Kafe Msajjar: H παράδοση της Μάλτας… σε ένα φλιτζάνι 

Kafe Msajjar: H παράδοση της Μάλτας… σε ένα φλιτζάνι 

Μπαχαρικά, αρώματα πορτοκαλιού μπλέκονται με ένα δυνατό χαρμάνι από κόκκους arabica και robusta και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο καφέ.

 

Η Μάλτα είναι μια μικρή νησιωτική χώρα στη μέση της Μεσογείου. Υπήρξε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός σταθμός πράγμα που έκανε αυτό το λιλιπούτιο νησί έναν πλούσιο πολυπολιτισμικό τόπο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να μην αναπτυχθεί και η κουλτούρα του καφέ που δέχθηκε επιρροές τόσο από την Δύση όσο και από την Ανατολή. Η ιστορία, λοιπόν, του καφέ στη χώρα ξεκινά από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όμως πολύ γρήγορα μπλέχθηκε με την γειτονική ιταλική κουλτούρα. Όμως οι Μαλτέζοι δεν υιοθέτησαν τον espresso όπως θα περίμενε κανείς, αλλά δημιούργησαν έναν δικό τους καφέ που ακούει στο όνομα Kafe Msajjar.

 

Ο Kafe Msajjar στην ουσία είναι ένα μίξη από κόκκους Arabica και Robusta στο οποίο προστίθονται μπαχαρικά όπως ο γλυκάνισος, το γαρύφαλλο καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού. Εκείνο όμως το κάνει να ξεχωρίζει είναι το chicory, ένα είδος ραδικιού που στα ελληνικά αποκαλούμε «κιχώριο». Το chicory συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του καφέ, δεν περιέχει καφεΐνη, και το χαρακτηριστικό του άρωμα δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα στον μαλτέζικο καφέ. Ο Kafe Msajjar ετοιμάζεται σε ένα παραδοσιακό σκεύος που λέγεται Stanjata και πριν σερβιριστεί φιλτράρεται ώστε να είναι διαυγής.

 

Για να ετοιμάσετε θα χρειαστεί πρώτα να αλέσετε τους κόκκους του καφέ μαζί με το γαρύφαλλο και τον γλυκάνισο και στη συνέχεια να το αναμείξετε με το αλεσμένο chicory. Βράστε δύο κούπες νερό μαζί με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Με το που βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τέσσερις κουταλιές του γλυκού από το χαρμάνι. Βράζετε για 3 λεπτά χωρίς να σταματήσετε να ανακατεύετε κι αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε για 5-6 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια προσθέτετε μια κούπα νερό, βράστε για αλλά 5-6 λεπτά  και στο τέλος φιλτράρετε τον σε ένα χάρτινο φίλτρο και σερβίρετε.  Καλό θα ήταν να μην προσθέσετε γάλα αλλά ούτε και ζάχαρη γιατί θα αλλοιώσετε την γεύση των μπαχαρικών. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε την τελευταία κούπα νερού με ανθόνερο ή ροδόνερο. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρετε έναν ακόμα πιο αρωματικό καφέ.