Πώς να πίνετε τον καφέ σας για να αποφύγετε το πρήξιμο και τις φλεγμονές

Πώς να πίνετε τον καφέ σας για να αποφύγετε το πρήξιμο και τις φλεγμονές

Tips που θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε καθημερινά τον καφέ σας, χωρίς να διακινδυνεύσετε να προσθέσετε βάρος ή να εμφανίσετε φλεγμονές. 

 

Μπορεί ο καφές να μην είναι για όλους, παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Είναι εύγευστος, μας παρέχει έξτρα ενέργεια ενώ έχει πολλά οφέλη για την υγεία: μεταξύ άλλων συνδράμει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας, τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης διαβήτη, ακόμη και επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Ο σκέτος καφές είναι κυρίως εκείνος που προσφέρει αυτά τα οφέλη, ωστόσο τα συστατικά που βάζετε στον καφέ σας μπορούν να λειτουργήσουν εντελώς αντίστροφα, εάν δεν προσέξετε, οδηγώντας σε επιπλοκές όπως αύξηση βάρους ή φλεγμονές. Τι πρέπει να κάνετε;

 

1. Περιορίστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών

Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπούν να προσθέτουν βαριές κρέμες, γάλα, ή και τα δύο σε συνδυασμό. Κάποιοι συνηθίζουν να παραγγέλνουν από το αγαπημένο τους coffee shop latte με πλήρες γάλα, το οποίο ναι μεν προσδίδει έξτρα γεύση, μπορεί ωστόσο να συμβάλει στην εμφάνιση φλεγμονώδους απόκρισης από τον οργανισμό σας, εάν καταναλώνεται σε τακτική βάση. Σύμφωνα με ειδικούς, τα γαλακτοκομικά προιόντα, ενδεχομένως να πυροδοτούν την εμφάνιση φλεγμονής σε ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες, δυσανεξία ή αυτοάνοσα νοσήματα. Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι να αποφεύγουν το γάλα στον καφέ τους.

 

2. Αποφύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη

Είναι μια καλή ιδέα να παραγγείλετε ένα latte βανίλιας ή καραμέλας στο αγαπημένο σας coffee shop…Ή μηπως όχι; Έχει αποδειχθεί ότι η προσθήκη ζάχαρης μπορεί τάχιστα να προκαλέσει φλεγμονή εάν καταναλώνεται τακτικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι η παραδοσιακή ζάχαρη που χρησιμοποιούμε για να προσθέσουμε γλυκύτητα στον καφέ, ενώ εντοπίζεται και σε διάφορα αρώματα καφέ και κρέμες. Αυτό το είδος γλυκαντικού προκαλεί δυστυχώς συχνά φλεγμονές. Μια καλή εναλλακτική είναι τα φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι ή η κανέλα.

 

3. Προσοχή στο σερβίρισμα

Όταν παραγγέλνετε ένα ρόφημα καφέ πρέπει να δίνετε ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στο μέγεθός του. Οι μερίδες μπορεί να είναι απροσδόκητα μεγάλες, και αναπόφευκτα μαζί με το ρόφημα θα καταναλώσετε έξτρα θερμίδες και ζάχαρη. Τα ροφήματα καφέ, ζεστά, κρύα ή παγωμένα, συχνά περιέχουν ΄κενές΄ θερμίδες και σερβίρονται σε εξειρετικά μεγάλα μεγέθη. Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπεις κατανάλωσης ενός τέτοιου ροφήματος δοκιμάστε να μειώσετε την ποσότητά του για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έτσι θα μορέσετε να αντοληφθείτε εάν το φούσκωμα ή η φλεγμονή που εμφανίσατε οφείλεται στον καφέ που καταναλώνετε.

 

4. Διαβάστε τη διατροφική ετικέτα

Όταν επιλέγετε μια κρέμα καφέ, είναι σημαντικό να διαβάζετε πάντα τη διατροφική ετικέτα. Αν ψάχνετε για μια κρέμα χωρίς λακτόζη να έχετε κατά νου πως μπορεί να περιέχει άλλα επιβαρυντικά συστατικά, όπως πρόσθετη ζάχαρη. Για μια κρέμα με καθαρά φυτική βάση, αναζητήστε εκείνες που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη.