Benedict: αυγά για… φάγωμα

Benedict: αυγά για… φάγωμα

Χορταστικά, πληθωρικά, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα ενός brunch. Τα αυγά Benedict, με την πλούσια σάλτσα ολαντέζ, σας προκαλούν να υποκύψετε στην γοητεία τους.

 

Δύο αυγά ποσέ ποζάρουν πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και τραγανό μπέικον. Μια απαλή, ελαφρώς ξινή σάλτσα ολαντέζ με το κιτρινωπό της χρώμα περικλείει τα αυγά, συμπληρώνοντας την εικόνα. Αυτά με λίγα λόγια, είναι τα αυγά Benedict, ένα λαχταριστό πιάτο που δεν λείπει από τον κατάλογο κάθε brunch, που θέλει να λέγεται brunch.

 

Για την προέλευση των εν λόγω αυγών υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, που έχει γαλλικές ρίζες, λέγεται ότι είναι η εξέλιξη του εορταστικού πρωινού των μοναχών Βενεδικτίνων (Bénédictines). Εκείνοι συνήθιζαν να προγευματίζουν με μια απλή φέτα ψωμιού, αλλά τις μέρες γιορτής έβαζαν επάνω και ένα αυγό ποσέ. Τα υπόλοιπα μπήκαν στην πορεία. Βέβαια στο βιβλίο του «Ma cuisine» το 1907, ο Auguste Escoffier είχε μια συνταγή με αυγά ποσέ καλυμμένα με μια λευκή κρεμώδη σάλτσα.

 

Η επικρατέστερη, όμως, εκδοχή είναι εκείνη που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους New York Times το 1942. Το δημοσίευμα αυτό, λοιπόν, θέλει έναν γιάπη της Wall Street, τον Lemuel Benedict, ένα πρωινό του 1894, να ζητά από τον μετρ του ξενοδοχείου Waldorf φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με βούτυρο, αυγά ποσέ, τραγανό μπέικον και σος ολλαντέζ. Ένα πιάτο που συνήθιζαν να τρώνε οι Benedict για να καταπολεμήσουν το hangover μετά από κάθε «μεθυστική» βραδιά, πράγμα πολύ συχνό. Το πιάτο αυτό, λοιπόν, καθιερώθηκε και πολύ γρήγορα έγινε αγαπημένο πρωινό προέδρων, ηθοποιών και διάσημών θαμώνων του πολυτελούς ξενοδοχείου. Με λίγα λόγια έγινε ένα πιάτο-θρύλος, που συνδέθηκε με το αμερικανικό good living εκείνης της εποχής. Βέβαια η φήμη πέρασε πολύ γρήγορα τον Ατλαντικό – αλλά και τον Ειρηνικό – και απέκτησε πολλούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο.

 

Η κλασική συνταγή των Benedict απαιτεί βουτυρένια ψωμάκια muffin, αυγά ποσέ, δύο στον αριθμό, ψημένο, τραγανό μπέικον και φυσικά την λεμονάτη σος ολαντέζ. Φυσικά, δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές. Μια από τις γνωστότερες είναι η αντικατάσταση του μπέικον με σολομό, που συνηθίζεται πολύ στην Αυστραλία (τα ονομάζουν Eggs Hemingway), ενώ στο Μεξικό τους βάζουν αβοκάντο και τσορίθο και τα αποκαλούν Huevos Benedict και στην Ιρλανδία υπάρχουν τα Irish Benedict όπου στη θέση του μπέικον μπαίνει corned beef ή Ιrish bacon.