Far Breton: Μια γλυκιά κρέμα φούρνου από την Βρετάνη

Far Breton: Μια γλυκιά κρέμα φούρνου από την Βρετάνη

Είναι ένα από τα πιο διάσημα, παραδοσιακά γαλλικά γλυκά, φτιάχνεται με πολύ γάλα, αυγά κι φρούτα και μπορεί να συνοδέψει ευχάριστα μια ζεστή κούπα καφέ φίλτρου.

 

Το Far Breton είναι ένα δημοφιλές γλυκό που κατάγεται από την περιοχή της Βρετάνης. Η πρώτη συνταγή χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και ήταν το γλυκό του ετοίμαζαν για τα μεγάλα οικογενειακά γεύματα και τις θρησκευτικές γιορτές. Στην τοπική διάλεκτο ονομάζεται farz forn και προέρχεται από την λατινική λέξη far που σημαίνει δημητριακό και αρχικά ήταν μία απλή κρέμα που την έφτιαχναν με αλεύρι και γάλα. Τα υπόλοιπα συστατικά, όπως και τα φρούτα προστέθηκαν σε μεταγενέστερη εποχή. Στην ουσία πρόκειται για ένα φλαν, δηλαδή μια κρέμα ψημένη στον φούρνο. Η κλασσική συνταγή του Far Breton περιλαμβάνει συνήθως αποξηραμένα δαμάσκηνα, αλλά μπορεί να δείτε και παραλλαγές με μήλα ή βερίκοκα. Συνήθως η κρέμα αρωματίζεται με κονιάκ, αλλά μπορεί να προστεθεί και παλαιωμένο ρούμι ή κάποιο λικέρ καφέ.

 

Ο καφές που θα επιλέξετε για να συνοδέψετε το συγκεκριμένο γλυκό δεν πρέπει να έχει πολλές οξύτητες αλλά ένα αρκετά ισορροπημένο προφίλ. Οι βραζιλιάνικοι καφέδες, λοιπόν, είναι θεωρητικά οι πιο κατάλληλοι, όμως θα του ταίριαζε επίσης και κάποιος από την Κολομβία ή το Περού.

 

Υλικά
500 ml γάλα φρέσκο πλήρες

200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

130 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

130 γραμμ. ζάχαρη

4-5 αυγά

30 ml κονιάκ

1 κ. γλ. μπέκιν

1 φρέσκια βανίλια

200 γραμμ. αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

 

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την βανίλια. Αφήνετε το μείγμα να ζεσταθεί και το διατηρείτε ζεστό. Σε ένα μπολ βάζετε το κοσκινησμένο αλεύρι, το μπέκιν και την ζάχαρη. Προσθέστε ένα- ένα τα αυγά ενώ ανακατεύετε με ένα αυγοδάρτη. Προσθέστε το χλιαρό μίγμα του γάλακτος και το κονιάκ και αναμείξτε καλά. Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος (διαστάσεις περίπου 30×18 εκ.) και σκορπίστε μέσα τα δαμάσκηνα και περιχύστε τα με το μίγμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, αρχικά στους 220°C, και μετά από 15 λεπτά, μόλις αρχίζει και ροδίζει η επιφάνεια του γλυκού, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180°C και αφήστε το να ψηθεί για ακόμη 40 λεπτά.

 

Tips

Το Far Breton πρέπει να έχει σχεδόν καμένη επιφάνεια.

Αν θέλετε μπορείτε να το σερβίρετε με ζάχαρη άχνη.

Μπορείτε επίσης να του βάλετε και μαρμελάδα από βατόμουρα ή φρούτα του δάσος.