Cheesecake με γεύση espresso

Cheesecake με γεύση espresso

Μια συνταγή για το πιο απολαυστικό cheesecake espresso με ένα… twist

 

Το cheesecake είναι ένα γλυκό έδεσμα με μακραίωνη ιστορία. Αν και υπάρχουν αναφορές ακόμη και από την Αρχαία Ελλάδα, για ένα γλυκό που προσομοίαζε στο cheesecake, η σύγχρονη εκδοχή του ανάγεται χρονικά  στο 1872. Ήταν τότε που ο Ουίλιαμ Λώρενς από τη Νέα Υόρκη, στην προσπάθειά του να παραγάγει to γαλλικό τυρί Neufchâtel, δημιούργησε ένα πιο κρεμώδες τυρί, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ, και αποτελεί το κύριο συστατικό των cheesecake ανά την υφήλιο. Έκτοτε, έχουν δημιουργηθεί πολλές εκδοχές και γεύσεις του απολαυστικού αυτού γλυκού.

 

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια απολαυστική συνταγή για ένα  cheesecake espresso με ένα… twist: Μια βάση με μπισκότα oreo και ψήσιμο στο νερό!

 

Yλικά

Βάση

2 φλιτζάνια θρυμματισμένα μπισκότα oreo

4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

 

Βασική στρώση

3 συσκευασίες τυρί κρέμα 230 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου,

1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1/3 το φλιτζανιού παρασκευασμένος καφές εσπρέσο

3 μεγάλα αυγά

1 σακούλα ψησίματος

 

Γκανάς σοκολάτας

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας

 

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180º C. Χτυπήστε ολόκληρα τα oreos (ή κράκερ σοκολάτας) σε μπλέντερ μέχρι να θρυμματιστούν πολύ καλά. Μετρήστε 2 φλιτζάνια θρυμματισμένου μπισκότου. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέστε τη βάση σε μια φόρμα σπαστή 20 ή 23 εκ., και απλώστε την ομοιόμορφα, χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι ή τον πάτο από ένα επίπεδο σκεύος και πιέζοντας με αυτό το μίγμα. Απλώστε λίγο από το μίγμα της βάσης περιμετρικά στη φόρμα. Τοποθετούμε τη φόρμα στο φούρνο και την προψήνουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προσθέσουμε το μείγμα του cheesecake. Για να το επιταχύνετε, μπορείτε να τοποθετήσετε τη φόρμα στο ψυγείο.

Χαμηλώστε το φούρνο στους 160º C.

 

Βασική στρώση

Τοποθετήστε τη φόρμα σε μια σακούλα ψησίματος και κυλήστε την κορυφή της σακούλας προς τα κάτω, ώστε να μην καλύπτει το cheesecake. Αφήστε το σκεύος στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τις 3 συσκευασίες της κρέμας τυριού μέχρι να ομογενοποιηθεί, για περίπου 2-3 ​​λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και τον καφέ εσπρέσο και χτυπήστε ξανά. Προσθέστε τα αυγά, ένα-ένα κάθε φορά, χτυπώντας μέχρι να σπάσει ο κρόκος του αυγού, μετά προσθέστε το επόμενο κ.ο.κ.. Χτυπήστε το μείγμα για 1 επιπλέον λεπτό. Μην το παρακάνετε όμως με το χτύπημα. Μόλις τελειώσουμε, ρίχνουμε το μείγμα του cheesecake πάνω από την κρύα βάση. Τοποθετήστε την αποσπώμενη φόρμα σε ένα ταψί 23×33 εκ. ή μεγαλύτερο. Γεμίστε προσεκτικά το ταψί με περίπου 2,5 εκ. νερό. Βάλτε το ταψί μαζί με τη φόρμα του cheesecake μέσα στο φούρνο και ψήστε στους 160º C. για 65-85 λεπτά*. Το cheesecake είναι έτοιμο όταν το κέντρο του ταλαντεύεται ελαφρώς καθώς κουνάτε το ταψί. Οι άκρες του cheesecake πρέπει να φαίνονται πιο σφιχτές απ’ ότι το κέντρο. Μόλις τελειώσει το ψήσιμο του cheesecake, κλείστε τον φούρνο και αφαιρέστε απαλά τη φόρμα από το ταψί με το νερό καθώς και τη σακούλα ψησίματος. Τοποθετήστε το cheesecake σε ένα ταψί και επιστρέψτε στο φούρνο, ενώ είναι πλέον κλειστός. Αφήστες την πόρτα του φούρνου ελαφρώς ανοικτή και αφήστε το cheesecake να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στο φούρνο πριν το βγάλετε. Θα χρειαστείτε περίπου 60-90 λεπτά. Όταν κρυώσει και βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, αφαιρέστε το cheesecake από τον φούρνο. Καλύψτε απαλά το cheesecake με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Πριν σερβίρετε, ξεφορμάρετε προσεκτικά το cheesecake. Χρησιμοποιήστε μια μικρή σπάτουλα για να βοηθήσετε τυχόν μέρη που έχουν κολλήσει.

 

 

Γκανάς σοκολάτας για γαρνιτούρα

Τοποθετήστε τα κομματάκια σοκολάτας σε ένα ανθεκτικό μπολ. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα μέχρι να πάρει βράση και εν συνεχεία την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε πάνω από τα κομματάκια σοκολάτας. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για 1 λεπτό, λιώνοντας τα κομματάκια σοκολάτας και μετά ανακατέψτε καλά για να αναμειχθούν. Αφήστε τη γκανάζ να κρυώσει για 5-7 λεπτά πριν την προσθέσετε στο cheesecake. Προσθέστε τη γκανάς σοκολάτας πάνω στο cheesecake, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα για να την απλώσετε ομοιόμορφα. Προσθέστε τρίμματα σοκολάτας και σερβίρετε. Αποθηκεύστε ό,τι περισσέψει σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

 

Πέραν της γκανάς μπορείτε να βάλετε για γαρνιτούρα σάλτσα καραμέλας, σαντιγί σοκολάτας, σαντιγί καφέ ή και τρίμματα / “μπούκλες” σοκολάτας.

 

Tips

*Χρόνος ψησίματος σε φόρμα 20 εκ.: 75-85 λεπτά

Χρόνος ψησίματος σε φόρμα 23 εκ.: 65-75 λεπτά

  • Φτιάξτε στιγμιαίο εσπρέσο ανακατεύοντας ζεστό νερό και σκόνη στιγμιαίου εσπρέσο.
  • To βούτυρο είναι το πιο σημαντικό συστατικό για το “δέσιμο” της βάσης
  • Το υπερβολικό χτύπημα των αυγών δημιουργεί φυσαλίδες αέρα και “ρωγμές” στο σώμα του γλυκού.
  • Η σακούλα ψησίματος αποτρέπει τις… διαρροές
  • Μπορεί να ακούγεται περίεργο το να βάλετε το cheesecake σας σε νερό, αλλά είναι το μυστικό για να δημιουργήσετε ένα υγρό, τέλεια ψημένο cheesecake.
  • Η αργή διαδικασία ψύξης, αποτρέπει τυχόν ρωγμές στο σώμα του γλυκού.

 

Πηγή: thefirstyearblog.com