Καφές, υγεία και το παράδειγμα της Ικαρίας

Καφές, υγεία και το παράδειγμα της Ικαρίας

Η επιστήμη εξηγεί για ποιον λόγο ο ελληνικός καφές θεωρείται από τους καλύτερους παγκοσμίως, με βάση τα οφέλη του στην υγεία.

 

Πολλά έχουν ειπωθεί για τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας. Καθώς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, το αγαπημένο ρόφημα συμβάλλει στην τόνωση του μεταβολισμού, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και στον περιορισμό του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή η Πάρκινσον. Όλα τα παραπάνω φυσικά συμβαίνουν εφόσον ο καφές καταναλώνεται σε συγκεκριμένες ποσότητες.

 

Παρόλο που κάθε είδος κόκκου ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης και παραγωγής του παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, μια έρευνα καταδεικνύει ότι ειδικά ο “ελληνικός καφές”, ενδεχομένως να είναι από τους πιο υγιεινούς παγκοσμίως. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την έρευνα της ιατρικής κοινότητας της Vascular Medicine, ο καφές που καταναλώνεται στην περιοχή της Ικαρίας, νησί – πρότυπο μακροζωίας και υγειινής ζωής, παρασκευάζεται με τρόπο που προσδίδει ισχυρά οφέλη, ιδιαίτερα στην καρδιά. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παρασκευής καφέ στην Αμερική είναι η χρήση μιας μεθόδου με φίλτρο. Οι Ικαριώτες όμως φτιάχνουν τον καφέ τους βράζοντάς τον. Σύμφωνα με τη έρευνα, η μέθοδος βρασμού είναι πιο αποτελεσματική ως προς τη διατήρηση των πολυφαινολών ή των αντιοξειδωτικών του καφέ, ενώ η μέθοδος φιλτραρίσματος αποδεσμεύει πολλές από αυτές τις ουσίες.

 

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κυρίως ελληνικό καφέ σε καθημερινή βάση παρουσίαζαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία, πράγμα που σημαίνει ότι το περικάρδιο και τα αιμοφόρα αγγεία ήταν σε καλύτερη κατάσταση από αυτούς που κατανάλωναν άλλα είδη καφέ. Ένας πιθανός κίνδυνος όμως της υπερβολικής κατανάλωση καφεΐνης είναι ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους κινδυνεύουν λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για αυτή την κατηγορία ασθενών, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση ελληνικού καφέ δεν επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας τους. Η διαπίστωση αυτή αποδίδεται αφενός στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στον εν λόγω καφέ, αφετέρου στην μικρότερη περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, συγκριτικά με άλλους.

 

Για να είστε σίγουροι ότι επωφελείστε στο έπακρο από τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τον τρόπο που τον παρασκευάζετε. Για παράδειγμα, η κατανάλωση σκέτου ελληνικού θεωρείται πολύ πιο υγεινή συνήθεια από το να προσθέτετε σε αυτόν άφθονη κρέμα ή/και ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα θέματα υγείας που σχετίζονται με το ρόφημα, συνδέονται λιγότερο με τον ίδιο τον καφέ και περισσότερο με τι προσθέτετε.