Έξι tips που καθιστούν τον καφέ σας βοηθό υγείας και καλής διατροφής

Έξι tips που καθιστούν τον καφέ σας βοηθό υγείας και καλής διατροφής

Μπορεί ο καφές να αποτελεί μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια για την πλειονότητα των ανθρώπων, όμως ο τρόπος παρασκευής του καθορίζει εν πολλοίς το πόσο υγιεινός είναι.

 

Εάν είστε από τους ανθρώπους που προσέχουν πολύ τη δίαιτα και το σωματικό τους βάρος τότε θα πρέπει να προσέξετε πολύ τι βάζετε στον καφέ σας, φροντίζοντας να βρίσκετε πάντα φρέσκα, αγνά υλικά για καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να έχετε κατά νου πως ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, όπως η προσθήκη πολλής ζάχαρης ή η κατανάλωσή του με άδειο στομάχι.

 

Ειδικοί προτείνουν έξι tips που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα καφέ, προκειμένου να χάσετε βάρος ή να τηρήσετε τον στόχο σας, όσον αφορά τον υγιεινό τρόπο ζωής που θέλετε να ακολουθήσετε.

 

Παραλείψτε την  ζάχαρη

Η απουσία ζάχαρης από τον καφέ σας είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Οι οδηγίες για το πόση ζάχαρη πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα ποικίλλουν, ανάλογα με τα επιτρεπτά για εσάς όρια θερμιδικής σας πρόσληψης. Πάντως η προτεινόμενη πρόσληψη ζάχαρης κατά μέσο όρο δεν υπερβαίνει τα 50 γραμμάρια την ημέρα για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να γνωρίζετε ότι προσθέτοντας μόνο μία κουταλιά ζάχαρη στον καφέ σας, θα λάβετε περί τα 12,5 γραμμάρια ζάχαρης, μια αρκετά μεγάλη ποσότητα με βάση το ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Έτσι, εάν επιθυμείτε να παραλείψετε τη ζάχαρη, αλλά θέλετε ο καφέ σας να είναι γλυκός, μπορείτε να δοκιμάσετε γλυκαντικά όπως η αλουλόζη ή monk fruit.

 

Αποφύγετε το γάλα

Η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους στόχους που έχετε θέσει για το βάρος σας, αλλά το ίδιο συμβαίνει και όταν προσθέτετε υπερβολικές ποσότητες κρέμας,  γι’ αυτό και οι διαιτολόγοι συστήνουν να πίνετε τον καφέ σας σκέτο. Η κρέμα από πλήρες γάλα ή μη, σε υπερβολικές δόσεις προσθέτει πολλές θερμίδες και λίπη, ενώ σε αντίθεση ο σκέτος καφές περιέχει λιγότερες από 5 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Πρέπει λοιπόν να προσέξετε τι προσθέτετε προκειμένου να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες και τα κορεσμένα λίπη, ειδικά εάν πίνετε πολλά φλιτζάνια μέσα στη μέρα.

 

Προσθέστε συμπλήρωμα διατροφής με πεπτιδία κολλαγόνου

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους μας είναι η υπερκατανάλωση φαγητού. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι να αισθάνεστε χορτάτοι καταναλώνοντας υγιεινές τροφές και ροφήματα με αρκετή πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά. Έτσι δεν μπαίνετε στον πειρασμό να τρώτε υπερβολικές ποσότητες ανθυγιεινών φαγητών. Η προσθήκη συμπληρώματος με πεπτιδία κολλαγόνου είναι μια εξαιρετική συνήθεια όσον αφορά τον καφέ σας που βοηθά στην απώλεια βάρους. Σας δίνει ένα boost πρωτεΐνης, η οποία ενισχύει την αίσθηση κορεσμού το πρωί, χωρίς να επηρεάσει καθόλου τη γεύση του καφέ σας.

 

Μην χρησιμοποιείτε τον καφέ ως υποκατάστατο γεύματος

Ο καφές μπορεί να είναι ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης, αλλά δεν πρέπει ποτέ να τον καταναλώνετε ως υποκατάστατο οποιουδήποτε γεύματος ή τροφής. Το ρόφημα αυτό δεν είναι γεύμα, ούτε σνακ. Κάποιοι μπορεί να πίνουν έναν καφέ στις 15:00 το μεσημέρι με στόχο να παραλείψουν ένα γεύμα, καθώς καταστέλλει προσωρινά την όρεξη. Παρόλα αυτά, η παράλειψη του γεύματος δεν είναι μόνο επιβλαβής για το μεταβολισμό σας, αλλά μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο καφές είναι ένα υγρό ρόφημα, που, όπως το νερό, μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε τις κατάλληλες για εσάς ποσότητες φαγητού προκειμένου να χάσετε βάρος, μετριάζοντας την όρεξή σας.

 

Επιλέξτε decaf ή καφέ με χαμηλά ποσοστά καφείνης αργά το απόγευμα

Μπορεί η κατανάλωση καφέ στις 3-4 το απόγευμα, την ώρα δηλαδή που αρχίζετε να χάνετε την απόδοσή σας στο γραφείο,  να σας φαίνεται μια δελεαστική πρόταση, ωστόσο δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας. Το να πιείτε καφέ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να σας δημιουργήσει αυπνία. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση βάρους. Στον αντίποδα, οι υγιεινές συνήθειες στον ύπνο σας, σε συνδυασμό με κατανάλωση decaf ή καφέ χαμηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη αργά μέσα στη μέρα, σας βοηθά με τους στόχους που έχετε θέσεις για απώλεια βάρους.

 

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο καφές αποτελεί σύμμαχο για την υγεία και το κατάλληλο βάρος για εσάς, μόνο όταν συνδυάζεται με σωστές συνήθειες ύπνου.  Το ενεργειακό “boost” που λαμβάνετε από τον καφέ μπορεί να “συγκαλύψει” προσωρινά το γεγονός ότι δεν κοιμάστε αρκετά. Όμως ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα, καθώς ανοίγει την όρεξη, οδηγώντας συχνά σε αύξηση βάρους. Συμπερασματικά, η καφεΐνη λειτουργεί πράγματι ως διεγερτικό και μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας όλη την ημέρα. Όμως τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται πρωτίστως με φυσικούς τρόπους (με έναν καλό ύπνο π.χ.) παρά με τεχνητούς (καφές αντί για επαρκή ύπνο).