Μπορούν τα φύκια να αντικαταστήσουν το πλαστικό;

Μπορούν τα φύκια να αντικαταστήσουν το πλαστικό;

Mια εταιρεία που πρωτοπορεί και συστήνει τη χρήση των φυκιών αντί του πλαστικού για τις συσκευασίες καφέ single-serve.

 

Είναι γεγονός ότι στον κόσμο του καφέ, μια νέα τάση αρχίζει να κυριαρχεί, καθώς προσφέρει ευκολία και άμεση πρόσβαση στο αγαπημένο ρόφημα. Πρόκειται για τον στιγμιαίο καφέ single serve, τα πακέτα δηλαδή μίας μερίδας που δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να παρασκευάζουν specialty καφέ οπουδήποτε, αρκεί να έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό.  Η νέα αυτή τάση ωστόσο δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα: την παραγωγή πολλών πλαστικών αποβλήτων. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει λύση μία νέα εταιρεία, η Notpla, με έδρα το Λονδίνο, η οποία έχει δημιουργήσει μια φιλική προς το περιβάλλον, διαλυτή συσκευασία από φύκια για στιγμιαίο καφέ.

 

Όπως αναφέρθηκε από την Fast Company, η Notpla – συντομογραφία του “Not plastic” – εξασφάλισε έναν πρώτο γύρο χρηματοδότησης από επενδυτές με επικεφαλής την Horizon Ventures, ύψους 13 εκατ. δολαρίων. Η νέα συσκευασία είναι κατασκευασμένη από επεξεργασμένα φύκια, κάτι που σημαίνει ότι δεν προσδίδει γεύση, προσθέτει ωστόσο θρεπτική αξία μέσω φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φύκια. Στόχος της εταιρείας είναι να αντικαταστήσει τις πλαστικές μεμβράνες που βρίσκονται στις συσκευασίες τροφίμων, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, με κάτι πιο βιώσιμο.

 

Οι επιλογές single-serve έως σήμερα, αφορούν συσκευασίες που είναι κατασκευασμένες από πλαστικό, ενώ «μία μόνο σακούλα μπορεί να απελευθερώσει έως και 11 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού και 3 δισεκατομμύρια σωματίδια νανομεγέθους όταν τοποθετηθεί σε ζεστό νερό». Με το προιόν της Notpla, αυτός ο αριθμός μειώνεται στο μηδέν. Σύμφωνα με τον συν-διευθύνοντα σύμβουλο Pierre-Yves Paslier, οι εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται στα φύκια υπόσχονται όχι μόνο να αντικαταστήσουν το πλαστικό, αλλά και να το βελτιώσουν. «Ένα από τα πράγματα που είναι αρκετά συναρπαστικά όσον αφορά τα φύκια είναι ότι μπορούν να κάνουν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει το πλαστικό» είπε.

 

Πέρα από τον καφέ, η Notpla εξετάζει άλλες χρήσεις για το υλικό της με βάση τα φύκια, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων του ιαπωνικού φαγητού ramen, των συσκευασιών μιας χρήσης απορρυπαντικών και συσκευασιών ρούχων με προσθήκη απορρυπαντικού, έτσι ώστε ολόκληρη η τσάντα να μπορεί να μπει κατευθείαν στο πλυντήριο. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή ενός βρώσιμου/βιοδιασπώμενου «μπουκαλιού νερού που μοιάζει με σταγόνα». Η εναλλακτική συσκευασία με βάση τα φύκια βρίσκεται ακόμα στη φάση της δημιουργίας πρωτοτύπων.