Οι αθετήσεις συμβολαίων φέρνουν μηνύσεις…

Οι αθετήσεις συμβολαίων φέρνουν μηνύσεις…

Mεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το ζήτημα των αθετήσεων συμβολαίων από παραγωγούς καφέ, καθώς οι έμποροι αγαθών κινούνται νομικά κατά εκατοντάδων καλλιεργητών.

 

Πλήθος traders που εμπορεύονται καφέ προειδοποιούν με μηνύσεις ενάντια σε καλλιεργητές από τη Βραζιλία γιατί δεν μπόρεσαν να παραδώσουν τα αγαθά που προβλέπονταν σε προσυμφωνημένα συμβόλαια, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Οι τιμές του Arabica έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% φέτος λόγω των κλιματικών συνθηκών στη Βραζιλία. Η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς στο να αθετήσουν τα συμβόλαια, περιορίζοντας την προσφορά σε ένα εμπόρευμα που, όπως πολλά άλλα, έχει επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στα λιμάνια και τη μειωμένη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού.

 

Οι τρεις μεγαλύτερες χώρες- παραγωγοί arabica στον κόσμο – Βραζιλία, Κολομβία και Αιθιοπία – παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά αθέτησης συμβολαίων, καθώς οι καλλιεργητές δεν παραδίδουν τις ποσότητες καφέ που έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένες τιμές, με στόχο να επιχειρήσουν να τις επανα-πωλήσουν σε υψηλότερες τιμές. Μιλώντας στο Reuters, δικηγόροι ανέφεραν πως είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες όπου δεκάδες παραγωγοί καφέ στη Βραζιλία, μια χώρα που καλλιεργεί περίπου τους μισούς κόκκους arabica παγκοσμίως, δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Οι αθετήσεις συμβολαίων έχουν αυξηθεί και σε άλλα προϊόντα όπως η σόγια, όπου οι έμποροι έχουν καταφύγει στη χρήση δορυφόρων και έχουν αναπτύξει ομάδες δικηγόρων προκειμένου να κινηθούν νομικά κατά παραγωγών που προσπάθησαν να επανα-πωλήσουν ήδη εγγυημένες καλλιέργειες, καθώς οι τιμές και σε αυτήν την αγορά αυξήθηκαν.

 

Η Volcafe, ο βραχίονας της ED&F Man, αντιμετώπισε προβλήματα με το 5% περίπου των συμβολαίων της στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας, αρμόδιο για τις περιοχές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Nicolas Rueda. “Καταφέραμε να διαπραγματευτούμε και να βρούμε λύση στις περισσότερες περιπτώσεις. Μόνο στις περιπτώσεις που οι συνομιλίες διακόπηκαν, καταφύγαμε στα δικαστήρια”, είπε ο Rueda, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό αυτών των υποθέσεων. Αντίστοιχες υποθέσεις αποκάλυψε και η Olam, οι οποίες αφορούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και ανάλογες νομικές ενέργειες.

 

Οι παραγωγοί στην Κολομβία και την Αιθιοπία, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό arabica στον κόσμο επίσης αθέτησαν προσυμφωνημένα συμβόλαια. “Τα κίνητρα αθέτησης (συμβολαίων) δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερα (και) οι παραγωγοί δεν αθετούν απλώς μια σοδειά (της συγκεκριμενης σεζόν). Πρόκειται για την κορυφή ενός παγόβουνου. Η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο”, ανέφερε στο Reuters έμπορος με έδρα την Ευρώπη ένας από τους μεγαλύτερους traders καφέ στον κόσμο. “Οι όγκοι των προθεσμιακών πωλήσεων στη Βραζιλία έχουν περιοριστεί λόγω των αθετήσεων αλλά και των σοβαρών καθυστερήσεων στα λιμάνια, επιδεινώνοντας τις ήδη περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες καφέ” δήλωσαν δύο άλλοι μεγάλοι έμποροι.

 

Το υψηλό ποσοστό αθέτησης συμβολαίων θα μπορούσε να ωθήσει τα futures σε ιστορικό υψηλό επταετίας ή και μεγαλύτερο, καθώς η αγορά εξαρτάται από τις προθεσμιακές πωλήσεις από τη Βραζιλία για να μετριάσει τις αυξήσεις των τιμών, ανεφερε trader με έδρα την Ευρώπη. “Θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής ροή (πωλήσεων) από τη Βραζιλία, αλλά όλα έχουν σταματήσει. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε καφέ. Ο μεσάζων μας δεν μπορεί να πάρει καφέ”, πρόσθεσε και συνέχισε: “Σε συνδυασμό με τα (ναυτιλιακά) ζητήματα, οι αθετήσεις συνεπάγονται περιορισμένη διαθεσιμότητα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία”.

 

Ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι οι τιμές των μετοχών του χρηματιστηρίου ICE, οι οποίες υποχώρησαν περίπου 11% μόνο τον περασμένο μήνα. Η δικηγορική εταιρεία Santos Neto Advogados εργάζεται πάνω σε περίπου 30 αγωγές που σχετίζονται με αθέτηση συμβολαίων καφέ. Ο Fernando Bilotti Ferreira, συνεργάτης της εταιρείας αποκάλυψε ότι ενεργεί για λογαριασμό τεσσάρων εμπορικών οίκων.

 

Το μέγεθος των αθετήσεων κυμαίνεται από 500 – 4.500 σάκους. Σε τρέχουσες τιμές αγοράς, ένα συμβόλαιο για 4.500 σάκους αξίζει περίπου 1,03 εκατομμύρια δολάρια. Πολλοί έμποροι που εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις, αποδέχονται τα αιτήματα των αγροτών να αναβάλουν τις παραδόσεις για το 2022, δήλωσε ο Cristiano Zauli, δικηγόρος που εργάζεται στη Minas Gerais, τη περιοχή της Βραζιλίας με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ. Ο ίδιος, έχει εμπλακεί φέτος σε περίπου 100 δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τον κλάδο του καφέ και ενήργησε ως μεσολαβητής σε εκατοντάδες ακόμη προδικαστικές διαπραγματεύσεις.

 

Ψάχνοντας για καφέ

Όσοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζήτησαν να λάβουν δικαστικές αποφάσεις που θα τους επέτρεπαν να αποσπάσουν από τις φάρμες τις ποσότητες καφέ που είχαν προσυμφωνηθεί, με τη βοήθεια εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα από το Σάο Πάολο και τη Minas Gerais, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

 

Η Olam, σε μια συγκεκριμένη υπόθεση έπρεπε να αναζητήσει 750 σάκους σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, τους οποίους είχε αγοράσει από έναν παραγωγό στην Alfenas της Minas Gerais. Σε μια άλλη υπόθεση, η Louis Dreyfus επιχείρησε να εντοπίσει 1.000 σάκους που αγόρασε από έναν αγρότη στο Patrocinio, έναν άλλο δήμο της Minas Gerais. Ο δικηγόρος του εμπόρου ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο αγρότης μεταπώλησε τον καφέ σε έναν τοπικό έμπορο. Ανάλογες υποθέσεις έχουν πλήξει και άλλους εμπόρους και εξαγωγείς όπως η Cooxupe, κορυφαίος όμιλος εξαγωγών ης χώρας.