Θεόφιλος: Ένα καφενείο με μεγάλη ιστορία

Θεόφιλος: Ένα καφενείο με μεγάλη ιστορία

Ένα ιστορικό κτήριο, ένα μοναδικό μνημείο ύψιστης πολιτιστικής σημασίας δεσπόζει στην καρδιά του χωριού Μακρινίτσα στο Πήλιο.

 

Το “Θεόφιλος”, πρώην κτήριο Μαυράκη – Βατσαρέα, είναι ένα καφενείο με πολλή μεγάλη ιστορία. Χτισμένο το 1910, γνώρισε πολέμους, κατοχή, αλλά και την Μεταπολίτευση. Σήμερα, εκτός από καφενείο, λειτουργεί και ως ουζερί υπό την ιδιοκτησία της Κοινότητας Μακρινίτσας. Καθημερινά γεμίζει από τουρίστες αλλά και ντόπιους που κάθονται στα όμορφα τραπέζια πάνω στην κεντρική πλατεία του πηλιορείτικου χωριού, με απεριόριστη θέα στον Παγασητικό Κόλπο.

 

Όμως η ιστορικότητα του εν λόγω καφενείου δεν έγκειται μόνο στην παλαιότητά του. Το κτίριο, από την έναρξη της λειτουργίας του, διακοσμήθηκε στο εσωτερικό του με μια μεγάλη τοιχογραφία από το σπουδαίο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Λέγεται πως ο καλλιτέχνης όταν είδε το συγκεκριμένο καφενείο, ερωτεύθηκε την τοποθεσία και την τεχνοτροπία με την οποία χτίστηκε. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες και αποφάσισε να φιλοτεχνήσει μια τοιχογραφία στο εσωτερικό του.

 

Η τοιχογραφία με διαστάσεις 3.15 Χ 2.50 μ. καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του ανατολικού τυφλού τοίχου της αίθουσας. Έχει ως θέμα της τον ήρωα Κατσαντώνη, έναν από τους πρώτους επαναστατημένους Έλληνες της περιόδου της Τουρκοκρατίας και αγαπημένο ήρωα του Θεόφιλου. Το θέμα της σύνθεσης έχει επικρατήσει να λέγεται “Ο Κατσαντώνης στα Τζουμέρκα”, καθώς η επιγραφή που βρίσκεται στο επάνω μέρος της τοιχογραφίας είναι δυσδιάκριτη. Η τοιχογραφία αυτή του Θεόφιλου, οργανικά δεμένη με το καφενείο, είναι το μοναδικό έργο στην περιοχή του Πηλίου που εξακολουθεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο και στην ίδια ατμόσφαιρα, όπως την εποχή που το ζωγράφισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.