Πώς η ουκρανική κρίση επηρεάζει τον ινδικό καφέ

Πώς η ουκρανική κρίση επηρεάζει τον ινδικό καφέ

Η ουκρανική κρίση θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές ινδικού καφέ προς την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

 

H κρίση στην Ουκρανία, έπειτα από την εισβολή ρωσικών δυνάμεων την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσε πλήθος αναταραχών και ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα. Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και οικονομικές συνέπειες είναι μεγάλο, την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται εν αναμονή των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων.

 

Από αυτές τις εξελίξεις ο κόσμος του καφέ δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Η Ινδία εξάγει τεράστιες ποσότητες καφέ σε Ρωσία και Ουκρανία, δύο χώρες που αποτελούν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ινδικού καφέ. Μέχρι στιγμής, (Απρίλιος-Ιανουάριος του τρέχοντος φορολογικού έτους), η Ινδία είχε εξάγει 6.604 μετρικούς τόνους πράσινου κόκκου, στιγμιαίο, καβουρδισμένο και αλεσμένο καφέ στην Ουκρανία και 23.519 μετρικούς τόνους στη Ρωσία. Οι εξαγωγές καφέ στην Ουκρανία, κορυφώθηκαν στους 7.327 μετρικούς τόνους κατά τη διάρκεια της οικονομικής περιόδου 2018-19 και το 2019-2020 είχαν ανέλθει 6.947 μετρικούς τόνους.

 

Οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών ήταν παραδοσιακά οι σημαντικότεροι εισαγωγείς διαλυτού/στιγμιαίου καφέ από την Ινδία. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 75%, ενώ η Ουκρανία κατέχει μερίδιο άνω του 20% μερίδιο από τις εξαγωγές της Ινδίας, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η Coffee Board.

 

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας σίγουρα θα επηρεάσει τις εξαγωγές ινδικού καφέ στην Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες», δήλωσε ο Dr. K.G. Jagadeesha, Διευθύνων Σύμβουλος και Γραμματέας, του Coffee Board. Σύμφωνα με τους εξαγωγείς καφέ, εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο στις εξαγωγές, ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να έχει έμμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις συνολικές εξαγωγές καφέ από την Ινδία στην Ουκρανία και στις γειτονικές αγορές καφέ.

 

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πιθανό να ανεβάσει τις τιμές των καυσίμων, του μετάλλου/αλουμινίου (ο στιγμιαίος καφές εξάγεται κυρίως σε μεταλλικά κουτιά και δοχεία) και των υλικών συσκευασίας. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το κόστος εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε ο Ramesh Rajah, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Καφέ. «Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος των εξαγωγών σίγουρα θα αυξηθεί και οι αγοραστές καθώς και οι πωλητές ήδη ανησυχούν για ένα τέτοιο σενάριο», είπε. «Επίσης, όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι τιμές των πρώτων υλών συσκευασίας είχαν ήδη αυξηθεί πρόσφατα, κατά 30%», πρόσθεσε ο κ. Rajah.

 

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς καφέ στην περιοχή αυτή, ενώ η Ρωσία είναι ένας από τους 5 κορυφαίους αγοραστές ινδικού καφέ. «Αν και η Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό μια χώρα που καταναλώνει τσάι, έχει μια πολύ ώριμη κουλτούρα καφέ, χάρη στις τουρκικές και οθωμανικές της επιρροές», δήλωσε ο Rajah. «Η τρέχουσα αβεβαιότητα είναι σίγουρα ανησυχητική, τόσο για τους εξαγωγείς όσο και για τους εισαγωγείς όλων των ποικιλιών ινδικού καφέ», πρόσθεσε.