Demitu Hambisa Bonsa, COBA21: Αιθιοπία, μια χώρα με μακρά παράδοση στον καφέ

Demitu Hambisa Bonsa, COBA21: Αιθιοπία, μια χώρα με μακρά παράδοση στον καφέ

Με χαρά η ethosevents φιλοξένησε την Demitu Hambisa Bonsa, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary and Permanent Representative of Ethiopia to FAO, IFAD and WFP, Ambassador of Italy στα βραβεία Coffee Business Awards 2021 που διοργανώνονται φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά.

 

Στα φετινά COBA21 τιμώμενη χώρα είναι η Αιθιοπία. Μιλώντας από τον συνεδριακό χώρο όπου διεξήχθη η τελετή, η κα Bonsa στάθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας της Ελλάδας και της Αιθιοπίας, μιας φιλίας που ξεπερνά τον αιώνα και η οποία συνεχώς εμβαθύνεται.

 

Η Ambassador μίλησε για την μακραίωνη ιστορία του καφέ στη χώρα, που ανάγεται από τους αρχαίους χρόνους, και τον μύθο του βοσκού Κaldi, ο οποίος μετέφερε το “περίεργο” φρούτο ενός θάμνου στον ηγούμενο ενός κοντινού μοναστηριού. Το κόκκινο αυτό φρούτο είχε διαπιστώσει πως γέμιζε με ενέργεια τον ίδιο και τις κατσίκες του. Ήταν τότε που ο ηγούμενος, έβαλε τα κόκκινα κεράσια του καφέ στη φωτιά και αμέσως ο χώρος πλημμύρισε από το θεσπέσιο άρωμά του. Κάπως έτσι “γεννήθηκε” ένα ρόφημα που έμελλε να αγαπηθεί μαζικά από τον κόσμο απ’ άκρη σ΄άκρη σε όλη τη γη.

 

Η παράδοση του καφέ στην Αιθιοπία είναι μακραίωνη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με την κα Bonsa αποτελεί ένα ρόφημα της κοινωνίας και της παράδοσης, μια βαθειά και δυνατή παράδοση που διατηρείται έντονα ακόμα και σήμερα στην Αιθιοπία. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια αποτελεί  μια μεγάλη πηγή εσόδων για τη χώρα και το πρώτο εξαγώγιμο προιόν της. Σήμερα, η κυβέρνηση της χώρας προβαίνει σε συντονισμένες προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.