Robusta: σύμμαχος ή αντίπαλος του καφέ Arabica;

Robusta: σύμμαχος ή αντίπαλος του καφέ Arabica;

Οι New York Times αναδεικνύει τις τάσεις του καφέ για το 2022 και επιφυλάσσει μια έκπληξη που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

 

Τις τάσεις στο φαγητό και τα ροφήματα αναδεικνύει με εκτενές άρθρο της η εφημερίδα New York Times. Μεταξύ άλλων τολμούν να “αμφισβητήσουν” την κυριαρχία του καφέ Arabica, καθώς δεν αποκλείουν τη θέση του να καταλάβει ο δεύτερος πιο δημοφιλής καφές, ο Robusta. Στο άρθρο τους αναφέρουν τις προκλήσεις που αντιμετώπισε o Arabica τα τελευταία χρόνια – όπως κλιματική αλλαγή, πρόσφατη άνοδος των τιμών (αν και αυτή η άνοδος επηρέασε και τον Robusta) -για να αιτιολογήσουν την άνοδο της δημοφιλίας του Robusta ως προιόντος από το Βιετνάμ αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της βιετναμέζικης κουλτούρας του καφέ στην Αμερική.

 

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα άποψη, παρ’ όλα αυτά είναι αν μη τι άλλο ελλιπής. Το να σχετίζει κανείς την Βιετναμέζικη κουλτούρα του καφέ αποκλειστικά με τον καφέ Robusta είναι τουλάχιστον άδικο. Το Βιετνάμ -και περιοχές όπως η πόλη Χο Τσι Μινχ, το Ανόι και το Ντα Νανγκ- συνδέεται με μια κουλτούρα καφέ που ασκεί επιρροή σε όλο τον κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως και στις ΗΠΑ, όπου εξαιρετικά καφέ-μπαρ όπως το Kimberly Dam’s Cà Phê στο Πόρτλαντ και το Cafe του Jackie Nguyen’s Cà Phê στο Κάνσας Σίτι έχουν μυηθεί σε αυτή την κουλτούρα. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια «νέα» τάση και σίγουρα δεν αφορά μόνο το 2022: το Βιετνάμ άσκησε επιρροή στο παρελθόν και εξακολουθεί και σήμερα να ασκεί όσον αφορά την κουλτούρα του καφέ.

 

Ακολούθως, ο Robusta δεν είναι συνώνυμο του κακού, χαμηλής ποιότητας και πικρού καφέ.  Διαθέτει μεν περισσότερη καφεΐνη από τον Arabica, η οποία μπορεί να ενισχύσει τις πικρές νότες του καφέ που γίνονται αντιληπτές, παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζονται μαζικά οι προσπάθειες από ειδικούς, όπως ο Will Frith στο Βιετνάμ και ο Dr. Η Sunalini Menon στην Ινδία, για την αύξηση της ποιότητας του. 

 

Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό με τον Robusta, είναι η δυνατότητά του να δημιουργήσει μακροζωία, όχι μόνο στην παραγωγή καφέ αλλά και στην παγκόσμια βιωσιμότητα. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, οι αγρότες φυτεύουν δέντρα Robusta ως τρόπο καταπολέμησης της αποψίλωσης των δασών. Και η ανθεκτικότητα του, τον καθιστά έναν ισχυρό υποψήφιο “σύμμαχο” του Arabica, για την παραγωγή καφέ υβριδικού τύπου, μια τάση  που συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.