Oggi: Παγωτό και καφές ή καφές και παγωτό

Oggi: Παγωτό και καφές ή καφές και παγωτό

Μια δροσερή άφιξη στο κέντρο της Αθήνας που έκτος από νόστιμο gelato σερβίρει και ποιοτικό καφέ.

 

από τον Βασίλη Δημαρά

 

Αυτές τις ζεστές μέρες ένας κρύος καφές εκτιμάται όσο τίποτα άλλο. Ιδανικά αν βρίσκεστε στο κέντρο της Αθήνας. Και όταν ο καφές αυτός μπορεί να συνδυαστεί με μια –και δύο, και τρεις- μπάλες παγωτού, ακόμα καλύτερα. Αυτό θα πάθετε αν μπείτε στο Oggi, ένα ολόφρεσκο μαγαζί που άνοιξε πριν από λίγες μέρες στην οδό Βουλής, στο Σύνταγμα.

 

Η gelateria Oggi ξεκίνησε από το Ούντινε στην Ιταλία και γρήγορα επεκτάθηκε σε Μιλάνο, Μπολόνια, Βενετία, Τεργέστη αλλά και σε Βαρκελώνη και Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα στην Ισπανία. Στην Αθήνα, είναι το πρώτο μαγαζί και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η οικογένεια Ντούρα –ίσως να την γνωρίζετε από τα ομώνυμα ζαχαροπλαστεία που διατηρεί χρόνια τώρα σε Παιανία και Πολύδροσο.

 

Τα gelati που φτιάχνουν καθημερινά, διατηρούνται σε ψυγεία από ιταλικό λευκό μάρμαρο Carrara, και βασίζονται στην φρέσκια πρώτη ύλη. Το φιστίκι για παράδειγμα, έρχεται από το Μπρόντε της Σικελίας, ενώ το φουντούκι από το Πιεμόντε και το γάλα που χρησιμοποιούν είναι ελληνικό. Τα δε σορμπέ των φρούτων (πεπόνι, ανανάς, φράουλα και μπανάνα αυτή την εποχή) μοσχοβολάνε φρούτο.

 

Η διαφορά όμως του αθηναϊκού Oggi έγκειται στο ότι είναι το μοναδικό που διαθέτει καφέ. Και μάλιστα όχι οποιοδήποτε καφέ. Συνεργάστηκαν με την Qualita Prima από την Θεσσαλονίκη και έφτιαξαν το δικό τους χαρμάνι (blend) ώστε να ταιριάζει και με τα gelati που σερβίρουν. Έτσι, αυτό που θα πίετε εδώ, είναι ένας ισορροπημένος καφές, με μέτριες οξύτητες, σοκολατένια γεύση που σπάει από νότες ξηρών καρπών και έχει μακριά bitter επίγευση. Χαζεύοντας τις βιτρίνες με τα gelati, ζήτησα ένα διπλό espresso. Μου τον πρόσφεραν σε μια ωραία κούπα – είναι οι καινούργιες της Qualita Prima- ενώ ταυτόχρονα δοκίμαζα μια κουταλιά από το παγωτό σκολάτα/ρούμι/πορτοκάλι. Ταίριαξαν όμορφα. Τον freddo espresso που τον πήρα για τον δρόμο, τον συνδύασα με μια μπάλα από φιστίκι και άλλη μια από το βελούδινο μασκαρπόνε. Βέβαια εκτός από gelati υπάρχουν και κέικ (το red velvet είναι πολύ νόστιμο), μπισκότα, σουφλέ σοκολάτας, μάφιν, κρουασάν και μπάρες δημητριακών που έρχονται από το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας στο Πολύδροσο. Εγώ πάντως, έμενα λίγο παραπάνω στο Oggi σίγουρα θα ζητούσα και άλλον ένα καφέ, αλλά και μια, δύο, τρεις μπάλες παγωτό ακόμα.

 

Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ. 2103246995