Freddo espresso στο χέρι

Freddo espresso στο χέρι

Μπορεί πλέον να μπορούμε να καθίσουμε σε ένα από τα τραπέζια που έχουν βγάλει έξω οι καφετέριες και να απολαύσουμε τον καφέ μας σε γυάλινο και όχι σε χάρτινο ή πλαστικό ποτήρι, όμως δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε έναν freddo στο χέρι την ώρα που θα σουλατσάρουμε χαζεύοντας τις βιτρίνες. Εμείς θα σας προτείνουμε έξι coffee shops για να σας το κάνουμε πιο εύκολο.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Anana

Προς το τέλος της Πραξιτέλους, υπάρχει ένα coffee shop που κάνει λογοπαίγνιο με τον ανανά. Ο λόγος για το Anana Coffee Food (τονίζεται στο δεύτερο άλφα). Ένα φωτεινό μαγαζί, γεμάτο τζαμαρίες, λιτό στη διακόσμησή του, σύμφωνα με τα σκανδιναβικά πρότυπα, που βγάζει τραπεζάκια σε μια φανταστική στοά –ίσως την πιο ωραία της Αθήνας–, με γυάλινη οροφή, που όμως, προς το παρόν, λόγω των μέτρων, δεν μπορούμε να τη χαρούμε. Τον καφέ τον καβουρδίζουν μόνοι τους και τον αλλάζουν συχνά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Αυτήν την περίοδο, έχουν ένα καλοκαιρινό blend, που είναι μια σύμπραξη δύο καφέδων από τη Βραζιλία. Ένας γλυκός καφές με έντονες νότες μάνγκο και banoffee, που αξίζει να τον δοκιμάσετε σε freddo espresso. Επίσης, σε single origin διαθέτουν έναν καφέ από την Αιθιοπία που εναλλάσσεται με έναν άλλο από την Κολομβία. Τον τελευταίο ιδανικό είναι να τον απολαύσετε σε κρύο cappuccino, μιας και έχει σοκολατένιο προφίλ. Στο Anana θα βρείτε, επίσης, γλυκές αλλά και αλμυρές προτάσεις για να συνοδέψετε τον καφέ σας, που όμως όλες βασίζονται στη vegetarian και vegan φιλοσοφία.

Πραξιτέλους 33, Αθήνα, τηλ. 2111151788

 

A tot

Άνοιξε μόλις λίγες μέρες πριν το lockdown του Νοεμβρίου. Είναι μόλις 15 τ.μ., ντυμένο με ξύλο, πράσινες λεπτομέρειες, ωραία τζαμαρία και βρίσκεται στην οδό Λέκκα, στο Σύνταγμα. Ιδιοκτήτες του είναι η Ρεβέκκα Ζαχαροπούλου και ο Παναγιώτης Δούστος, που για χρόνια είχαν ένα γειτονικό café-bar. Συνεργάζονται με την ελληνική εταιρεία Samba και στους μύλους τους έχουν ένα blend κι έναν καφέ μοναδικής προέλευσης, που αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Το blend, που αποτελείται από τέσσερις καφέδες με προέλευση τη Βραζιλία, σας προτείνω να το δοκιμάσετε σε freddo espresso ή κρύο flat white, μιας και ταιριάζει παρά πολύ με το γάλα. Προσωπικά, θα σας έλεγα να τον ζητήσετε με γάλα βρόμης. Επίσης, μπορείτε να τον συνδυάσετε με ένα από τα λαχταριστά cookies ή τα energy balls που κοσμούν τη μικρή του βιτρίνα.

Λέκκα 28, Σύνταγμα, τηλ. 2103222426

 

 

taf

Είναι από τις αγαπημένες μου στάσεις για καφέ στο χέρι όταν βρίσκομαι στο κέντρο. Οι συστάσεις νομίζω ότι είναι περιττές για την taf και τους καφέδες της, που πλέον μπορούμε να τους δοκιμάσουμε όλους στο μικρό μαγαζί της Εμμανουήλ Μπενάκη. Είναι μια καινούργια υπηρεσία που ξεκίνησε τον Μάιο και ονομάζεται Taste Experience. Μέσω του QR menu μπορείτε να διαλέξετε έναν από τους 14 καφέδες που προτείνουν, να σας τον αλέσουν στη στιγμή (τους φυλάνε μεριδοποιημένους σε κατάψυξη) και να σας τον προσφέρουν σε κρύο ή ζεστό espresso. Για να βοηθηθείτε, μέσα στην εφαρμογή εμφανίζεται ένας «κύκλος των γεύσεων» που θα σας καθοδηγήσει να επιλέξετε τον καφέ που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας. Εγώ θα σας πρότεινα για espresso freddo να διαλέξετε εκείνον από την Αιθιοπία, με τη μέτρια οξύτητα, τις νότες από blueberries και την αίσθηση της σοκολάτας γάλακτος. Όσο για freddo cappuccino, θα σας έλεγα κάποιον από την Κολομβία (διαθέτουν τέσσερις), που το σοκολατένιο τους προφίλ ταιριάζει με το γάλα. Φυσικά, στους μύλους του coffeeshop της Μπενάκη θα βρείτε και τα διάσημα blend και τους καφέδες μοναδικής προέλευσης που έχουν ως ροή.

Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Αθήνα, τηλ. 2103800014

 

Mr. Bean

Στη γωνία που κάνει η οδός Μπενάκη με τη Φειδίου, βρίσκεται το Mr. Bean Coffee Brewers. Ένα ψηλοτάβανο, φωτεινό, λιλιπούτειο coffee shop, που πρόσφατα ανακαινήστικε εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, σερβίρει, καθημερινά, ποιοτικά φλιτζάνια καφέ. Ο καφές που έχουν είναι από την ομώνυμη εταιρεία, τη Mr. Bean Coffee Company, και θα βρείτε ένα blend ροής που είναι μια μίξη από κόκκους από τη Βραζιλία, τη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα, καθώς και ένα μοναδικής προέλευσης, που αλλάζει τακτικά. Το blend πίνεται ευχάριστα, μιας και είναι αρκετά ισορροπημένο και ταιριάζει πολύ με το γάλα, οπότε αν σας αρέσει ο freddo cappuccino, ζητήστε το. Εγώ δοκίμασα και τον καφέ από την Κολομβία, που είχαν την ημέρα που το επισκέφτηκα, σε freddo espresso, και ήταν αρκετά σοκολατένιος, γλυκός, με γεμάτο σώμα και ωραία αρώματα. Σας τον προτείνω. Τέλος, μη φύγετε αν δεν πάρετε ένα από τα λαχταριστά και αφράτα cookies, που τους τα προμηθεύει το γειτονικό I Cake You.

Εμμανουήλ Μπενάκη 20, Αθήνα, τηλ. 210 38 10 899

 

2 γουλιές & 2 μπουκιές

Είναι ίσως το πιο καλτ coffee shop της πόλης. Η Τάνια και ο Νίκος ξέρουν να σας κάνουν να αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας, ακόμη κι αν, τώρα, λόγω της Covid-19, δεν μπορούν να σας υποδεχθούν στο εσωτερικό τους. Έτσι άνοιξαν ένα από τα παράθυρά τους που βλέπει στην παρακείμενη στοά και από εκεί προσφέρουν τους καφέδες τους. Στους μύλους τους διαθέτουν πέντε διαφορετικούς καφέδες μοναδικής προέλευσης: έναν σοκολατένιο από τη Βραζιλία, έναν φρουτώδη από την Αιθιοπία, έναν ισορροπημένο από την Ινδονησία, έναν πιο ιδιαίτερο από τη Γουατεμάλα και, τέλος, έναν αρκετά ενδιαφέροντα από το Ελ Σαλβαδόρ. Αν, λοιπόν, είστε του freddo cappuccino, προτιμήστε τον καφέ από τη Βραζιλία, που ταιριάζει πολύ όμορφα με το γάλα, ενώ αν σας αρέσει ένας «δυνατός» παγωμένος espresso, τότε δοκιμάστε είτε του Ελ Σαλβαδόρ είτε της Αιθιοπίας. Επίσης, εδώ θα βρείτε γλυκά που φέρνουν καθημερινά από τον φούρνο του Τάκη στου Μακρυγιάννη, σάντουιτς και τοστ που φτιάχνει ο Νίκος και, τελευταία, burger από το Po Boys στου Ψυρρή.

Δραγατσανίου 8, Αθήνα, τηλ. 210 34 73 444

 

Morning bar

Μικρό, γωνιακό, ντυμένο με τζαμαρίες, το Morning bar τραβά αμέσως τα βλέμματα. Η εσωτερική του σάλα καταλαμβάνεται κυρίως από την ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται στο κέντρο του χώρου, πάνω από την οποία κρέμεται ένα φωτιστικό-γλάστρα. Τρεις-τέσσερις πάγκοι στις τζαμαρίες συμπληρώνουν το σουηδικού τύπου σκηνικό του. Στους μύλους του θα βρούμε καφέδες από την ελληνική εταιρεία Area 51: έναν από τη Βραζιλία, που είναι και ο καφές ροής, κι έναν ακόμη που αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα –όταν το επισκέφτηκα, διέθεταν έναν από την Κολομβία. Πάντως, το ισορροπημένο, σοκολατένιο προφίλ του καφέ από τη Βραζιλία ταιριάζει απόλυτα με το γάλα (διαθέτουν και φυτικό εκτός από ζωικό) σε έναν δροσιστικό freddo cappuccino. Συμπρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα αλμυρά και τα γλυκά, που τα φτιάχνουν καθημερινά οι ίδιοι. Σας προτείνω να δοκιμάσετε το κέικ φιστίκι, αν είστε τυχεροί και το πετύχετε, καθώς και τα αφράτα cinnamon rolls.

Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του περιοδικού Coffee + Brunch που κυκλοφορεί