H μοναδική τέχνη του  Ekene Ngige

H μοναδική τέχνη του  Ekene Ngige

Ζωή στον καμβά δίνει ο καλλιτέχνης Ekene Ngige, ο οποίος “παντρεύει” τη ζωγραφική με την αγάπη του για τον καφέ.

 

Για όσο ο καφές και η τέχνη θα συνυπάρχουν, πάντα θα μπορούν να γίνουν θαύματα καθώς τα δύο αυτά στοιχεία “αλληλεπιδρούν” μεταξύ τους με τρόπο μοναδικό. Ο καφές έχει γίνει κατά καιρούς το “καύσιμο” για δημιουργικότητα και καλλιτεχνική έκφραση – όσον αφορά την παρασκευή ροφημάτων αλλά και ευφάνταστων σχεδίων πάνω σε lattes και καπουτσίνο. Όμως η τέχνη δεν σταματά εδώ και δεν περιορίζεται μόνο στα ροφήματα. Απτό παράδειγμα των δυνατοτήτων που ανοίγονται στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα είναι ο Νιγηριανός Ekene Ngige, ένας καλλιτέχνης που έχοντας τον καφέ ως πρώτη ύλη δημιουργεί αληθινά αριστουργήματα.

 

Μιλώντας στο CNN, ο 39χρονος Ngige περιγράφει το αντικείμενο στο οποίο εστιάζει: Yιοθετεί μια προσέγγιση πολυμέσων στα έργα του, χρησιμοποιώντας τόσο ολόκληρους κόκκους, όσο και στιγμιαίο καφέ – σε συνδυασμό με νερό σε μια πάστα που μοιάζει με ζελέ – για να δημιουργήσει ρεαλιστικά πορτρέτα. O Ngige συνέλαβε τυχαία την ιδέα να δημιουργήσει έργα τέχνης από καφέ πριν από επτά χρόνια. Ένας καπουτσίνο που χύθηκε κατά λάθος πάνω στο σημειωματάριό του αποτέλεσε το έναυσμα για τον καλλιτεχνικό του οίστρο. Ο καφές «δημιούργησε τυχαία σχέδια σε χαρτί» κάτι που του έδειξε τον δρόμο… «Υποτίθεται ότι ήταν λάθος, αλλά μου άρεσε το λάθος και δεν ήθελα να το σβήσω», ανέφερε ο Ngige στο CNN. «Μου άρεσε το χρώμα. Μου άρεσε η υφή» πρόσθεσε.

 

Κάθε έργο του για να ολοκληρωθεί, χρειάζεται από δύο εβδομάδες έως και έναν μήνα.  Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση για τα έργα του από τον κόσμο που αντικρίζει γύρω του. Έτσι με καφέ και χαρτί ή καμβά αποτυπώνει μια ευρεία γκάμα εικόνων, από καθημερινές δραστηριότητες και ενσταντανέ, έως πορτρέτα από πρόσωπα-σύμβολα παγκόσμιων κινημάτων όπως ο Nelson Mandela, ο Martin Luther King, Jr. ., και η Malala Yousafzai. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χύσετε τον καφέ σας, μην στεναχωριέστε, αντλείστε έμπνευση από αυτόν. Σίγουρα, δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι σαν τον Ekene Ngige, αλλά όπως λέει ο Bob Ross, ποτέ δεν κάνουμε λάθη, έχουμε απλώς “χαρούμενα” ατυχήματα.

 

Ο 39χρονος Ekene Ngige έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες σε νεαρή ηλικία. Σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών του Yaba College of Technology στο Λάγος, όπου ειδικεύτηκε στη δημιουργία πινάκων με ακουαρέλα, ακρυλικά και λαδομπογιές. Μέσα από τα έργα του, ο καλλιτέχνης μοιράζεται ένα μήνυμα ειρήνης, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να αγκαλιάσουν τη γαλήνη. Ο ίδιος, είναι creative director στην εταιρεία κινουμένων σχεδίων X-Animators, και ένα από τα όνειρά του είναι να παρουσιάσει τα πορτρέτα του από καφέ, σε γκαλερί εκτός των συνόρων της Νιγηρίας όπου διαμένει.