Τα καλύτερα ανεξάρτητα καφέ στον κόσμο

Τα καλύτερα ανεξάρτητα καφέ στον κόσμο

Τα καλύτερα ανεξάρτητα coffee shops παγκοσμίως με την σφραγίδα των Financial Times.

 

Από το μακρινό Μπουένος Άιρες έως το Όσλο και το Βερολίνο, οι λάτρεις του καφέ και συντάκτες των Financial Times ταξίδεψαν σε διάφορα μέρη και δοκίμασαν πολλούς καφέδες προκειμένου να ανακαλύψουν τα καλύτερα ανεξάρτητα coffee shops και να μας τα συστήσουν.  Ένα κρυμμένο κατάστημα σε μια όμορφη γειτονιά της σύγχρονης πόλης της Στοκχόλμης προσφέρει καφέ που παράγεται με βιώσιμες μεθόδους. Λίγο πιο μακριά, ένα ξεχωριστό espresso bar στο Όσλο μας καλεί να μυηθούμε στα μυστικά του σκανδιναβικού roasting με τις όξινες νότες του, ενώ στη Νέα Υόρκη το Café Integral μας δίνει τρεις κορυφαίες επιλογές μιγμάτων για μια πραγματική εμπειρία καφέ. Ας δούμε παρακάτω 10 από τις κορυφαίες επιλογές ανεξάρτητων καφέ, με την υπογραφή των FT.

 

Drop Coffee, Στοκχόλμη

 

Κρυμμένο στη μοντέρνα γειτονιά του Södermalm, το Drop Coffee είναι ένα βραβευμένο roastery και καφέ που ιδρύθηκε το 2009. Ο βιολογικός καφές που παράγεται και πιστοποιείται με βιώσιμο τρόπο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όχι μόνο της σκηνής του καφέ στη Στοκχόλμη, αλλά και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία. Επισκεφθείτε το κατάστημα για μια αληθινή εμπειρία απόλαυσης καφέ. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ψωμάκια με κάρδαμο και κανέλα. Αυτός ο οικείος χώρος είναι το τέλειο μέρος για ένα απογευματινό “fika” (σ.σ. καφές στα σουηδικά)

 

dropcoffee.com

 

Bonanza Coffee Roasters, Βερολίνο

 

Κάποτε οι Βερολινέζοι δυσκολεύονταν να εντοπίσουν στην πόλη καφέ υψηλής ποιότητας με παγκόσμια εμβέλεια. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η είσοδος επιχειρηματιών – φανατικών του καφέ έχει αναδείξει την πόλη σε ένα third-wave roastery. Κορυφαίος προορισμός είναι το Bonanza, ένα αναπάντεχα καλό roastery που προμηθεύεται κόκκους από μικρές φάρμες σε όλη την Αφρική, την Ινδονησία και τη Λατινική Αμερική. Οι επισκέπτες στο μοναδικό αυτό roastery στην περιοχή Kreuzberg του Βερολίνου θα πρέπει να δώσουν έμφαση στο τεράστιο drum roaster Probat G45 που ανάγεται χρονικά από το 1950. Οι “ειδικοί”, υποστηρίζουν ότι είναι ο καλύτερος παρασκευαστής flat whites στο Βερολίνο.

bonanzacoffee.de

 

Cuervo Café (Chacarita), Μπουένος Άιρες

 

Οι παιδικοί φίλοι και μουσικοί Pablo Tokatlian και Agustín Caro είχαν ανέκαθεν το όνειρο να διευθύνουν μια καφετέρια. Έτσι, αφού πούλησαν τον μουσικό τους εξοπλισμό το 2017, άνοιξαν -επιτέλους- το πρώτο τους καφέ. Πρόσφατα, έγιναν επίσης τα εγκαίνια ενός speciality roaster που εδράζει σε παλιό εργαστήριο στην περιοχή Chacarita του Μπουένος Άιρες. Εδώ προμηθεύονται και ψήνουν προσεκτικά μείγματα, όπως η σειρά Cumbia της Cuervo, παρασκευασμένα με φυσικό τρόπο, με αρκετή οξύτητα και ελαφρύ σώμα: είναι ιδανικά για παρασκευές με φιλτράρισμα, ζεστές και κρύες.

 

cuervocafe.com

 

Ideal Caffe Stagnitta, Παλέρμο

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι-πέραν του καλού καφέ- για τους οποίους οι FT συστήνουν το συγκεκριμένο ιστορικό roastery. Είναι η τοποθεσία του για παράδειγμα, στο Discesa dei Giudici, ακριβώς έξω από την Piazza Bellini, ή τα ράφια από γυαλιστερό ξύλο στα οποία “δεσπόζουν” μοναδικά προιόντα όπως σοκολάτες και γλυκά, εμπνευσμένα από την παλιά εποχή. Δίπλα,  βάζα με κόκκους single-origin είναι τοποθετημένα σε προσεγμένες σειρές στους μαρμάρινους πάγκους, ενώ αξεσουάρ ζυθοποιίας από τον 19ο αιώνα είναι ορατά μέσα από γυάλινες βιτρίνες. Ο καφές φυσικά, δεν θα σας απογοητεύσει: Καθίστε άνετα σε ένα από τα τραπέζια στο πλακόστρωτο και απολαύστε ένα ristretto ή ένα macchiato από μείγματα που τελειοποιεί η οικογένεια Stagnitta εδώ και χρόνια, από το 1928. Μην ξεχάσετε να πάρετε και λίγο καφέ για το σπίτι, ενώ εκτός από κόκκους μπορείτε πλέον να προμηθευτείτε και κάψουλες.

idealcaffe.it

 

Café Integral, Νέα Υόρκη

 

Πίσω από την ήσυχη πρόσοψη αυτού του καφέ που εδράζει στη Nolita βρίσκεται ένα roastery αφιερωμένο στην αστρική σκηνή του καφέ της Νικαράγουας. Από την ημέρα που άνοιξε το κατάστημα, πίσω στο 2012 έως και σήμερα, ο πρώην φωτογράφος César Vega έχει καταστήσει το Café Integral εκπρόσωπο της πατρίδας του στις ΗΠΑ, με αναφορά στον παραδοσιακό καφέ, μέσω των τριών βασικών μειγμάτων που διατίθενται: Dulcinea (το κορυφαίο μείγμα εσπρέσο), El Emperador (νότες από ροδάκινα, σταφίδες και honey wheat) και La Esperanza (μια συνεργασία με τους “βασιλιάδες” του καφέ της Νικαράγουας, την οικογένεια Peralta). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους κόκκους με επικάλυψη σοκολάτας και τα pre-poured μπουκάλια κρύου καφέ – που είναι ιδανικά για ένα αυτοσχέδιο εσπρέσο μαρτίνι.

 

cafeintegral.com

 

Onibus Coffee (Nakameguro), Τόκιο

 

Ο καφές στην Ιαπωνία είναι ένα από τα πολλά προιόντα που προσφέρονται, με προσοχή στη λεπτομέρεια και την ακρίβεια. Από τα αμέτρητα καταστήματα καφέ, οι FT επιλέγουν το Onibus Coffee, που στεγάζεται σε μια καντίνα δίπλα στο σταθμό του μετρό του Nakameguro. Ο καφές είναι υπέροχος και μπορείτε να τον απολαύσετε καθήμενοι στον πάγκο της καντίνας, ή να ανεβείτε τις στενές σκάλες και να εισέλθετε σε ένα δωμάτιο με θέα τις σιδηροδρομικές γραμμές. Μπορείτε ακόμα να καθίσετε σε ένα παγκάκι σε παιδική χαρά της γειτονιάς. Όπου κι αν επιλέξετε, ο καφές του Onibus Coffee θα σας μαγέψει.

onibuscoffee.com

 

Tim Wendelboe, Όσλο

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Tim Wendelboe έχει λάβει το προσωνύμιο “René Redzepi” του καφέ: τα τελευταία 20 χρόνια, ο Νορβηγός roaster και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Barista δημιουργεί με απόλυτη σχολαστικότητα καφέδες, όπως ακριβώς ένας σεφ haute-cuisine, στηρίζοντας παράλληλα την αλυσίδα εφοδιασμού, από τη φάρμα έως το φλιτζάνι. Επιπρόσθετα, πρωτοπορεί, συστήνοντας το πιο ελαφρύ, ελαφρώς όξινο στυλ των σκανδιναβικών roasts. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, πρέπει να επισκεφθείτε το εμβληματικό espresso bar του, μια κομψή μπάρα ακατέργαστων τούβλων και chocolate-panelled ξύλου, όλα αυτά στην ήσυχη μικρή γειτονιά Grünerlokka του Όσλο. Παραγγείλτε το «coffee tasting for two», τέσσερις παρασκευές φίλτρου τύπου Aeropress που δίνουν έμφαση στους διαφορετικούς κόκκους. Εναλλακτικά, αν ο καιρός είναι ζεστός, δοκιμάστε το διάσημο Cappuccino Al Freddo, ένα αφρώδη παγωμένο καφέ που φτιάχνεται σε μιλκσέικ. Είναι ένα καφέ που θα βαθμολογούνταν άνετα με τρία αστέρια Μισελέν.

 

timwendelboe.no

 

Sightglass Coffee (SoMa District), Σαν Φρανσίσκο

 

Τα αδέρφια Jerad και Justin Morrison άντλησαν έμπνευση για το όνομα της εταιρείας καφέ που ίδρυσαν στην Καλιφόρνια, από το παράθυρο ενός vintage roaster καφέ Probat. Όπως ακριβώς αυτό το παράθυρο τους έδωσε μια ξεκάθαρη οπτική για τη διαδικασία ψησίματος της μηχανής, οι Morrisons αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια που τη διέπουν- από τους εποχικούς κόκκους, απευθείας από την χώρα προέλευσής τους και σε φρεσκοκομμένες παρτίδες, έως τις μεθόδους παραγωγής, σε μικρές παρτίδες. Μαζί με το καφέ-μπαρ, το υποκατάστημα της Sightglass στην περιοχή SoMa φιλοξενεί ένα roastery, ένα εργαστήριο εκπαίδευσης και φυσικά την έδρα της εταιρείας. Οι πιο τολμηροί επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το iced coffee cascara shrub, ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τα κεράσια που περιβάλλουν τον κόκκο καφέ και αφρώδες νερό.

 

sightglasscoffee.com

 

Paramount Coffee Project, Σίδνεϊ

 

Η περιοχή του Surry Hills στο κέντρο της πόλης έχει μια ευρεία γκάμα από καφετέριες, ωστόσο το καλύτερο μέρος για να περάσετε την ημέρα σας είναι το Paramount. Πρόκειται για έναν χώρο με ψηλό ταβάνι, στεγάζεται στο φουαγιέ ενός διατηρητέου κτηρίου που παλαιότερα έδραζε η Paramount Pictures (σ.σ. υπάρχει ένας κινηματογράφος που λειτουργεί στον κάτω όροφο), ο οποίος προσφέρει πολλές και διαφορετικές θέσεις για να απολαύσετε τον καφέ σας: οι πρωινοί επισκέπτες πίνουν τον εσπρέσο τους σε ένα κοινόχρηστο μπαρ φτιαγμένο από πλακάκια του μετρό. Οι brunchers απολαμβάνουν το φαγητό τους σε χαμηλά τραπεζάκια. Είναι επίσης υπέροχο να πιείτε τον καφέ σας πλάι σε ένα από τα πολλά παράθυρα που πλημμυρίζουν τον χώρο με φως. Ο καφές, προέρχεται από μια ευρεία γκάμα – διαρκώς μεταβαλλόμενη – ποικιλιών από όλον τον κόσμο, και είναι εξαιρετικός, ενώ το μενού είναι εξίσου ξεχωριστό: σκεφτείτε τα κλασικά αυστραλιανά πρωινά κάπως “πειραγμένα”, όπως λιωμένο αβοκάντο με ψίχα από μπέιγκελ και granola με φιστίκια Αιγίνης, ακτινίδιο και puffed rice.

paramountcoffeeproject.com.au

 

Rosslyn (Queen Victoria St), Λονδίνο

 

Ο James Hennebry και ο Mat Russell ίδρυσαν τo Rosslyn εν έτει 2018 σε μια γωνιά της περιοχής του Λονδίνου με μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα. Εμπνευσμένο από τα θρυλικά πρότυπα της Αυστραλίας, το κατάστημα έχει ως στόχο να αναδείξει τους καλύτερους παραγωγούς του κόσμου μέσα σε ένα ζεστό σκηνικό που παραπέμπει σε ιρλανδική παμπ. Ως εκ τούτου, ένα ταξίδι στο Rosslyn έχει να κάνει τόσο με τον καφέ όσο και με τη φιλική εξυπηρέτηση και τη ζεστή ατμόσφαιρα που προσφέρει. Τα καλά προσεγμένα blends, oι διαρκώς εναλασσόμενοι roasters και η κρυφή λίστα των ποτών και ροφημάτων του Rosslyn, μπορούν να ικανοιποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα δεύτερο κατάστημα λειτουργεί στο Moorgate,  ενώ ένα τρίτο Rosslyn αναμένεται να ανοίξει σύντομα τις πύλες του. Ωστόσο το πρώτο Rosslyn παραμένει το αγαπημένο των FT (πιθανώς λόγω και της γειτνίασής του με τα γραφεία των FT στο Λονδίνο).

rosslyncoffee.com