Oliang: ένας παγωμένος καφές από την Ταϊλάνδη

Oliang: ένας παγωμένος καφές από την Ταϊλάνδη

Δυνατός, γλυκός, δροσερός με μπαχαρένιο προφίλ είναι ένας παραδοσιακός καφές του καλοκαιριού για τους Ταϊλανδούς.

 

Το όνομα του Oliang προέρχεται από τις λέξεις «μαύρος» και «κρύος» στα ταϊλανδέζικα. Είναι ένας καφές που πρωτοεμφανίστηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν λόγω των γεγονότων και της δυσκολίας εύρεσης αλλά και μετακίνησης του καφέ, οι Ταϊλανδέζοι αναγκάστηκαν να τον νοθεύουν τους πράσινούς κόκκους με άλλες σπόρους, κυρίως καλαμποκιού και σόγιας. Και για να σπάσουν το δυσάρεστο αποτέλεσμα που έβγαινε από αυτή την μείξη, στο συγκεκριμένο ρόφημα, που το απολάμβαναν συνήθως κρύο, πρόσθεταν τόσο γάλα όσο και ζάχαρη.

 

Παραδοσιακά, ο Oliang εκχυλίζεται σε μια αυτοσχέδια συσκευή με λαβή και υφασμάτινο φίλτρο, που μοιάζει θα λέγαμε με «κάλτσα». Πλέον για την παρασκευή αυτή του φθηνού και πολύ δημοφιλούς καφέ οι Ταϊλανδοί χρησιμοποιούν ένα dripper ή μια συσκευή pour over. Συνήθως, χρησιμοποιούν κόκκους Robusta κατά 50% και φασόλια σόγιας (20%), σπόρους καλαμποκιού (20%) και μπαχαρικά σε ποσοστό 10%- κυρίως καρδάμαμο.

 

Πως ετοιμάζεται ο Oliang; Επειδή σίγουρα δεν θα μπορούμε να κάνουμε το παραπάνω μείγμα όπως παραδοσιακά προστάζει, εναλλακτικά θα χρησιμοποιήσουμε ή κάποιο πολύ δυνατό blend με υψηλά ποσοστά Robusta ή αν βρούμε στην αγορά κάποιον καφέ που να είναι 100% από κόκκους Robusta ακόμα καλύτερα. Από αυτό τον καφέ χρειαζόμαστε 4 κουταλιές της σούπας. Κάνουμε κανονικά εκχύλιση με την μέθοδο που θα επιλέξουμε. Στη συνέχεια για κάθε 100ml καφέ προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας γάλα εβαπορέ και μια του γλυκού ζάχαρη και άλλη μια ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύουμε καλά και ύστερα ρίχνουμε αρκετά παγάκια και σερβίρουμε. Αν θέλετε στο τέλος προσθέτετε και επιπλέον γάλα αλλά αυτό εξαρτάται από τα γούστα σας.