Maple latte: Με την γλύκα του σφενδάμου

Maple latte: Με την γλύκα του σφενδάμου

Ένα αρωματικό, γλυκό ρόφημα ιδανικό για τα φθινοπωρινά πρωινά ή απογεύματα.

 

Το σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) είναι ένα γλυκαντικό που στην χώρα μας το μάθαμε σχετικά πρόσφατα. Στην άλλη όχθη όμως του Ατλαντικού και κυρίως στον Καναδά, από όπου και προέρχεται – μάλιστα ένα φύλλο σφενδάμου κοσμεί και την σημαία του. Το εν λόγω σιρόπι το οποίο παράγεται από το κορμό του ομώνυμου δέντρου, δεν λείπει πότε από κανένα τραπέζι πρωινού ή brunch. Συνοδεύει από γλυκά, λαχταριστά pancakes, δημητριακά με γάλα μέχρι και αυγά τηγανιτά! Η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη καθώς δίνει την αίσθηση της καραμέλας αλλά με γλυκόπικρα αρώματα.

 

Στην χώρα μας, το γνωρίσαμε κυρίως μέσα από την καινούργια μόδα του brunch. Ήταν εκείνο το σιρόπι που έμοιαζε σαν μέλι και έρεε πάνω από τα  pancakes και το βούτυρο και τους έδινε μια την γλυκά που τους έλειπε. Όμως, η χρήση του maple syrup δεν είναι μόνο για τις τηγανίτες, αλλά μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει την ζάχαρη σε πολλά γλυκά. Μπορεί, επίσης, να μπει και στον καφέ και με αυτό να φτιάξουμε τον διάσημο Maple latte που στην Βόρεια Αμερική είναι ένα από τα αγαπημένα ροφήματα. Στην ουσία είναι ένα latte που όμως αντί για ζάχαρη βάζουμε το σιρόπι σφενδάμου το οποίο χαρίζει στο ρόφημα μια γλυκόπικρη γεύση και «χρωματίζει» με καφέ αποχρώσεις το γάλα.

 

Το Maple latte φτιάχνεται όπως ακριβώς και το latte. Έτσι θα χρειαστούμε:

1 διπλή δόση espresso

150 ml γάλα,

3 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου

1 πρέζα κανέλα

Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

 

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα πολύ γλυκό ρόφημα, όπως αρέσει τους Καναδούς και στους Αμερικανούς. Φυσικά την ποσότητα του σιροπιού μπορούμε να την μειώσουμε και να την προσαρμόσουμε στα δικά μας γούστα. Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχει ήπιες οξύτητες, σοκολατένιο ή ξηροκαρπάτο ή πικάντικο προφίλ. Ιδανικοί θα ήταν κάποιος μοναδικής προέλευσης από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κολομβία ή και την Ινδονησία. Η κανέλα και το μοσχοκάρυδο θα του δώσουν ένα πιο αρωματικό χαρακτήρα. Συνοδεύεται άψογα με pancakes, σοκολατένια κέικ ή μπισκότα βρώμης.