Πώς επιδρά ο καφές έναντι της Covid-19

Πώς επιδρά ο καφές έναντι της Covid-19

Πώς συνδέεται ο καφές με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την αποτροπή της εμφάνισης του κορονοϊού, αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα. 

 

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά ευρέως τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού. Έπειτα από μια διετία επιστήμονες και γιατροί είχαν τον χρόνο να εξακριβώσουν όχι μόνο τι προκαλεί τον ιό, αλλά και τι βοηθά ώστε να χτίσουμε τους απαραίτητους μηχανισμούς στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να μπορεί ο οργανισμός μας να αντιμετωπίσει την covid-19. Όπως αποδεικνύεται, ένα από τα λίγα “όπλα” που έχουμε για να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι και εκείνο που μας βοηθά να ξυπνήσουμε- δηλαδή ο αγαπημένος μας καφές.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Northwestern, τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 κατά 10%, όπως επίσης και η κατανάλωση λίγο πάνω από μισή μερίδα μαγειρεμένων ή ωμών λαχανικών – πλην της πατάτας. Ωστόσο, αν καταναλώνετε επεξεργασμένο κρέας, (κάτι λιγότερο από μισή μερίδα) είναι αρκετό για να αυξήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε όσους ειχαν θετικό τεστ κορωνοϊού.

 

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern Marilyn Cornelis, η οποία ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας, αρχικά δεν πίστευε ότι θα ήταν η καφεΐνη εκείνη που θα μας προστάτευε. “Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να είναι άλλα συστατικά του καφέ που είναι μοναδικά και τον κάνουν να ξεχωρίζει από το τσάι. Για παράδειγμα, το τσάι είναι συχνά πλούσιο σε φλαβονοειδή. Από την άλλη ο καφές έχει περισσότερες οι πολυφαινόλες, ειδικά το χλωρογενικό οξύ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα σχετικά μοναδικό συστατικό του καφέ. Έχει εμπλακεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης άλλων ασθενειών, που δεν σχετίζονται με την COVID-19», εξήγησε στο WebMD.

 

Αυτό που θέλει να δείξει η έρευνα είναι η σημασία της καλής διατροφής για την οικοδόμηση αντοχής έναντι σοβαρών ασθενειών όπως η COVID-19. «Η διατροφή ενός ατόμου επηρεάζει το ανοσοποιητικό», ανέφερε η Cornelis. “Και το ανοσοποιητικό σύστημα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ευαισθησία και την ανταπόκριση ενός ατόμου σε μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19”.

 

Η Δρ Karen Studer, η οποία διευθύνει το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνια, συμφωνεί, σημειώνοντας: «Τα οφέλη μιας πλήρους τροφής, με βάση τα φυτά – που είναι κυρίως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά – θα σας προστατεύσουν από πολλές ασθένειες. Αυτό είναι συναρπαστικό γιατί φαίνεται ότι ισχύει και για μολυσματικές ασθένειες όπως η COVID-19», είπε η δρ. Studer.

 

Πηγή: tastingtable.com.