Τρεις προτάσεις από το coffee shop Valenio της Θεσσαλονίκης

Τρεις προτάσεις από το coffee shop Valenio της Θεσσαλονίκης

O Βαλάντης Λαμπριανίδης μας προτείνει καφέ φίλτρου, espresso και ελληνικό για να φτιάξουμε και να απολαύσουμε στο σπίτι.

 

Μπορεί τα προσεγμένα coffee shop στην Θεσσαλονίκη να μην είναι τόσα πολλά, παρ’ όλο αυτά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Όπως για παράδειγμα το Valenio στον πεζόδρομο της Ικτίνου. Στο εν λόγω μαγαζί – σας έχουμε μιλήσει εκτενέστερα στο παρελθόν- βρεθήκαμε πρόσφατα και ο Βαλάντης Λαμπριανίδης, ιδιοκτήτης, μας πρότεινε τρεις διαφορετικούς καφέδες για να πάρουμε μαζί μας στην επιστροφή στην Αθήνα: έναν για espresso, έναν για καφέ στο μπρίκι (ελληνικό) και έναν για φίλτρου.

 

Η επιλογή του Βαλάντη για καφέ στο μπρίκι είναι ένα blend που συνδυάζει κόκκους από την Βραζιλία, φυσικά, και την Αιθιοπία. Πρόκειται για έναν αρκετά ισορροπημένο χαρμάνι που δίνει ένα κρεμώδη αποτέλεσμα, με γεμάτο σώμα, γλυκά χαρακτηριστικά και μακριά επίγευση. Η συνταγή που μας προτείνει είναι 9 γραμμάρια καφέ και 90 ml νερό. Αν θέλουμε να προσθέσουμε ζάχαρη, ο Βαλάντης μας προτείνει να το κάνουμε αφού πρώτα έχει ζεσταθεί λίγο το νερό και να αναδεύσουμε καλά. Επίσης, θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε το καμινέτο σε δυνατή φλόγα και η όλη διαδικασία παρασκευής του καφέ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δύο λεπτά.

 

Για espresso η πρόταση του Valenio – έτσι τον αποκαλούν οι φίλοι του – είναι ένας μοναδικής προέλευσης καφές από την Αιθιοπία με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Γλυκός, με γεμάτο σώμα, μέτριες οξύτητες, με ανθικό χαρακτήρα. Στην μύτη αποκαλύπτει αρώματα από γιασεμί και νότες από μπαχάρια, ενώ στο στόμα κυριαρχεί το ροζ πιπέρι, το άσπρο τσάι και η σοκολάτα γάλακτος. Η επίγευση του είναι μακριά και έντονη που αφήνει στο στόμα την αίσθηση του περγαμόντου.

 

Τέλος, για φίλτρου μας πρότεινε έναν καφέ από την Κένυα με πικάντικο προφίλ και πολλές νότες από κόκκινα φρούτα ιδίως φράουλα και μούρα. Όσο τον αφήνετε να κρυώσει στο ποτήρι τόσο πιο πολλά αρώματα και γεύσεις από ώριμα φρούτα θα σας βγάζει ενώ η επίγευση του θα γίνεται όλο και πιο bitter και σοκολατένια. Εμάς μας εντυπωσίασε για το εύρος των γευστικών και αρωματικών δυνατοτήτων του, που φαίνονταν στο φλιτζάνι είτε ζεστό, είτε χλιαρό, είτε κρύο. Ο συγκεκριμένος καφές είναι περιορισμένης διαθεσιμότητας (limited edition).

 

Ικτίνου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2311291518