Tropicalia: Μια καλοκαιρινή βραζιλιάνικη απόλαυση

Tropicalia: Μια καλοκαιρινή βραζιλιάνικη απόλαυση

Φτιάχνεται πολύ εύκολα, είναι ένας άκρως δροσιστικός καφές και όπως μαρτυρεί και το όνομα του… εντελώς τροπικός.

 

Το όνομα του σίγουρα δεν θα σας έκανε με τίποτα να σκεφτείτε ότι πρόκειται για κάποιο καλλιτεχνικό κίνημα. Ίσως για κάποιο κοκτέιλ – που όντως υπάρχει και φτιάχνεται με ρούμι, ανανά, τσάι μπανάνας και χυμό λάιμ. Όμως, ο όρος Tropicalia περιγράφει και ένα καλλιτεχνικό κίνημα που άνθησε στην Βραζιλία την δεκαετία του ’60. Επηρέασε κατά κύριο λόγο την μουσική, αλλά και την ζωγραφική, την ποίηση ακόμα και το σινεμά. Στόχος του συγκεκριμένου κινήματος ήταν η ανάδειξη του μωσαϊκού των διαφορετικών πολιτισμών που βρίσκονταν κάτω από την ομπρέλα της Βραζιλίας καθώς και η δημιουργία μιας συνεκτικής ταυτότητας. Πράγμα που τελικά και κατάφερε.

 

Πέρα όμως από αυτά την ίδια ονομασία, Tropicalia, έχουν δώσει και σε ένα καλοκαιρινό καφέ που στην ουσία φτιάχνεται με δύο από τα πιο διαδεδομένα υλικά της χώρας: τον καφέ και τις καρύδες. Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω ρόφημα έχει όλη την ένταση ενός espresso και όλο το άρωμα και την δροσιά μιας καρύδας. Για να τον φτιάξει κανείς χρειάζεται μια μονή δόση espresso (γύρω 30 ml), 150ml νερό καρύδας και αρκετό πάγο. Ανακατεύει όλα τα υλικά μαζί και σερβίρει. Τόσο απλά.

 

Στον καφέ Tropicalia καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη μιας και το νερό καρύδας έχει ήδη αρκετή. Επίσης αν θέλουμε να κάνουμε τον καφέ πιο «δυνατό» μπορούμε αντί για μονή να βάλουμε διπλή δόση espresso και να μειώσουμε την ποσότητα του νερού καρύδας. Αν θέλουμε μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και κάποιο αλκοόλ: το ρούμι του πάει πολύ, κάποιο λικέρ καφέ ή ακόμα και βότκα. Τέλος, καλό θα ήταν να αποφύγετε το γάλα καρύδας, γιατί είναι πιο πηχτό και δεν θα πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.