Μacchiato: “σημαδεύοντας” τον καφέ με γάλα

Μacchiato: “σημαδεύοντας” τον καφέ με γάλα

Κατάγεται από την Ιταλία, φτιάχνετε με βάση τον espresso, έχει ένα «λεκέ» από γάλα για να ξεχωρίζει και πίνεται συνήθως μετά το φαγητό. 

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Ο espresso αποτελεί τη βάση για πολλά ροφήματα καφέ. Πότε παίζει με το γάλα, πότε με το παγωτό, πότε με κάποιο σιρόπι. Όρεξη και φαντασία να υπάρχει και οι συνδυασμοί του δεν έχουν τέλος. Κάποιοι έγιναν αρκετά γνωστή και πετυχημένοι που κέρδισαν τον χαρακτηρισμό του «κλασικού» ροφήματος espresso. Όπως για παράδειγμα ο cappuccino, ή ο affogato. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται και ο macchiato που στα ελληνικά σημαίνει «σημαδεμένος».

 

Για το όνομα του δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το πως προέκυψε. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι baristi στην Ιταλία, λόγω τις πολλής δουλειάς που είχαν και για να μπορούν να ξεχωρίζουν οι σερβιτόροι ποιοι espresso είχαν γάλα, τους «σημάδευαν» με μια κουταλιά από αυτό. Κάπως έτσι μάλλον ξεκίνησε η ιστορία του macchiato.

 

Ο εν λόγω καφές είναι, ανάμεσα στα ροφήματα με γάλα, εκείνος με το λιγότερο. Η συνταγή θέλει ένα σορτ espresso με μια κουταλιά από αφρόγαλα. Στην αρχή φυσικά ήταν σκέτο γάλα αλλά με τον καιρό και την εξάπλωση τόσο του cappuccino όσο και του latte, το αφρόγαλα επικράτησε. Ο macchiato παρασκευάζεται εύκολα και είναι ένας απλός καφές. Η επιτυχία του έγκειται τόσο στην ποιότητα του καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε όσο και σε εκείνη του γάλακτος. Για να επιτευχθεί ένα ωραίο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι με γεμάτο σώμα και άρωμα συνήθως προτιμάται ένα χαρμάνι που να διαθέτει και κάποιο ποσοστό από Robusta. Αυτός ίσως γιατί η συγκεκριμένη ποικιλία χαρίζει περισσότερο σώμα και βάθος. Για να σας είμαι ειλικρινής, δεν συμφωνώ απολύτως με αυτή την θέση. Ένας καφές με γήινα ή σοκολατένια χαρακτηριστικά, όπως εκείνοι από την Βραζιλία ή την Κολομβία είναι ότι πολύ καλύτεροι. Αν χρησιμοποιήσετε ζωικό γάλα μην προτιμήσετε κάποιο με χαμηλά λιπαρά, αλλά πλήρες. Αν πάλι είστε οπαδός του φυτικού, θα σας πρότεινα εκείνο της σόγιας ή της βρόμης.

 

Τέλος, να σας αναφέρω ότι υπάρχει και ο latte Macchiato, που στέκεται στον αντίποδα δηλαδή το ρόφημα εκείνο όπου το αφρόγαλα «σημαδεύεται» από έναν espresso.