10 από τα καλύτερα καφέ στον κόσμο

10 από τα καλύτερα καφέ στον κόσμο

Αυτά είναι τα δέκα καλύτερα καφέ στον κόσμο σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό petitegourmet.com.

 

Coutume- Παρίσι

Πρόκειται για ένα από τα πρωτοποριακά coffee shop της παρισινής σκηνής μιας και ήταν από τα πρώτα που ξεκίνσηαν να διαδίδουν στην γαλλική πρωτεύουσα τον specialty coffee. Tο Coutume άνοιξε το 2011 στην καρδιά της κομψής Left Bank Paris, μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από το πολυκατάστημα Le Bon Marché. Ανήκει σε δύο από τους γκουρού της επανάστασης του Παρισιού, τον Αντουάν Νετιέν και τον Αυστραλό συνεργάτη του Τομ Κλαρκ. Το Coutume εκτός από coffee shop είναι και micro roastery και προμηθεύει πάνω από 60 μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία σε όλη την πόλη. Έχει βιομηχανική διακόσμηση με ένα μοναστηριακό τραπέζι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα να κλέβει τα βλέμματα, πολλά τροπικά φυτά ενώ κρυμμένο στο πίσω μέρος είναι μια υπερσύγχρονη μηχανή καβουρδίσματος.  Σερβίρει πρωινό και μεσημεριανό, με έμφαση τα υγιεινά βιολογικά προϊόντα και πολλές επιλογές για χορτοφάγους, συμπεριλαμβανομένου ενός «detox veggie brunch». Το 2013 άνοιξε και το αδερφάκι του στη γειτονιά Etienne Marcel.

47 Rue de Babylone, 75007, Παρίσι, τηλ.+33988404799

 

Sightglass – Σαν Φρανσίσκο

Άνοιξε τις πόρτες του το 2009 και πλέον εκτός από τα τρία καταστήματα που έχει στο Σαν Φρανσίσκο θα το βρείτε και στο Λος Άντζελες. Η ευάερη, πολυεπίπεδη, ανακαινισμένη αποθήκη (είναι ο πρώτος χώρος που άνοιξε) φιλοξενεί το roastery, ένα ανοιχτό καφέ μπαρ, ένα ειδικό μπαρ affogato και φυσικά τα γραφεία της εταιρίας πλέον. Η διακόσμηση του είναι μοντέρνα-βιομηχανική, με τσιμεντένια πατώματα, λευκούς τοίχους και ξύλινες και μαύρες μεταλλικές λεπτομέρειες. Οι καφέδες του είναι από τους καλύτερους του Σαν Φρανσίσκο. Αυτό που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Banner Dark blend με νότες σοκολάτας, σφενδάμου και βανίλιας καθώς και το Owl’s Howl, τον χαρακτηριστικό εσπρέσο που φτιάχνεται από ένα μείγμα καφέδων από την Κολομβία, την Αιθιοπία και την Γουατεμάλα. Εκείνο όμως που δεν πρέπει να χάσετε είναι ο affogato που φτιάχνουν χρησιμοποιώντας το διάσημο παγωτό Salt & Straw.

3014 20th Street, SF, CA, 94110, τηλ. +14158611313

 

Bob Coffee Lab – Βουκουρέστι 

Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2017 όταν ο Alexandru Niculae και ο Paul Ungureanu, αποφάσησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το εν λόγω coffee shop στεγάζεται σε μια παλιά βίλα που βρίσκεται στην πλατεία Charles de Gaulle, κοντά στο πάρκο Herastrau, τον μεγαλύτερο πράσινο «πνεύμονα» της ρουμανικής πρωτεύουσας. Αυτό που πρέπει να το δοκιμάσετε όταν βρεθείτε εκεί είναι το  γευστικό ρόφημα Kurkuma Latte που μπορεί να είναι σωτήριο σε μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα και σερβίρεται με φρεσκοψημένα μπισκότα αμυγδάλου.

Ρiața Charles de Gaulle 3, Βουκουρέστι, τηλ.+40748880038

 

Cafe Central – Βιέννη 

Το Café Central ήταν ένα από τα πιο εμβληματικά καφέ της αυστριακής πρωτεύουσας που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1876. Στεγάζεται στο επιβλητικό Μέγαρο Φέρστελ (Palais Ferstel), ένα ιταλικού ρυθμού μέγαρο του 19ου αιώνα που ξεχωρίζει για τη μοντέρνα για την εποχή του νεογοτθική αρχιτεκτονική, με μαυριτανικές επιρροές, εμπνευσμένη από τα κτήρια της Βενετίας και της Φλωρεντίας. Ένας από τους πιο φανατικούς θαμώνας του καφέ ήταν ο Αυστριακός ποιητής Πέτερ Άλτενμπεργκ, ο “Σωκράτης της Βιέννης’, όπως τον αποκαλούσαν για αυτό και προς  τιμήν του υπάρχει ένα ολόσωμο ομοίωμα του ποιητή που υποδέχεται τους επισκέπτες στο καφέ. Επίσης εκεί σύχναζε και ο Σίγκμουντ Φρόυντ, όπου ερχόταν να συναντήσει συναδέλφους του για να παίξει σκάκι, οι Ρώσοι επαναστάτες Λέων Τρότσκι, αλλά και ο Αδόλφος Χίτλερ. Στο Central θα πάτε για την ατμόσφαιρα του και όχι για τον καφέ. Οπλιστείτε επίσης με υπομονή γιατί ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα στην ουρά μέχρι να μπείτε.

Herrengasse 14, Βιέννη, τηλ. +431533763

 

Helsingin Kahvipaahtimo – Ελσίνκι

Το Helsingin Kahvipaahtimo είναι μια φινλανδική λέξη που σημαίνει roastery coffee στα αγγλικά. Ο Μπέντζαμιν Άντμπεργκ, barista, είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που άνοιξε στις αρχές του 2011. Το σκηνικό του απαρτίζεται από μεταχειρισμένα έπιπλα που παρά τον παράταιρο χαρακτήρα τους δένουν αρμονικά σε ένα όμορφο χώρο με χαλαρή ατμόσφαιρα. Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία για σε όσους αναζητούν κάτι στο διαφορετικό στην φιλανδική πρωτεύουσα. Έκτος από τους προσεγμένους καφέδες μοναδικής προέλευσης που θα βρείτε εκεί, υπάρχει και το διάσημο blend No3 που είναι ένας συνδυασμός από βραζιλιάνικους και αιθιοπικούς κόκκους. Για την ιστορία να σας πούμε ότι το εν λόγω χαρμάνι βρίσκεται στους μύλους τους καφέ σχεδόν από τότε που άνοιξε.

 Päijänteentie 29, Ελσίνκι, Φινλανδία, τηλ. +358406781301 

 

Giyanti Coffee Roastery  – Τζακάρτα

Ήσυχα κρυμένο στο κέντρο της Τζακάρτα, ξεκίνησε να σερβίρει ποιοτικά φλιτζάνια καφέ το 2012. Ιδιοκτήτης του ο  Hendrik Halianto που τρέφει μια μεγάλη αγάπη για τον πράσινο κόκκο και είναι ένας από τους καλύτερους οικοδεσπότες που θα βρείτε στην πόλη. Το πάθος του και ο τρόπο που έκανε τους συμπολίτες του να αγαπήσουν και εκείνοι με την σειρά τους τον specialty coffee έκανε μέσα σε λίγο καιρό, το Giyanti Coffee Roastery να εξελιχθεί στο καλύτερο ίσως coffee shop της Ινδονησίας. Οι καφέδες επιλόγονται προσεκτικά από τον Halianto και καβουρδίζονται από τον ίδιο. Θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από καφέδες μοναδικής προέλευσης από χώρες που δεν είναι και τόσο γνωστές.

 S15, Jl. Surabaya No.20, Τζακάρτα, Ινδονησία, τηλ. +622131923698 

 

Toma Café – Μαδρίτη 

Το Toma Café ιδρύθηκε από δύο Αργεντινούς, τον Santi Rigoni και την Patricia Alda το 2011.Ήταν το πρώτο καφέ που έφερε σε επαφή τους Μαδριλένιους με το τρίτο κύμα καφέ. Και όλα αυτά σε ένα μικρό χώρο στην εναλλακτική γειτονία της Malasaña. Πολύ γρήγορα το Toma έγινε αγαπημένο στέκι όχι μόνο των κατοίκων της ισπανικής πρωτεύουσας αλλά και των τουριστών. Σήμερα μετρά τρία coffee shop στην πόλη. Ο καφές που θα δοκιμάσετε καβουρδίζεται από τους ίδιους – ο Santi είναι εκείνος που έχει αναλάβει αυτή την δουλειά. Εκτός από εξαιρετικά ροφήματα espresso και γευστικές κούπες φίλτρου στο εν λόγω καφέ μπορείτε να δοκιμάσετε και τις διάσιμες tostadas (φρυγανισμένες φέτες ψωμιού) που τρώνε οι Ισπανοί για πρωινό. Σας προτείνουμε εκείνη με την αλμυρή καραμέλα ή με το dulce de leche και το βούτυρο.

Calle Palma 49, Μαδρίτη, Ισπανία, τηλ. +34917049344 

 

Stumptown Coffee Roasters – Νέα Υόρκη

Τα Stumptown Coffee Roasters είναι πραγματικά από τα πιο σπουδαία καφέ της Νέας Υόρκης που εστιάζουν στο να δημιουργούν διαφορετικές γεύσεις, με ποιότητα και στυλ. Ξεκίνησε από το πό το Portland του Oregon από τον Duane Sorenson, έναν θρύλο στους κύκλους του καφέ. Πολύ γρήγορα έγινε γνωστό και  επεκτάθηκε και σε άλλες πολιτεέις. Εδώ θα δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα cappuccino μιας και οι baristi ξέρουν να κρατούν τις σωστές αναλογίες μεταξύ καφέ και γάλακτος. Η επιλογή των κόκκων του καφέ που κάνουν αλλά και οι σχέσεις με τους παραγωγούς που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια τους δίνει την δυνατότητα να ελεγχούν τον πράσινο κόκκο από την πρώτη κίολας στιγμή. Σε όλα αυτά προσθέστε και την φοβερή εξιδίκευση και εκπαίδευση που προσφέρουν στο προσωπικό τους και τότε θα καταλάβευετε γιατί πρέπει να το επισκεφτείτε.

30 W 8th St, Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες, τηλ. +13474147802    

 

Bonanza Coffee Roasters – Βερολίνο

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείτε να φύγετε από τη γερμανική πρωτεύουσα χωρίς να επισκεφθείτε το Bonanza. Άνοιξε το 2006 και ήταν χωρίς αμφιβολία ένας από τους πρωτοπόρους στη specialty σκηνή του καφέ στο Βερολίνο. Φωτινός, μοντέρνος χώρος με βιομιχανική, μινιμαλιστική διακόσμηση με λευκούς τοίχους, πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, το Bonanza είναι ένα χαλαρωτικό μέρος για να δοκιμάσετε καφέ φίλτρου, ποτά με βάση espresso και νόστιμα γλυκά. Τον καφέ φυσικά τον επιλέγουν οι ίδιοι και τον φέρνουν από την Αιθιοπία, την Βραζιλία, την Κολομβία κτλ και τον καβουρδίζουν σε ένα ανακατασκευασμένο 1965 Probat UG-22 drater roaster, και όταν γίνεται αυτό οι μυρωδιές των φρεσκοκαβουρδισμένων κόκκων θα σας συνεπάρουν. Τέλος, για εκείνους που λατρεύουν την ζεστή εδώ θα βρούν μια από τις καλύτερες που θα μπορούν να δοκιμάσουν στο Βερολίνο.

Adalbertstraße 70, Βερολίνο, Γερμανία, τηλ. +491715630795

 

Cafe Tortoni – Μπουένος Άιρες

Το Tortoni είναι ίσως το παλαιότερο καφέ σε όλη την Αργεντινή. Ο ιδρυτής της  του ήταν ένας Γάλλος μετανάστης με το όνομα Touan. Το εν λόγω καφέ υπήρξε τόπος συνάντησης για μουσικούς, καλλιτέχνες, διασημότητες και πολιτικούς από τα τέλη του 1800 και για τον λόγο αποτελεί σταθμό και ορόσημο της πολιτιστικής και πολιτικής ιστορία της χώρας. Μάλιστα στην υπόγεια σάλα του, La bodega, γίνονται συναυλίες τζάζ, παραστάσεις φλαμέγκο και παρουσιάσεις βιβλίων. Και σε αυτό το καφέ δεν θα πάτε για τον καφέ του φυσικά, αλλά για την γνήσια λατινοαμερικάνικη του ατμόσφαιρα και τον ιστορικό του χαρακτήρα. Δοκιμάστε όμως, τα τραγανά churros (κάτι σαν τους δικούς μας λουκουμάδες)  που συνοδεύονται με ζεστή σοκολάτα.

Avenida de Mayo 825 9, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, τηλ.+541143424328