτά τα ίδια τα κλαμπ παραμένουν ανοικτά μέχρι τα ξημερώματα.

 

Το Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη έρχεται δεύτερο στη σειρά με τις πόλεις όπου τα κέντρα διασκέδασης ανοίγουν αργότερα. Όπως και οι κάτοικοι του Καΐρου, έτσι και οι Μοντεβιανοί είναι γνωστοί ως “ξενύχτηδες”.

 

Η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Late Dining

 

Οι Έλληνες συνήθως τρώνε το δείπνο τους μεταξύ οκτώ και εννέα το βράδυ, αλλά τα εστιατόρια τείνουν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Έτσι η Αθήνα καθίσταται στην πρώτη θέση των πόλεων του late dining. Οι ελληνικές γεύσεις είναι έτσι κι αλλιώς μια “γιορτή για τον ουρανίσκο σας”, αν προσθέσετε σε αυτό την κοινωνική πτυχή του dining, μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί ποτέ κανείς δεν θέλει να τελειώσει γρήγορα το δείπνο του. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της επικούρειας φιλοσοφίας, έτσι από αρχαιοτάτων χρόνων, το δείπνο θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

 

Η χώρα που συνδέεται συχνότερα με το φαγητό, αργά τη νύχτα, είναι η Ισπανία. Η ισπανική πόλη όπου τα εστιατόρια ανοίγουν πιο αργά είναι η Βαρκελώνη – η οποία βρίσκεται μόλις στην 20η θέση της μελέτης, καθώς τα εστιατόρια κλείνουν λίγο πριν τις 23:00 κατά μέσο όρο. Η ισπανική κουλτούρα του late dining είναι στην πραγματικότητα μια συνέχεια από την εποχή του Φράνκο, όταν ο δικτάτορας ευθυγράμμισε εκ νέου τη ζώνη ώρας της χώρας ώστε να ταιριάζει με εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας παρά την αναντιστοιχία στις ώρες ανατολής/δύσης του ηλίου.

 

Η ινδική κουλτούρα καφέ και η νυχτερινή ζωή

 

Όσον αφορά το ωράριο των καφέ και τα late openings, το Κάιρο και το Βελιγράδι βρίσκονται και πάλι ψηλά στην κατάταξη (1η και 2η θέση). Ωστόσο μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως σε αυτή τη λίστα,  φιγουράρουν ψηλά και τρεις ινδικές πόλεις -ανάμεσα στις πρώτες 10. Το Hyderabad, η Mumbai και το Chennai έχουν μέσο ωράριο κλεισίματος μεταξύ 10 – 11 μ.μ. Η κουλτούρα των καφέ ανθεί στην Ινδία καθώς την επιλέγει κατά κόρον η νεολαία και η μεσαία τάξη – με φόντο τη χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ.

 

Επίσης, σε υψηλή θέση είναι το Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Το Ζάγκρεμπ είναι η 42η πόλη με τα late openings σε σύνολο, αλλά βρίσκεται στην 13η θέση στον κλάδο του καφέ με μέσο ωράριο κλεισίματος στις 9.48 μ.μ.. Ο καφές αποτελεί μια τεράστια βιομηχανία στα Βαλκάνια και είναι αναπόσπαστο κομάτι της κοινωνικής ζωής των βαλκάνιων λαών. Το Ζάγκρεμπ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή τη λίστα. Όσοι το έχουν επισκεφθεί δηλώνουν ότι αυτή η πόλη έχει κάτι μαγικό τη νύχτα. Το βουητό της πόλης, τα έντονα φώτα και η συνοδεία ενός καλού καφέ, καθιστούν το Ζάγκρεμπ μοναδικό προορισμό για τους απανταχού, late coffee lovers.