Τρία καλοκαιρινά γλυκά με καφέ 

Τρία καλοκαιρινά γλυκά με καφέ 

Μικρές και γλυκιές οάσεις δροσιάς, απογειώνονται με το άρωμα και τη γεύση του καφέ αναστατώνοντας τις αισθήσεις.  

 

 

Από τα αγαπημένα επιδόρπια της εποχής, με καταγωγή από την Ιταλία και όνομα που σημαίνει «ημιπαγωμένο», είναι το Semifreddo. Η βελούδινη υφή του, η εύκολη παρασκευή του και το γεγονός ότι δεν απαιτεί παγωτομηχανή και πολλά υλικά, το κάνουν εξαιρετικά δημοφιλές. Για τους λάτρεις του καφέ, μάλιστα, η coffee twisted εκδοχή του θα σας κερδίσει!  

  

Υλικά 

1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίος καφές 

1 κουταλιά της σούπας λικέρ καφέ 

4 μεγάλα αβγά (χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους) 

100 γραμμ. καστανή ζάχαρη 

300ml πλήρης κρέμα γάλακτος 

100 γραμμ. σοκολάτα με αμύγδαλα ή φουντούκια 

Τριμμένη μαύρη σοκολάτα (υγείας) για το σερβίρισμα 

 

Εκτέλεση  

Απλώνετε μεμβράνη τροφίμων σε μια φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον καφέ, το λικέρ, τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη. Χτυπάτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.  Σε άλλο μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών σε μαρέγκα και σε τρίτο την κρέμα γάλακτος μέχρι να «στέκεται». Προσθέστε πρώτα την κρέμα γάλακτος στο αρχικό μείγμα και στη συνέχεια τη μαρέγκα. Ανακατέψτε ελαφρά. Στο τέλος προσθέτετε τη σοκολάτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια. Καλύψτε με τη μεμβράνη και αφήστε το να παγώσει στην κατάψυξη για αρκετές ώρες πριν το σερβίρετε. 

 

Cheesecake με άρωμα καφέ  

Στα αγγλικά σημαίνει κέικ τυριού, καθώς είναι ένα γλυκό που αποτελείται από δύο τουλάχιστον στρώσεις από τις οποίες η παχύτερη είναι από ένα μείγμα μαλακού τυριού, αβγών και ζάχαρης. Η βάση αποτελείται από θρυμματισμένα μπισκότα, συνήθως, ενώ τις περισσότερες φορές διακοσμείται με μαρμελάδα ή φρούτα. Η μοντέρνα έκδοση του, όπως την γνωρίζετε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1872 από τον Ουίλιαμ Λώρενς στη Νέα Υόρκη, στη προσπάθειά του να παραγάγει ένα γαλλικό τυρί. Αντί για το συγκεκριμένο τυρί, δημιούργησε ένα τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ, και αποτελεί το κύριο συστατικό των cheesecake ανά την υφήλιο. Σε αυτή την παρασκευή, που προτείνετε, ο καφές χαρίζει μία θεϊκή γεύση στο γλυκό μας που θα λατρέψετε.  

 

Υλικά 

250 γραμμ. μπισκότα σοκολάτας  

100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο 

Για την κρέμα 

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένος καφές  

2 κουταλιές της σούπας λικέρ Kahlúa 

750 γραμμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου 

300 γραμμ. sour cream  

3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 

140 γραμμ. καστανή ζάχαρη 

Για το σιρόπι  

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος καφές  

1 κουταλιά της σούπας βραστό νερό 

60 ml λικέρ Kahlúa 

55 γραμμ. καστανή ζάχαρη 

 

Εκτέλεση 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε μία αποσπώμενη βάση για κέικ. Βάλτε αντικολλητικό χαρτί και απλώστε τα θρυμματισμένα μπισκότα τα οποία έχετε ανακατέψει με το βούτυρο. Πιέστε τη βάση και τοποθετήστε στο ψυγείο για 15 λεπτά. 

Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τον καφέ με δύο κουταλιές ζεστό νερό και το λικέρ. Βάλτε στο μπολ το τυρί κρέμα, την sour cream, τα αυγά, τη ζάχαρη και ανακατέψτε με ένα μίξερ χειρός μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και να γίνει μία αφράτη κρέμα. Απλώστε με ένα κουτάλι πάνω από τη βάση και ψήστε για 1 ώρα περίπου. Αφήστε, μετέπειτα, το cheesecake στο φούρνο, με την πόρτα λίγο ανοιχτή, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα. 

Για το σιρόπι, βάζετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνετε να πάρουν μία βράση και να δέσουν, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάλτε το σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε το στο ψυγείο για να κρυώσει εντελώς. Βγάλτε το cheesecake από το ψυγείο, περιχύστε με το σιρόπι και απολαύστε το παγωμένο!  

 

 

Παγωμένη μους σοκολάτας με καφέ 

Είναι από τα ευκολότερα γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε και να σερβίρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Χωρίς πολλά υλικά, αυτή η συνταγή απαιτεί ελάχιστο χρόνο και η απόλαυση είναι εγγυημένη.  

 

Υλικά 

165 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα 

2,5 γραμμ. φύλλα ζελατίνης 

140 γραμμ. γάλα 

1 κουταλάκι του γλυκού καφέ εσπρέσο στιγμής διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό  

250 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 

Μπισκότα θρυμματισμένα  

 

Εκτέλεση 

Λιώνετε τη σοκολάτα. Βάζετε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε τη ζελατίνη που έχετε στραγγίσει καλά, ανακατεύετε. Ενσωματώνετε το γάλα μέσα στη σοκολάτα ανακατεύοντας με ένα σύρμα σιγά σιγά, προσοχή να μην είναι πολύ ζεστή η σοκολάτα. Σε αυτό το σημείο βάζετε και τον καφέ. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος που έχετε χτυπήσει καλά σαν γιαούρτι και ενσωματώνετε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε στο ψυγείο. Για το σερβίρισμα, παίρνετε ποτήρια, βάζετε μία μους, μία στρώση με θρυμματισμένα μπισκότα και ξανά μους. Γαρνίρετε με μπισκότο στην κορυφή.  

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του περιοδικού Coffee + Brunch που κυκλοφορεί.