Ιωάννης Παπαδόπουλος: Ο άνθρωπος που άλλαξε το μέλλον των μηχανών καβουρδίσματος

Ιωάννης Παπαδόπουλος: Ο άνθρωπος που άλλαξε το μέλλον των μηχανών καβουρδίσματος

Το 1998, ξεκίνησε να δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που είχε στο μυαλό του, καινοτομώντας από την πρώτη μέρα. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, και έχοντας περάσει από όλα σχεδόν τα στάδια της βιομηχανίας του καφέ, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας I.P. Cad Constructions, διαπρέπει στην αγορά με τις μηχανές επεξεργασίας καφέ ενώ παραδίδει μαθήματα εξέλιξης και χτίζει επαγγελματικές σχέσεις ζωής.

 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Θεοδωροπούλου

 

 

Πώς μια μηχανή της σειράς iRm μπορεί να κάνει τη διαφορά για τους επιχειρηματίες της καφεστίασης;

Πολύ απλά και επιγραμματικά, θα αναφέρουμε την ευκολία χειρισμού ενός iRm, η οποία έγκειται στη χειρουργική ακρίβεια και απόκριση του μηχανήματος στις εντολές του χειριστή. Ο τρόπος διαχείρισης του θερμού αέρα, το σταθερό τύμπανο μεταβλητής γεωμετρίας, ο επιμήκης πνεύμονας εξαγωγής θερμού αέρα, αλλά και η αποκλειστική χρήση του ανοξείδωτου χάλυβα χωρίς θερμική αποθήκευση ενέργειας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα αποτελεσματικότητας και ευελιξίας. Οικονομία καυσίμου κατά 50%, ευκολία συντήρησης στο καλοσχεδιασμένο σασί χωρίς περιττές ηλεκτροσυγκολλήσεις, θερμική μόνωση του μηχανήματος και δυνατότητα λειτουργίας σε δύσκολες βιομηχανικές συνθήκες είναι τα επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία ο επιχειρηματίας θα εκτιμήσει σε ένα μηχάνημα της σειράς iRm. Θα ήθελα να εξηγήσω λίγο αναλυτικότερα τη διαχείριση του θερμού αέρα. Σε όλα τα μηχανήματα παγκοσμίως ο θερμός αέρας εισέρχεται από το πίσω μέρος του περιστρεφόμενου ή του σταθερού τυμπάνου. Στα iRm το τύμπανο είναι σταθερό με περιστρεφόμενη ανέμη εσωτερικά και στο κάτω μέρος του υπάρχουν οπές, οι οποίες επιτρέπουν στον θερμό αέρα να εισέλθει και να «αγκαλιάσει» απευθείας τους κόκκους του πράσινου καφέ. Η μικτή γεωμετρία του τυμπάνου δεν επιτρέπει στον καφέ να αποκτήσει αμιγώς περιστροφική κίνηση, ώστε να μπορεί να καβουρντιστεί ομοιόμορφα από το εσωτερικό του προς το εξωτερικό του. Τέλος, ο διαμήκης «πνεύμονας» σε ολόκληρο το άνω μέρος του τυμπάνου επιτρέπει να διαπερνά μέσα από τον θάλαμο πενταπλάσια ποσότητα θερμού αέρα, με αποτέλεσμα να αντιστρέφεται κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος το conduction με το convection, καθιστώντας το μηχάνημα μια ξεχωριστή κατηγορία ανάμεσα στα drum roasters και τα fluid bed roasters. Μηχανολογικά, το iRm αποτελεί έναν «φούρνο» καβουρντίσματος ωμού καφέ, ο οποίος χρειάζεται μόνο δέκα λεπτά για να αποκτήσει πλήρη θερμοκρασία πριν από το πρώτο καβούρντισμα της ημέρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, δεν ξεπερνά στις εξωτερικές του επιφάνειες τους 45-50 βαθμούς Kελσίου και χρειάζεται μόνο δέκα λεπτά για να κρυώσει κατά την ολοκλήρωση της καθημερινής του λειτουργίας. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε την πολύ μεγάλη μελέτη σχετικά με το μειωμένο ακρυλαμίδιο που παρουσιάζεται στον καφέ που έχει καβουρντιστεί με μηχανήματα iRm. Το ακρυλαμίδιο είναι μια καρκινογόνα ουσία, η οποία εμφανίζεται και στον ψημένο καφέ και σύντομα θα αποτελεί μετρήσιμο στοιχείο με συγκεκριμένα όρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα πλαίσια αυτών των εξελίξεων, πραγματοποιήσαμε μια αναλυτική πειραματική μελέτη σχετικά με τα ποσοστά ακρυλαμιδίου σε διάφορους τρόπους και μεθόδους καβουρντίσματος, αλλά και συγκριτική μελέτη του δικού μας μηχανήματος σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά της αγοράς. Και η έρευνα συνεχίζεται…

 

Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε στους πελάτες σας;

Βασική επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας υπηρεσίες καινοτόμες και ουσιαστικές. Διαθέτουμε πάντα μια «ζωντανή» και προσβάσιμη σε όλους έκθεση μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας, όπου καλούμε τους ήδη υπάρχοντες και μελλοντικούς μας πελάτες για να καβουρντίσουμε παρέα και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα του ψησίματος. Με την αγορά κάθε καινούργιου μηχανήματος iRm αναλαμβάνουμε τόσο την τελική συναρμολόγηση και εγκατάστασή του στον χώρο του πελάτη όσο και τη συμβουλευτική παροχή υπηρεσιών σε ολόκληρο το φάσμα του καβουρντίσματος. Στη συνέχεια, συνεχίζουμε να παρέχουμε υπηρεσίες after sales στους πελάτες, με τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 24/7/365, αλλά και συνεχείς αναβαθμίσεις λογισμικού των μηχανημάτων μας. Παράλληλα, όλα τα μηχανήματα διαθέτουν πλήρη οδηγό λειτουργίας και η εταιρεία μας αναλαμβάνει τις ετήσιες συμπληρωματικές συντηρήσεις. Σε σταθερή βάση δεν λείπει και η φυσική παρουσία μας στο σύνολο των πελατών μας, στις εγκαταστάσεις τους. Βασικό σκέλος της εταιρείας μας αποτελεί το τμήμα Research and Development (RnD), στο οποίο επικεφαλής είναι ο εξαιρετικός συνεργάτης SCA Trainer και παγκόσμιος πρωταθλητής ibrik, κ. Λαμπρινίδης Σταύρος. Στόχος του είναι να «φέρει τα μηχανήματα στα όριά τους», αλλά και να ανακαλύψει με γρήγορο και απλό τρόπο πώς να επιτύχει ο κάθε πελάτης μας το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα στα προϊόντα του.

 

Ποιο ήταν το αρχικό όραμα και πόσο κοντά έχετε φτάσει σήμερα σε αυτό;

Από πολύ νωρίς επιδιώξαμε να διαφοροποιηθούμε τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη λειτουργία των μηχανημάτων επεξεργασίας καφέ. Χρησιμοποιούμε σύγχρονο 3D λογισμικό (Solidworks-Dassault), γεγονός που μας επιτρέπει να διαθέτουμε λεπτομέρεια στον σχεδιασμό και δυνατότητα συνεχούς ανάπτυξης των μηχανημάτων μας. Επιπρόσθετα, στο target group στο οποίο απευθυνόμαστε, δηλαδή στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες βιοτεχνίες καφέ, προσφέρουμε λύσεις και τεχνολογία βιομηχανικής εμβέλειας. Αναλυτικότερα, στα «λιμνάζοντα ύδατα» της κατηγορίας των μηχανημάτων drum roasters μέχρι 60 κιλά ανά παρτίδα, δημιουργήσαμε μια ολοκαίνουργια κατηγορία (iRm_series), τα οποία διαθέτουν πέντε κατοχυρωμένες καινοτομίες στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Είμαστε στην τελική φάση αναγνώρισης της αξίας και της αποδοτικότητας των μηχανημάτων μας, επιδεικνύοντας πλέον ξεκάθαρες τοποθετήσεις ανθρώπων του καφέ για τη γευστική υπεροχή του προϊόντος που έχει καβουρντιστεί στα μηχανήματά μας, καθώς επίσης και μελέτες χημικών μηχανικών σχετικά με το μειωμένο ακρυλαμίδιο. Τέλος, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τους ικανοποιημένους χρήστες των μηχανημάτων πρώτης γενιάς της σειράς iRm, τα οποία κυκλοφορούν εδώ και δύο χρόνια.

 

Ποιο είναι το μυστικό της δικής σας επιτυχίας;

Δεν θεωρώ επιτυχία ή αποτυχία τίποτα στη ζωή μου. Διασχίζω έναν δρόμο με απογοητεύσεις και πολλές δυσκολίες, αλλά πάντα διατηρώ ψηλά τον στόχο μου. Η υπομονή, η επιμονή και η μεθοδικότητα είναι τρεις βασικές αρετές στις οποίες συχνά με δυσκολία εξασκούμαι στην πορεία μου από το 1998, που ίδρυσα την πρώτη μου εταιρεία, έως και τώρα.

 

Γνωρίζω ότι δίνετε ιδιαίτερη σημασία στην ομάδα σας. Ποια είναι η σχέση με τους συνεργάτες σας;

Από τα βασικότερα στοιχεία για την ευόδωση κάθε προσπάθειάς μου κατέληξα πως είναι το δέσιμο με τους ανθρώπους που πλαισιώνουν την καθημερινότητά μου. Οφείλω πολλά σε πρώην και νυν συνεργάτες, οι οποίοι, θέλοντας και μη, προσέθεσαν ένα μικρό ή μεγαλύτερο κομμάτι στο τεράστιο και δυσεπίλυτο «παζλ» της συλλογικής δουλειάς που καταβλήθηκε στην εταιρεία μας. Είναι, επίσης, επιλογή μου να επιτρέπω οι σχέσεις με τα μέλη της εκάστοτε ομάδας μου να εξελίσσονται σε σχέσεις φιλικές, που τις διέπει η δικαιοσύνη και η ειλικρίνεια.

 

Μιλώντας για το κομμάτι της πανδημίας, πώς βιώσατε όλο το προηγούμενο διάστημα;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ομολογώ ότι δεν βιώσαμε καταστάσεις μείωσης τζίρου, αντιθέτως σημειώσαμε μια αύξηση τζίρου 120% σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο με μηχανήματα τα οποία αφορούν συμπληρωματικά τη βιομηχανία καφέ (σιλό αποθήκευσης, μεταφορές καφέ κ.ά.) όσο και με μια ολοκαίνουργια σειρά μηχανημάτων RM_series, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στη βιομηχανία ξηρών καρπών. Στην παραπάνω κατηγορία η εταιρεία μας εισήλθε δυναμικά με την κατασκευή δύο μηχανημάτων ικανών να επεξεργαστούν 140 κιλά ξηρών καρπών ανά παρτίδα. Ωστόσο βιώσαμε την αγωνία και πολλές φορές την απόγνωση των ανθρώπων του κλάδου της καφεστίασης, ο οποίος τόσο σφοδρά έχει πληγεί.

 

Πώς βλέπετε το μέλλον;

Ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία και διάθεση για δημιουργία. Είναι χρέος μας να αφήσουμε πίσω καθετί δύσκολο και να προχωρήσουμε μπροστά με δυναμισμό και κουράγιο. Ήδη είμαστε σε διαδικασία ανάπτυξης δικτύου συνεργατών σε όλο τον κόσμο, με πρώτα σημεία αναφοράς τη Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία. Το προσεχές διάστημα, έχουμε προγραμματίσει την παρουσία μας σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις γύρω από τον καφέ σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση έχουμε δώσει στην ανάπτυξη ενός ακόμη καινούργιου project. Οι iRm Roasting Academies θα είναι τόπος συνάντησης για πειραματισμό, έρευνα, συζήτηση, ενημέρωση, εκπαίδευση γύρω από τον χώρο του roasting. Ήδη έχει προγραμματιστεί, στο προσεχές μέλλον, η έναρξη της λειτουργίας των τριών πρώτων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βελιγράδι.

 

Συνεργάτες μιλούν για τη σειρά μηχανών iRm

 

Θανάσης Αγγελόπουλος, TDS Coffee Roasters, Πάτρα

«Κάποιοι από τους λόγους που επέλεξα να αγοράσω το iRm_20kg είναι ότι μου επιτρέπει να δημιουργώ μοναδικά προφίλ καβουρντίσματος του καφέ εύκολα, χωρίς καπνικά στοιχεία στο άρωμα και τη γεύση του καφέ. Επίσης, είναι σχεδόν αθόρυβο την ώρα του κύκλου καβουρντίσματος και έχει πολύ εύκολη πρόσβαση στα σημεία συντήρησής του, κάτι που για τη δουλειά μας είναι πολύ χρήσιμο, ώστε να μη χάνουμε χρόνο στην καθαριότητα του μηχανήματος. Είναι ένα μηχάνημα καθαρό και αποδοτικό, με μικρή κατανάλωση καυσίμου».

 

Φώτης Πατεράκης, Founder and Head Roaster, Karma & Farma coffee roasters, Χανιά

«Η διαδικασία του καβουρντίσματος με το iRm-10kg είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς είναι πολύ απλό στη χρήση του και συνεργάζεται άψογα με artisanscope και cropster! Ο ανοξείδωτος χάλυβας μάς δίνει ένα καθαρό γευστικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι μας, που αμέσως γίνεται αντιληπτό από το κοινό».

 

Μανούσος Νικολακάκης, ΜΟΚΑ, Ρέθυμνο

«Η γευστική ανωτερότητα του καβουρντισμένου καφέ στο μηχάνημά μου iRm_35kg είναι αναμφίβολα η πρώτη μου διαπίστωση. Ο καφές κατά τη διαδικασία δεν στρεσάρεται και με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι το τελικό προϊόν χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο degas σε σχέση με τα παλαιότερα μηχανήματα drum roasters που χρησιμοποιούσα στη βιοτεχνία μου. Η εταιρεία IP είναι δίπλα μου και μπορώ να εκτιμήσω τη διάθεσή τους να τελειοποιήσουν μαζί μου τη σειρά μηχανημάτων iRm».

 

Κωνσταντίνος Λιάσκος, Gus Espresso Roasters, Αθήνα

«Το μηχάνημα iRm_35kg, που διαθέτω, αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας της εταιρείας μου και αναμφίβολα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό των εταιρειών με φρεσκοψημένο ποιοτικό καφέ espresso. Οι ποσότητες θερμού αέρα φροντίζουν ώστε ο ψημένος καφές να διαθέτει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και καθαρότητα γεύσεων».

 

Ιωακείμ Ηλιάδης, Iliadis Coffees, Βέροια

«Ως πρώτος χρήστης των μηχανημάτων iRm εδώ και δύο χρόνια, δεν θα άλλαζα ποτέ την ευκολία χειρισμού του μηχανήματος iRm_20kg που διαθέτω. Εύκολο στη συντήρηση και πλήρως παραμετροποιήσιμο, αποτελεί τον καλύτερο “συνεργάτη” στη βιοτεχνία μου. Σύντομα, αναμένω το δεύτερο μηχάνημα για τη βιοτεχνία μου, iRm_70kg».

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του περιοδικού Coffee + Brunch που κυκλοφωρεί.