Πόσο θα διαρκέσουν οι πληθωριστικές πιέσεις στον καφέ;

Πόσο θα διαρκέσουν οι πληθωριστικές πιέσεις στον καφέ;

Από τη Σεούλ έως το Σιάτλ, σε όλο τον κόσμο, το αυξανόμενο κόστος των κόκκων καφέ έχει τελικό αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή. Πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό;

 

Oρισμένοι από τους μεγαλύτερους roasters και πωλητές καφέ στον κόσμο τείνουν την τελευταία περίοδο να ανεβάζουν τις τιμές τους, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που σε τελική ανάλυση επηρεάζουν την τσέπη του καταναλωτή. Ήδη, η τάση αύξησης των τιμών άρχισε να εμφανίζεται από πέρυσι: Οι υψηλότεροι μισθοί και τα έξτρα κόστη ήρθαν να προστεθούν στην ήδη αυξημένη τιμή του καφέ, γεγονός που με τη σειρά του ενίσχυσε τις πληθωριστικές τάσεις στην παγκόσμια οικονομία.

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ arabica εκτινάχθηκαν κατά 76% το 2021, καταγράφοντας υψηλά δεκαετίας εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και του παγετού που προκάλεσαν ζημιά στις καλλιέργειες στη Βραζιλία. Η πλειονότητα των ενεργών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φέτος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 5%. Οι μεγάλοι roasters αναμένεται να αγοράζουν το απόθεμά τους μήνες ή χρόνια νωρίτερα, κάτι που ίσως να συμβάλει σε μια περαιτέρω “επίθεση” στις τιμές.

 

«Οι επόμενοι 12 έως 18 μήνες θα είναι δύσκολοι για τον καταναλωτή και αναμένουμε τις τιμές να αυξηθούν περαιτέρω φέτος», δήλωσε ο Geordie Wilkes, επικεφαλής έρευνας στη χρηματιστηριακή Sucden Financial του Λονδίνου. «Δεν αναμένουμε ανάλογη αλλαγή στην κατανάλωση, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών. Μπορεί όμως να διαπιστώσουμς μια στροφή προς διαφορετικά μείγματα ή από roast και ground καφέ σε διαλυτό.»

 

Η ρήξη στην αλυσίδα εφοδιασμού, εξαιτίας της οποίας οι roasters είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υπερβολικά για τα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς, έχει αναγκάσει ορισμένους εμπόρους καφέ να επιστρέψουν στη ναύλωση πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου. «Τα περιθώρια έχουν στενέψει, ενώ κάποιοι συμμετέχοντες στην αγορά ευθύνονταν για αυτή την κάμψη, καθώς ανέμεναν μια βουτιά στην αγορά, η οποία δεν ήρθε ποτέ», δήλωσε ο Wilkes. Ενδεικτικές είναι οι προθέσεις της Starbucks.Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει την αύξηση των τιμών στο μενού της και φέτος, όπως έκανε τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο, ανέφερε στους επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, Kevin Johnson.

 

Είναι άγνωστο πότε θα επέλθει ισορροπία. Η αλήθεια είναι πως η ιστορία του καφέ χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια τιμών με το πέρασμα των χρόνων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των παγετών το 1975 ήταν καταστροφικές για την παραγωγή που μειώθηκε κατά 60%, με τις τιμές να τριπλασιάζονται μεταξύ 1975 και 1977.