Μια διαφορετική Piña colada με καφέ

Μια διαφορετική Piña colada με καφέ

Είναι ένα από τα κλασικά κοκτέιλ με γεύση καρύδας και ανανά εμπλουτίζεται με καφέ και δίνει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.

 

Η Piña colada έχει εξωτικό άρωμα αλλά και γεύση. Ο ανανάς και η καρύδα του δίνουν αυτό τον άκρως απολαυστικό χαρακτήρα και μπλέκονται όμορφα με το ρούμι που με την σειρά του δίνει εκείνη την αλκοολική τσαχπινιά που του χρειάζεται. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι πατέρας του εν λόγω κοκτέιλ είναι ένας Πορτορικανός πειρατής ο Roberto Cofresi, ο οποίος για να τονώσει το ηθικό του πληρώματος του, τους έδινε ένα ποτό από ρούμι, ανανά και καρύδα. Μια άλλη εκδοχή πιο σύγχρονη αναφέρει ως δημιουργό της Piña colada τον Ramón Monchito Marrero, ένα bartender που εργαζόταν στο ξενοδοχείο Caribe Hilton του Σαν Χουάν, το 1954. Λέγεται λοιπόν, ότι του είχε ανατεθεί να φτιάξει ένα κοκτέιλ που θα αναδείκνυε τα προϊόντα του νησιού. Ύστερα από πολλούς πειραματισμούς ο Monchito κατέληξε να ανάμειξε ρούμι, γάλα καρύδας μαζί με χυμό ανανά και να σερβίρει έτσι την πρωτή Piña colada. Μάλιστα, το 2004, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο τίμησε το ξενοδοχείο για τα 50 χρόνια της Piña colada, καθώς από το 1978 αποτελεί το εθνικό cocktail της χώρας.

 

Η παρασκευή της Piña Colada (στα ελληνικά σημαίνει «σουρωμένος ανανάς) είναι πολύ εύκολη. Τα βασικά συστατικά της κλασικής συνταγής υπάρχει και χυμός λεμονιού για να δώσει περισσότερη οξύτητα, που όμως στην παραλλαγή που σας προτείνουμε θα τον αντικαταστήσουμε με espresso. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε τα όξινα αλλά και τα bitter στοιχεία που χρειάζονται. Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν, δεν θα πρέπει να έχει γλυκό ή σοκολατένιο χαρακτήρα αλλά όξινο. Οπότε ένας καφές από Αιθιοπία ή Κένυα είναι ιδανικός. Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε αντί για espresso, cold brew σε αυτή την περίπτωση όμως, θα χρειαστεί ίσως να προσθέσουμε λίγα bitters για να μειώσουμε τα γλυκά χαρακτηριστικά.

 

Υλικά

60 ml ρούμι

90 ml χύμο ανανά

20 ml κρέμα ή γάλα καρύδας

1 short espresso

Λίγο αλάτι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα blender και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι στο οποίο έχουμε προσθέσει αρκετό τριμμένο πάγο.