Valenio: Ένα γκουρμέ καφεκοπτείο στην Θεσσαλονίκη

Valenio: Ένα γκουρμέ καφεκοπτείο στην Θεσσαλονίκη

Άνοιξε πριν από ένα χρόνο και ήδη έχει φανατικούς οπαδούς. Ο λόγος για το μοντέρνο καφεκοπτείο της Ικτίνου.

 

του Βασίλη Δημαρά

 

Με τον Βαλάντη Λαμπριανίδη, ιδιοκτήτη και εμπνευστή του Valenio, γνωριζόμαστε χρόνια. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συναντηθούμε για ένα καφέ. Οι συζητήσεις μας πολύωρες και ενδιαφέρουσες κατέληγαν πάντα στην ίδια μου ερώτηση: «Πότε θα ανοίξεις και εσύ το δικό σου μαγαζί;». Φαίνεται ότι αυτή η ιδέα, που υπήρχε καιρό τώρα στο μυαλό του Βαλάντη, ωρίμασε και έτσι πριν από ένα χρόνο περίπου άνοιξε το δικό του γκουρμέ καφεκοπτείο, όπως το χαρακτηρίζει.

 

Το Valenio βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και το όνομα του είναι εμπνευσμένο από το παρατσούκλι του Βαλάντη. Φωτεινό, ψηλοτάβανο, σε γήινες αποχρώσεις, με το ξύλο να πρωταγωνιστεί. Μπαίνοντας στα δεξιά βρίσκεται η μπάρα, ντυμένη με άσπρα πλακάκια και ξύλο ενώ με μια ασημένια εσπρσομηχανή La Marzocco, πορτοκαλί φραπεδιέρες και μαύροι μύλοι άλεσης την διακοσμούν. Λίγο πιο κάτω θα πέσετε πάνω στις ραφίερες που είναι γεμάτες με όλα τα παιχνίδια του καφέ: chemex, V60, Aeropress κτλ και φυσικά με πολλά σακουλάκια καφέ.

 

Αυτή την περίοδο κάνουν παιχνίδι με πέντε διαφορετικούς καφέδες: τρεις μόνιμους και δύο limited edition. Εκείνον που έχουν για την καθημερινή ροή είναι ένας από την Βραζιλία. Γεμάτο σώμα, μέτριες οξύτητες που αφήνει στο στόμα πολλές νότες σοκολάτα ενώ στην επίγευση «λεμονίζει» λίγο. Εκείνος από την Ονδούρα βγάζει πολύ έντονα αρώματα από γιασεμί και την γεύση των μούρων. Η οξύτητα του είναι μέτρια και διακριτική, πράγμα που τον κάνει πολύ ευχάριστο στην κρύα παρασκευή του espresso -χωρίς όμως γάλα. Ο τελευταίος από τους «μόνιμους» έρχεται από την Αιθιοπία. Λεμόνι, μαύρα μούρα μπλέκονται όμορφα στο φλιτζάνι. Οι οξύτητες του συγκεκριμένου καφέ είναι αρκετά υψηλές με κιτρικό χαρακτήρα ενώ το τελείωμα μακρύ. Τον ίδιο καφέ φτιάχνουν και σε φίλτρο που εκεί γίνεται πιο ενδιαφέρον μιας και τα αρώματα του εμφανίζονται πιο έντονα ενώ η οξύτητα του μετριάζεται.

 

Στους limited edition τώρα, ο πρώτος έρχεται από την Κολομβία. Χαρίζει ένα φλιτζάνι γεμάτο με νότες από σοκολάτα και πυρηνόκαρπα φρούτα (πιο πολύ ροδάκινο και βερίκοκο). Σε παρασκευή φίλτρου όσο κρυώνει τόσο πιο πολύ απελευθέρωνε τον φρουτένιο του χαρακτήρα. Ο έτερος είναι από την Ρουάντα. Ένας ιδιαίτερος καφές με πολύ ενδιαφέρον που περνάει από ζύμωση. Αυτή πραγματοποιείται σε βαρέλια όπου πριν έχουν φιλοξενήθει κριθάρι και βύνη. Στο γλυκό φλιτζάνι που δίνει,  θα βρείτε μαύρα κεράσια, ξηρούς καρπούς και στην επίγευση σύκο.

 

Η δουλειά που κάνει ο Βαλάντης με την ομάδα του όμως δεν περιορίζεται μόνο στο να φτιάχνουν και να σερβίρουν καφέ. Είναι εκεί για να λύσουν τις απορίες, να συμβουλέψουν, να προτείνουν και να εκπαιδεύουν το κοινό. Άλλωστε ο καφές είναι ένα πάθος που είναι ωραίο να το μοιράζεται κανείς. Και στο Valenio πάνω στην Θεσσαλονίκη ξέρουν να το κάνουν.

 

Ικτίνου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2311291518