Φτιάξτε καφέ, τσάι και άλλα ροφήματα, εύκολα, γρήγορα και υγιεινά

Φτιάξτε καφέ, τσάι και άλλα ροφήματα, εύκολα, γρήγορα και υγιεινά

Όσοι αγαπάτε τα ζεστά ροφήματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα εξίσου υγιεινά και πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο παρασκευής τους.

 

Είτε προτιμάτε να πίνετε ένα καφέ με κάποιον φίλο στο coffee shop της γειτονιάς σας, είτε είστε περισσότερο “σπιτόγατοι” και ετοιμάζετε το ζεστό σας ρόφημα στο σπίτι, υπάρχουν κάποια μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να επωφεληθείτε στο έπακρο από τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα έξτρα συστατικά που προσθέτετε για παράδειγμα μπορεί να αλλοιώσουν αυτές τις ιδιότητες και τα ροφήματά σας να μην είναι τελικά τόσο υγιεινά όσο πιστεύετε. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τον καφέ, το τσάι και άλλα ροφήματα εύγευστα αλλά και οφέλιμα για την υγεία σας.

 

Καφές

Έρευνες έχουν συνδέσει τον καφέ με τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη τύπου Β και αρκετών τύπων καρκίνου. Το αγαπημένο ρόφημα έχει ελάχιστες θερμίδες – πριν προσθέσετε γάλα και ζάχαρη – και είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που προστατεύουν τον οργανισμό.

 

Προσοχή: Δεν πρέπει να καταναλώνετε καφέ με καφεΐνη μετά το μεσημέρι. Η κατανάλωσή του ακόμη και έξι ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να τον διαταράξει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine. Και ενώ η επίδραση του καφέ στους ανθρώπους ποικίλλει, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά ένα όριο ημερήσιας κατανάλωσης, από τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η προσθήκη ζάχαρης και κρέμας μπορεί να καταστήσει τον καφέ και άλλα ζεστά ροφήματα λιγότερο υγιεινά.

 

Τσάι

Υπάρχει στην αγορά μια ευρεία γκάμα τσαγιού και μπορείτε να το απολαύσετε σε διαφορετικές εκδοχές, είτε μαύρο ή πράσινο ή ακόμη και λευκό. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τσάι προσλαμβάνουν πλήθος φυτικών ενώσεων, που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες τονώνουν την υγεία του οργανισμού, σύμφωνα με μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition. Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και προσφέρουν άλλα οφέλη.

Προσέξτε: Τις πολύ ζεστές παρασκευές. Όσοι έπιναν τακτικά πολύ ζεστό τσάι – άνω των 149 βαθμών – είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου συγκριτικά με εκείνους που έπιναν πιο δροσερό τσάι, αναφέρει έρευνα του 2020 στο European Journal of Cancer Prevention. Δώστε χρόνο σε όλα τα ζεστά ροφήματα προκειμένου να κρυώσουν. Αν μπορείτε να τα πιείτε με άνεση, τότε είστε σε καλό σημείο. Λάβετε υπόψη ότι αν και το matcha και το chai φημίζονται ότι είναι πολύ υγιεινά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το παραδοσιακό matcha είναι σκόνη πράσινου τσαγιού αναμεμειγμένη με νερό και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Τα matchas που πωλούνται σε πολλά καταστήματα, ωστόσο, είναι matcha lattes, κρεμώδη παρασκευάσματα που μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη.

 

Το παραδοσιακό masala chai είναι ένα ινδικό μείγμα από γαλακτώδες, ζαχαρούχο μαύρο τσάι με μπαχαρικά. Αλλά τα ροφήματα chai που πωλούνται στις Η.Π.Α και σε άλλες περιοχές παρασκευάζονται συχνά με την προσθήκη σιροπιαστών συμπυκνωμάτων και έχουν λίγα κοινά με το πρωτότυπο. Με λίγο παραπάνω ψάξιμο, μπορείτε να βρείτε πιο υγιεινές εκδοχές και των δύο αυτών ροφημάτων. Απλώς φροντίστε να ρωτήσετε τι περιέχει αυτό που παραγγέλνετε – ή δοκιμάστε να το ετοιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι.

 

Ζεστή σοκολάτα

Δεν υπάρχει πιο όμορφη εμεπιρία από μια ζεστή κούπα κακάο/σοκολάτα σε μια χιονισμένη μέρα. Η κατανάλωση σοκολάτας και άλλων προϊόντων κακάο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αναφέρει αυστραλιανή έρευνα.  Το κακάο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση φλεγμονών και στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Προσέξτε: Τη ζάχαρη. Η “μοντέρνα” εκδοχή της ζεστής σοκολάτας απαιτεί έως και 20 γραμμάρια ζάχαρης ή περισσότερο. Πρόκειται σε αρκετές περιπτώσεις για τη μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση. Για τον λόγο αυτό επιλέξτε καλύτερα σκόνη κακάο στην οποία θα προσθέσετε ζεστό γάλα και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ανά κούπα.

 

Ζεστός μηλίτης

Δεν πρέπει να συγχέεται με τον χυμό μήλου, ο οποίος έχει φιλτραριστεί. Ο μηλίτης έχει να κάνει περισσότερο με τον πολτό μήλου, και για τον λόγο αυτό έχει  υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων. Ελέγξτε τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι αυτό που πίνετε είναι 100% χυμός. Ο μηλίτης είναι φυσικά γλυκός. Τα πρόσθετα συστατικά όπως το σιρόπι καραμέλας ή κανέλας δεν είναι απαραίτητα.

Προσέξτε: Τον μηλίτη που πωλείται μη παστεριωμένος ή «ωμό». Έχει συνδεθεί με κρούσματα λοίμωξης από E. coli και cryptosporidium, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους ενήλικες.