Κέικ καφέ με γλάσο από κολοκύθα και λευκή σοκολάτα

Κέικ καφέ με γλάσο από κολοκύθα και λευκή σοκολάτα

Ένα φθινοπωρινό κέικ με κρέμα τυριού, καφέ και αρώματα κανέλας και βανίλιας ιδανικό για τα κρύα απογεύματα. 

 

Μια σειρά απο γλυκίσματα με πρώτες ύλες υλικά όπως η κολοκύθα και η κανέλα έχουν την τιμητική τους και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Γλυκά ρολά κανέλας, κέικ με αρώματα εσπεριδοειδών, ψητά μήλα με καρύδια και σταφίδες καθώς και η αγαπημένη μηλοπιτα είναι κάποια από τα γλυκά που συνοδεύουν άψογα τον πρωινό ή απογευματινό μας καφέ. Ειδικά τα ζουμερά, αφράτα κέικ αποτελούν μια ιδιαίτερη “παρέα” για το αγαπημένο μας ρόφημα. Και τι πιο λαχταριστό,  από ένα κέικ με βάση την κολοκύθα με την προσθήκη στιγμιαίου καφέ, που φέρει τα χρώματα του φθινοπώρου ενώ δεν στερείται γεύσης και αρωμάτων.

 

Υλικά

Για το κέικ

1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα

2-4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές

2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη κανέλα

3/4 από το κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο

220 γρ. τυρί κρέμα, μαλακό

2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

3 αυγά

1/2 (περίπου 500 γρ.) κονσέρβα πολτοποιημένης κολοκύθας

 

Για το γλάσο κολοκύθας-άσπρης σοκολάτας

2 φλιτζάνια κομματάκια λευκής σοκολάτας

500 γρ. κολοκύθα σε κονσέρβα

1/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο

2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

1/2 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος

 

Eκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετήστε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε το γάλα και τον στιγμιαίο καφέ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα και αρχίσει να βγάζει ατμό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την τριμμένη κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ με το εξάρτημα του φτερού ή ένα μεγάλο μπολ και κουτάλι, ρίξτε το βούτυρο και την κρέμα τυριού ανακατεύοντας για 3 έως 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Προσθέτουμε τη βανίλια, τα αυγά και την πολτοποιημένη κολοκύθα και ανακατεύστε καλά. Ενσωματώστε το μείγμα με το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσθέστε το χλιαρό γάλα με τον καφέ. Βάλτε το μείγμα σε ένα ταψί 23 εκ. με επένδυση περγαμηνής και ψήστε για 50 έως 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και το κέντρο να σταθεροποιηθεί.

 

Γλάσο

Σε ένα μεγάλο, ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ, συνδυάστε όλα τα υλικά. Χρησιμοποιώντας ένα φούρνο μικροκυμάτων ή τη μέθοδο του μπεν-μαρί (τοποθετώντας το μπολ σας πάνω από νερό που σιγοβράζει, επιτρέποντας στον ατμό να λιώσει σταδιακά τα συστατικά), λιώστε τα υλικά μαζί, ανακατεύοντας κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά το ψήσιμο του κέικ περιχύνουμε το γλάσο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα.