Τα μέτρα ανήγγειλε η κυβέρνηση για την στήριξη της εστίασης

Τα μέτρα ανήγγειλε η κυβέρνηση για την στήριξη της εστίασης

Νέα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο των νέων περιορισμών.

 

Ειδικότερα για την εστίαση αποφασίστηκε ότι:

1.Τίθεται και πάλι σε ισχύ η αναστολή σύμβασης με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης κ.α.). Απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.

 

2.Το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα επεκταθεί έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απαγορεύονται οι απολύσεις.

 

3. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

 

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο  να στηριχθούν οικονομικά τα καταστήματα εστίασης για την ζημία που θα υποστούν λόγω των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, «όταν έχουμε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα θα δούμε πως θα στηριχτεί ο κλάδος».

 

Ο κόσμος της εστίασης εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται σε αναβρασμό, “συναινώντας” πως για άλλη μία φορά ο εν λόγω κλάδος στοχοποιείται και επί της ουσίας οδηγείται σε άτυπο lockdown εν μέσω εορταστικής περιόδου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου καταθέτει 5 προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της νέας κρίσης στην οποία εισέρχονται επιχειρήσεις της εστίασης αλλά και του θεάματος. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «λουκέτου», όπως αναφέρει, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:

 

-Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο

-Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων, να στηριχθούν με Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

-Να ανασταλούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές ή που θα έχουν μεγάλη μείωση τζίρου

-Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος να δοθεί τρίμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων

-Και τέλος, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που πλήττουν τα νέα μέτρα.

 

Eκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ο Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε στο in.gr ότι το διάστημα από 15 Ιουλίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ο κλάδος σε ένα ποσοστό 60% πήγε καλά. Ομως τα μέτρα με την υποχρέωση τεστ για την είσοδο μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους αρχικά και στη συνέχεια και σε ανοιχτούς (αλλά ίσως και όχι μόνο αυτά) έφεραν πτώση του τζίρου. Kαι τώρα, τα νέα μέτρα οδηγούν την εστίαση σε μεγάλες απώλειες. Ο κ. Καββαθάς εκτιμά ότι μεσοσταθμικά η μείωση του κύκλου εργασιών το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 θα φτάσει το 50%. «Από την άλλη» σημείωσε «έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα των ανατιμήσεων και των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας. Η κατάσταση φαίνεται δύσκολη. Ερευνες μιλούν για ένα ποσοστό περίπου 44% που δηλώνει φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον επιβίωσης της επιχείρησής τους».