Εστίαση: Ανασκόπηση και οι προβλέψεις για το 2021

Εστίαση: Ανασκόπηση και οι προβλέψεις για το 2021

Η μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τον κλάδο της εστίασης μετά το ξέσπασμα του κορωνοιού

 

“Η εστίαση υπήρξε ένας από τους πιο σοβαρά πληττόμενους κλάδους κατά το διάστημα της υγειονομικής κρίσης – και συνεχίζει να πλήττεται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων”. Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του  Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την ICAP για τον κλάδο της εστίασης στην περιφέρεια Αττικής.

 

Στην μελέτη αναφέρεται ότι:

Ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 μειώθηκε κατά -537,5 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται μείωση και για το 2021 κατά -76,2 εκατ. ευρώ. Η ποσοστιαία μεταβολή πωλήσεων το 2020 έναντι του 2019 ανήλθε σε -42,7%, ενώ για το 2021 προβλέπεται πολύ μικρότερη μείωση κατά -10,6% έναντι του 2020.

 

Όπως αναφέρει η έρευνα η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά -607,4 εκατ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές (π.χ υπηρεσίες διαμονής, είδη διατροφής-ποτά, χονδρικό εμπόριο, ακίνητη περιουσία, λιανικό εμπόριο κλπ).

 

Επιπλέον, η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης το 2020 προκάλεσε εκτιμώμενη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στην εστίαση κατά -139,9 εκατ. ευρώ. Η απασχόληση στην εστίαση βάσει της έρευνας, το 2020 μειώθηκε κατά -0,9%, ενώ η πρόβλεψη για το 2021 υπολογίζει αύξηση 3,5%.

 

Βασικά προβλήματα και ανησυχίες

Τα βασικά προβλήματα και οι ανησυχίες των επιχειρήσεων σχετικά με την αγορά και τους καταναλωτές που καταγράφηκαν στην έρευνα προς τις επιχειρήσεις εστίασης είναι:

 

• Η αβεβαιότητα

• Ο διχασμός με τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους

• Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες

• Η μείωση πελατών λόγου του φόβου της πανδημίας

• Η μειωμένη ρευστότητα στην αγορά

• Το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων πελατών με κίνδυνο την απώλεια όλου του τζίρου

• Η αστάθεια στην Αγορά και κακή ψυχολογία

• Η απασχόληση των εργαζομένων με τηλεργασία στο σπίτι

• Η κατάσταση του lockdown και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού η νόσησης

• Η καθυστέρηση της ανάκαμψης στην καταναλωτική κίνηση

• Η τηλεργασία και η αναστολή εργασίας οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης στον χώρο εργασίας

• Η απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους

• Ο έλεγχος των πελατών κατά την είσοδο στα καταστήματα

• Η καθημερινότητα με την εφαρμογή νέων μέτρων

Τα προβλήματα και οι ανησυχίες σχετικά με τις επιχειρήσεις είναι:

• Η έλλειψη ρευστότητας και ο μειωμένος τζίρος

• Η απουσία περαιτέρω κινήτρων επειδή η υπάρχουσα χρηματοδότηση δεν είναι επαρκής.

• Η δυσκολία διατήρησης του προσωπικού.

• Η αβεβαιότητα λόγω κορονοϊού, τα υψηλά ενοίκια και η δυσκολία αδειοδότησης της εστίασης

• Η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον

• Η απουσία στήριξης από από ΕΣΠΑ και τράπεζες και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση

• Η αύξηση κόστους πρώτων υλών

• Η πορεία της αγοραστικής δύναμης του κόσμου

• Η επισφάλεια όσον αφορά τα εργασιακά. O κορονοϊός επηρέασε πολύ τη λειτουργία και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

• Το κράτος δεν είναι φιλικό με τις μικρές επιχειρήσεις όσον αφορά τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά

• Ο υψηλός ανταγωνισμός από την είσοδο στην αγορά πολλών νέων επιχειρήσεων εστίασης

• Η αύξηση των λειτουργικών δαπανών και τα επιπλέον χρέη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια

• Το νομοθετικό πλαίσιο του κράτους για τις επιχειρήσεις

• Το φορολογικό πλαίσιο για νέες επενδύσεις

• Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στις επισιτιστικές επιχειρήσεις

 

Μέτρα

Από την έρευνα στις επιχειρήσεις εστίασης καταγράφηκαν διάφορα επιθυμητά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία παρατίθενται παρακάτω:

Η μείωση του ΦΠΑ εστίασης προτείνεται από μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ σημαντικά μέτρα στήριξης είναι η μείωση της φορολογίας, η επέκταση της επιδότησης ενοικίου και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αξιόλογη θέση καταλαμβάνουν η επιδότηση του κόστους ενέργειας, η μείωση των δημοτικών τελών, η διαχείριση του κορωνοϊού και η ελαστικοποίηση των μέτρων, η αναβάθμιση της περιοχής, η αναθεώρηση της επιστρεπτέας προκαταβολής και ακολουθούν οι υπόλοιπες προτάσεις με μικρότερα ποσοστά.

Βάσει των διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων έτους 2019 της ICAP DATABANK για 580 επιχειρήσεις εστίασης με έδρα στην περιφέρεια Αττικής, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις κάλυψαν το 29% του συνόλου, το 6% του ενεργητικού, το 9% των ιδίων κεφαλαίων, το 6% των συνολικών υποχρεώσεων, το 4% των πωλήσεων, ενώ εμφανίζουν αρνητικό EBITDA.

 

Tι δήλωσε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου:

 

 “Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η εστίαση υπήρξε ένας από τους πιο σοβαρά πληττόμενους κλάδους κατά το διάστημα της υγειονομικής κρίσης – και συνεχίζει να πλήττεται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Η μελέτη που έγινε από το ΕΕΑ σε συνεργασία με την ICAP, αφορά τις περιοχές του Νομού Αττικής που υπάγονται στο Επιμελητήριο μας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτίμηση της μείωσης τζίρου που έχουν υποστεί οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης για το 2020 καθώς και πρόβλεψη για το 2021.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης μειώθηκε αισθητά το 2020 έναντι του 2019, ενώ για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η εστίαση υπέστη σοβαρότατο πλήγμα. Και αυτό επηρεάζει και άλλους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα ως προμηθευτές της εστίασης. Όπως είναι επόμενο, η γενικότερη κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και εργαζόμενους του κλάδου, κυρίως για το μέλλον. Αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη αγορά προσπαθεί να κρατηθεί όρθια και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατό και η Πολιτεία να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις”.

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα