Τι είναι ο μοριακός καφές

Τι είναι ο μοριακός καφές

Καθώς οι νέες τεχνολογίες και καινούργια εργαλεία αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής και καλλιέργειας, έρχεται στο προσκήνιο και ο όρος “μοριακός” καφές. 

 

Οι περισσότερες εταιρείες στρέφονται στις νέες τεχνολογίες, ενώ μία από τις μεγάλες προτεραιότητές τους είναι η βιωσιμότητα. Και κάπου εδώ αρχίζει να αναπτύσσεται ο μοριακός καφές.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εγχείρημα της αμερικανικής εταιρείας Compound Foods, που αναπτύσσει νέες τεχνικές παρασκευής, χωρίς τη χρήση κόκκων, αλλά με εξαγωγή μορίων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2020 ως startup, και κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 5,3 εκατ.  δολαρίων συνολικά μέχρι σήμερα. Στόχος της εταιρίας είναι να δημιουργήσει ένα ρόφημα που θα μυρίζει και θα έχει γεύση καφέ, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και πιο βιώσιμα συστατικά. Για αυτό τον λόγο εξακολουθεί να αναζητά την κατάλληλη φόρμουλα και ευελπιστεί ότι εντός του έτους θα καταλήξει σε ένα προϊόν. Ένας δεύτερος στόχος είναι η αναδημιουργία ποικιλιών από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Βραζιλία και η Κόστα Ρίκα. 

 

Ο μοριακός καφές είναι μόνο ένα παράδειγμα στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη εργαστηριακών και μοριακών τροφών που θα μπορούσαν να είναι πιο υγιεινές, να έχουν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να είναι πιο βιώσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην γκάμα αυτή συγκαταλέγονται προϊόντα κρέατος, όπως τα κρέατα Μέμφις, ενώ μια γερμανική εταιρεία αναπτύσσει μια εργαστηριακά εναλλακτική λύση για τη σοκολάτα. Η Compound Foods δεν είναι πάντως η μοναδική εταιρεία που στοχεύει στην παραγωγή ενός εναλλακτικού καφέ. Οι επιστήμονες της Atomo Coffee λένε ότι έχουν καταφέρει να διασπάσουν όλες τις ενώσεις του καφέ για να καθορίσουν τη συμβολή τους στη γεύση και τη μυρωδιά του.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις πληροφορίες για την εταιρεία Atomo Coffee