Τα πρωτότυπα, design ποτήρια της Kruve

Τα πρωτότυπα, design ποτήρια της Kruve

Είναι λειτουργικά, εύχρηστα, φτιάχνονται από γυαλί και πάνε την απόλαυση του καφέ ένα βήμα παρακάτω.  

 

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς κρατάτε την κούπα του καφέ σας; Την πιάνετε με το ένα χέρι, την στριφογιρίζετε για να μυρίσετε το περιεχόμενό της; Ή μήπως την κρατάτε με τα δυο σας χέρια, προκειμένου να αισθανθείτε την “ζεστασιά” του καφέ που περιέχει; Ό,τι κι αν κάνετε, σίγουρα οι συνήθειές σας έχουν να κάνουν με το πώς προτιμάτε να απολαμβάνετε τον καφέ, ωστόσο καταλυτικός μπορεί να είναι και ο ρόλος του design μιας κούπας ή ενός ποτηριού. Πάνω σε αυτό βασίστηκαν οι  ιδιοκτήτες της Kruve, Karol και Marek Krupa— γνωστοί περισσότερο για τα sifters, τα πρωτοποριακά τους σκεύη “κοσκινίσματος” καφέ,  ( για τον διαχωρισμό των μικροαλεσμένων κόκκων καφέ από τους μεγαλύτερους). Ήρθε όμως η ώρα να γνωρίσουμε τη διαδικασία σχεδιασμού της Kruve και τον τρόπο με τον οποίο αυξάνει την εμπειρία του καφέ μέσω των γυάλινων σκευών της. Έτσι, αφού εξέτασαν τρόπους βελτίωσης της εμπειρίας του καφέ, διαπίστωσαν ότι ο σχεδιασμός των σκευών είχε σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.Ξεκίνησαν, λοιπόν, τον σχεδιασμό εξετάζοντας τις προσωπικές ανάγκες των μελών της ομάδας, ως άνθρωποι που απολαμβάνουν να πίνουν καφέ. Σε πρώτη φάση, διεξήγαγαν μεθοδολογική μελέτη για συγκεκριμένα target groups χρηστών στο σπίτι. Στα ευρήματά τους προστέθηκαν ανάλογα σχόλια από γνώστες του κλάδου.  Στη συνέχεια, ανέπτυξαν διαφορετικά πρωτότυπα, εκτελώντας πολλές επαναλήψεις στην όλη διαδικασία. Αυτή η διεξοδική έρευνα στάθηκε η αφορμή να λάβουν το SCA Design Lab και το New Product Awards το 2019.

 

Αντιμετωπίζοντας τον καφέ ως ένα premium προϊόν, η ομάδα της Kruve, άντλησε έμπνευση από άλλα πολυτελή σκεύη ποτών, όπως ποτήρια κρασιού και ουίσκι. Προσπάθησαν με αυτή τη διαδικασία να τονίσουν τα αρώματα και συγκεκριμένες γευστικές νότες, να εξισορροπήσουν τις γεύσεις και να εμπλέξουν όλες τις αισθήσεις στην εμπειρία του καφέ. Αφού χρησιμοποίησαν ποτήρια διπλού “τοιχώματος” στο σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα, τα συγκεκριμένα σκεύη έγιναν τα αγαπημένα όλων των μελών της ομάδας. Στη συνέχεια στο επίκεντρο μπήκε ο σχεδιασμός τους, με στόχο τα ποτήρια να δίνουν καλύτερη αίσθηση στο στόμα, προσαρμόζοντας το πάχος και το σχήμα στο χείλος τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, είναι ωστόσο ιδιαίτερα ελκυστικό και λειτουργικό.

 

Σύμφωνα με τους Karol και Marek, τα ποτήρια έχουν μια κατασκευή «διπλού τοιχώματος στο κάτω μισό του ποτηριού για να διατηρούν τον καφέ σας ζεστό, ενώ είναι δροσερά στην αφή. Στη συνέχεια, ένα μόνο τείχος στην πάνω πλευρά των ποτηριών παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία, έτσι ώστε να “κουμπώνει” στα χείλη σας, μιμούμενο ένα ποτήρι κρασιού». Όπως αναφέρουν σχετικά στο baristamagazine.com oι Karol και Marek, «εάν σας δοθεί ουίσκι σε ένα οποιοδήποτε ποτήρι, έχετε την τάση να το πίνετε, χωρίς να το απολαμβάνετε. Εάν, ωστόσο, σας δοθεί σε ένα μεγαλύτερο ποτήρι Glencairn, ενστικτωδώς το περιστρέφετε, το μυρίζετε και μετά το πίνετε, παρατείνοντας έτσι τη διαδικασία της απόλαυσης του ποτού και αυξάνοντας την εμπειρία. Αυτό ακριβώς επιχειρούμε εμείς να κάνουμε με τον καφέ». Με απλά λόγια, αυτά τα μικρά ποτήρια δεν απευθύνονται σε εκείνους που πίνουν απλώς τον καφέ, αλλά σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν μια πραγματική εμπειρία.

 

Πηγή: baristamagazine.com