Γ. Μπενόπουλος, COBA21: Προκλήσεις και εξελίξεις στον κλάδο του καφέ

Γ. Μπενόπουλος, COBA21: Προκλήσεις και εξελίξεις στον κλάδο του καφέ

Τα πάγια αιτήματα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ και τις προκλήσεις του κλάδου ανέδειξε στον θεσμικό του χαιρετισμό ο κ. Γιάννος Β. Μπενόπουλος, Ιδρυτικό μέλος & Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ), στο πλαίσιο των Coffee Business Awards 2021.

 

Όπως είπε ο κ. Μπενόπουλος, ο καφές είναι μια αγορά που έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα με την πανδημία και τα lockdowns. Πρόκειται για μια αγορά όμως που βρίσκεται διαρκώς σε πρόοδο στην Ελλάδα και δημιουργεί νέα trends. Πάγιο αίτημα της Ένωσης είναι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ο οποίος επιβαρύνει ετησίως με 120 εκατ. τους καταναλωτές, ενώ αυξάνει το βάρος στις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Μπενόπουλος, ο φόρος αυτός “δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς ευνοεί το λαθρεμπόριο-παρεμπόριο” με αποτέλεσμα “να εισέρχονται προιόντα αμφιβόλου ποιότητος στη χώρα”.

 

Στις επιτυχίες της Ένωσης, συμπεριέλαβε το γεγονός ότι τα προιόντα καφέ εντάχθηκαν σε αυτά που παρακολουθούν οι ελεγκτικές αρχές, δηλαδή το ΣΕΚ. Είμαστε ακόμη ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μετά από συστηματική προσπάθεια το αίτημά μας έγινε δεκτό, ψηφίστηκε με νόμο και πλέον η επιστροφή του ΕΦΚ για τις εξαγωγές είναι μια πραγματικότητα”.

 

Μιλώντας για τις εξελίξεις στον κλάδο ο πρόεδρος της ΕΕΚ,ανέφερε ότι “τους τελευταίους μήνες υπάρχει ένα πρωτοφανές κύμα αύξησης των τιμών, ο καφές έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας και πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη και την σχέση ευρωδολαρίου, αλλά και τα υψηλά ναύλα.

 

Η πίεση στα κοστολόγια αργά η γρήγορα θα περάσει και στους καταναλωτές. Η εστίαση είναι το μεγαλύτερο θύμα των lockdowns, ενώ θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο και από τα λειτουργικά έξοδα. Από τις εξελίξεις δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες οι επιχειρήσεις εμπορίας και επεξεργασίας καφέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 του όγκου των πωλήσεών τους γίνεται μέσω της εστίασης και ως εκ τούτου ένα σημαντικό κομμάτι της εμπορίας και επεξεργασίας καφέ εξαρτάται άμεσα από την υγεία του καναλιού εστίασης”.

 

Τέλος ο κ. Μπενόπουλος αναφέρθηκε σε ένα ακόμη πάγιο αίτημα της Ένωσης που αφορά την κατάργηση του χαρτοσήμου για τις επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό με τη μορφή χρησιδανείου. Αναμένουμε πιστεύω τη θετική ανταπόκριση του υπουργείου”.Ο πρόεδρος της ΕΕΚ εξέφρασε την ελπίδα “σύντομα να μπορούμε να μιλάμε για μια κανονικότητα. Μέχρι τότε, είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα στήριξης”.