Μύθοι και πραγματικότητες για την καφεΐνη

Μύθοι και πραγματικότητες για την καφεΐνη

Πολλά είναι αυτά που έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την καφεΐνη, τι όμως είναι αλήθεια και τι απλά μύθος;

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για την καφεΐνη είναι ότι πρόκειται για ένα διεγερτικό. Είναι η ουσία που μπορεί να μας τονώσει, να καθυστερεί προσωρινά την κούραση και να μας κρατήσει ξύπνιους. Παρά τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν για τα οφέλη της, υπάρχουν πολλές παρερμηνείες για το κύριο συστατικό του καφέ.

 

Δεν είναι λίγοι λοιπόν, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη είναι εθιστική όπως μπορεί να είναι η σοκολάτα, το τσιγάρο, η δουλειά ή ακόμα και η τηλεόραση. Αυτό είναι ένας μύθος μιας και πολλές έρευνες έχουν αποδείξει το αντίθετο. Σίγουρα όταν κάποιος σταματήσει απότομα την κατανάλωση της, μπορεί να νιώσει πονοκέφαλο, κούραση ή υπνηλία. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο μία ημέρα ή λίγο παραπάνω και μάλιστα μπορούν να αποφευχθούν εάν η κατανάλωση της μειωθεί βαθμιαία.

 

Άλλος ένας μύθος ακόμα είναι ότι η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ούτε προκαλεί ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Φυσικά η κατανάλωση της προκαλεί μια μικρή, προσωρινή άνοδος στην πίεση του αίματος που είναι όμως παρόμοια με εκείνη που προκαλείται από κανονικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα, το ανέβασμα μιας σκάλας. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι που έχουν υψηλή πίεση αίματος, καλό θα ήταν να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τα πόση καφεΐνη μπορούν να καταναλώσουν.

 

Κάτι ακόμα που είναι αναληθές είναι οι φήμες που θέλουν ότι η καφεΐνη έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Τα παιδιά έχουν την ίδια ικανότητα με τους ενήλικες να επεξεργάζονται την καφεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καφεϊνούχα τρόφιμα και τα ποτά όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες δεν έχουν κανένα ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα στην υπερκινητικότητα ή την ελλειμματική προσοχή των παιδιών. Εντούτοις, στα ευαίσθητα παιδιά, οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχουν προσωρινές επιδράσεις, όπως αναστάτωση, ευερεθιστότητα ή άγχος.