Πότε το παιδί σας μπορεί να πιεί καφέ ή τσάι;

Πότε το παιδί σας μπορεί να πιεί καφέ ή τσάι;

Είναι τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι ασφαλή για παιδιά και εφήβους;

 

Ένα πρόσφατο κλιπ που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο TikTok, το οποίο δείχνει ένα παιδί να πίνει τσάι, έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα viral, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια προβολές στο διαδικτυακό μέσο. To video πυροδότησε ωστόσο και μια έντονη συζήτηση με κάποιους χρήστες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για το εάν πρέπει ένα μικρό παιδί να πίνει από μια τέτοια ηλικία τσάι.

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής «τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη, ενώ τόσο τα μικρά παιδιά όσο και οι έφηβοι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν οποιοδήποτε ενεργειακό ποτό». Παράλληλα, η Ακαδημία συνιστά η καφεΐνη να περιορίζεται στα 100 mg ημερησίως για τα άτομα ηλικίας 12-18 ετών. Σημειώνεται ότι μια κούπα τσάι περιέχει περίπου 75 mg καφεΐνης, ενώ μια κούπα καφέ έχει περίπου 100 mg καφεΐνης.

 

Η Dr Sarah Jarvis, κλινική διευθύντρια του Patientaccess.com, ανέφερε μιλώντας στο Fabulous: «Τα ενεργειακά ποτά, τα οποία συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης και άλλα πρόσθετα, έχουν συνδεθεί με σοβαρές παρενέργειες στα παιδιά. Μια επιστημονική ανασκόπηση, η οποία εξέτασε πολλές μελέτες, έδειξε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από ένα ή δύο φλιτζάνια τσάι ή ένα μικρό φλιτζάνι καφέ την ημέρα». Η εν λόγω ανασκόπηση δεν έδωσε πάντως μια σαφή απάντηση ως προς την ελάχιστη ηλικία στην οποία τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη.

 

«Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τα ενεργειακά ποτά, τα οποία συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης και άλλα πρόσθετα, καθώς και πολλή ζάχαρη. Αν ρωτήσουν σχετικά οι ασθενείς μου, εξηγώ ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία, αλλά λέω ότι ένα πολύ αδύναμο γαλακτώδες τσάι την ημέρα είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας» ανέφερε η Jarvis.

 

Εν τω μεταξύ, το Great Ormond Street Hospital for Children προειδοποιεί ότι η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία, ως εκ τούτου δύναται να κάνει το παιδί σας να μείνει ξύπνιο περισσότερο και να του προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο.