Orange Coffee: όταν το πορτοκάλι συναντά τον καφέ

Orange Coffee: όταν το πορτοκάλι συναντά τον καφέ

Ένα αρωματικό ρόφημα που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα και να συνοδέψει το πρωινό σας ή το απογευματινό γλυκό σας.

 

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να συναντάμε στους καφέδες αρώματα από εσπεριδοειδή και μάλιστα από πορτοκάλι. Έτσι, ο συνδυασμός αυτών των δύο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και τον συναντάμε στον orange coffee. Στην ουσία πρόκειται για ένα καφέ φίλτρου όπου περιέχει αιθέρια έλαια από πορτοκάλι και όχι χυμό. Η παρασκευή του δεν διαφέρει από τους ήδη γνωστούς μας τρόπους που χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσου έναν καφέ φίλτρου. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι στον αλεσμένο καφέ και πριν ξεκινήσουμε την εκχείλιση, προσθέτουμε λίγες φλούδες από πορτοκάλι. Και αυτό είναι όλο.

 

Να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι: μια συνταγή που σας προτείνουμε είναι 15 γραμμάρια αλεσμένου καφέ, 250 ml ζεστό νερό (η βασική συνταγή για καφέ φίλτρου) και φλούδες από ένα πορτοκάλι. Μπορείτε να φτιάξετε τον καφέ είτε με v60, είτε με chemex, είτε με γαλλική πρέσα, κοινώς με μια μέθοδο pour over που μας επιτρέπει να ελέγχουμε την θερμοκρασία αλλά και τον χρόνο εκχείλισης. Αυτό γίνεται γιατί αν η θερμοκρασία είναι μεγάλη θα «καούν» οι φλούδες του πορτοκαλιού και θα δώσουν πολλές πικράδες στο τελικό αποτέλεσμα. Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε καλό θα ήταν να μην έχει έντονες οξύτητες (θα τις πάρει από τις φλούδες) αλλά ούτε και ανθηκά χαρακτηριστικά. Προτείνουμε κάποιον με σοκολατένιο προφίλ, με ισορροπημένη γεύση και νότες από ξηρούς καρπούς.

 

Στον orange coffee ταιριάζει η ζάχαρη. Μάλιστα θα σας προτείναμε να τον δοκιμάσετε είτε με ζάχαρη καρύδας είτε με λίγο σιρόπι σφενδάμου. Μπορείτε ακόμα να του προσθέσετε και αλκοόλ – ιδικά αν τον σερβίρετε απογευματινές ώρες. Του πάει ιδανικά το κονιάκ, ένα παλαιωμένο ρούμι, λικέρ πορτοκαλιού καθώς επίσης και κάποιο μπράντι.