Samba The Shop: Χορεύοντας με τον ποιοτικό καφέ

Samba The Shop: Χορεύοντας με τον ποιοτικό καφέ

Φρέσκο, γωνιακό, φωτεινό που κλείνει πονηρά το μάτι στον ποιοτικό καφέ και σερβίρει και κρύα, νόστιμα σάντουιτς.

 

από τον Βασίλη Δημαρά

 

Κατεβαίνοντας την Σόλωνος προς Αθήνα, στην γωνία με την οδό Λυκαβηττού θα βρείτε ένα μικρό, φωτεινό κι όλο τζαμαρίες coffee shop. Δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε. Μετράει, δεν μετράει ένα μήνα ζωή. Ακόμα και αν δεν είστε υποψιασμένοι, η ντιζαϊνάτη εσπρεσομηχανή Aremde Nexus One θα σας βάλει αμέσως στο κλίμα του specialty coffee. Και όταν σηκώσετε το κεφάλι και δείτε την ταμπέλα ή προσέξετε λίγο περισσότερο τις συσκευασίες στο retail, τότε θα δείτε ότι πίσω από αυτό το καινούργιο project βρίσκεται η Samba Coffee Roasters, μια από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρίες καφέ. Όπως καταλαβαίνετε εδώ θα πείτε καλό, ποιοτικό καφέ.

 

Αυτή την περίοδο παίζουν με τρεις διαφορετικούς καφέδες σε espresso. O πρώτος είναι το blend ροής, ένα πολύ ισορροπημένο χαρμάνη με προέλευση από την Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα και Νικαράγουα). Σας τον προτείνω να τον δοκιμάσετε σε κρύα παρασκευή τόσο με γάλα όσο και χωρίς. Στον δεύτερο από τους τρείς μύλους που διαθέτουν, φιλοξενούν έναν καφέ από την Βραζιλία. Γήινος, με σοκολατένιο προφίλ, αρκετά γλυκός, με μέτριες οξύτητες και με ωραίο τελείωμα. Όσο για τον τρίτο, έρχεται από την Γουατεμάλα και έχει πιο φρουτώδες χαρακτήρα. Οι οξύτητες είναι σαφώς πιο έντονες, αλλά στρογγυλές πράγμα που δίνει στο φλιτζάνι ένα ωραίο αποτέλεσμα. Τον εν λόγω καφέ, μου πρότειναν να τον δοκιμάσω και με γάλα. Γεύτηκα σαφώς μια πιο γλυκιά κούπα που ναι μεν ήταν ευχάριστη, αλλά έχανε τις όμορφες οξύτητες του.

 

Σε φίλτρου δοκίμασα μόνο το cold drip που χρησιμοποιούν μια Αιθιοπία για την παρασκευή του. Αρωματικός, γεμάτος, με ωραίες ισορροπίες στις οξύτητες που στην επίγευση αφήνει μια ελαφρώς bitter αίσθηση με νότες από κόκκινα φρούτα. Με λίγα λόγια ιδανικός γι’ αυτές τις ζεστές μέρες. Κάτι άλλο σε φίλτρο δεν ζήτησα, αν και διαθέτουν όλη την γκάμα της Samba –και είναι μεγάλη. Θα επιστρέψω όμως, τόσο για να πάρω ένα freddo espresso στο χέρι όσο και πιο φθινόπωρο –με το καλό – για τα ζεστά ροφήματα που τα λατρεύω. Ξέχασα επίσης να σας αναφέρω ότι στο μικρό ψυγείο που διαθέτουν, θα βρείτε κρύα σάντουιτς –έχουν συνεργαστεί γι’ αυτά με τον chef Μάρκο Ρόσι- που τα ετοιμάζουν οι ίδιοι καθημερινά.

 

Σόλωνος 36, Κολωνάκι, τηλ. 2103637283