Με την δύναμη… της αεροπρέσας 

Με την δύναμη… της αεροπρέσας 

Μια μικρή, ανθεκτική, πρακτική συσκευή παρασκευής καφέ που εξασφαλίζει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι και είναι ό,τι πρέπει για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. 

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Είναι από τα «σύνεργα» του καφέ που μπαίνουν πάντα πρώτα στην βαλίτσα μου κάθε φορά που ετοιμάζομαι για διακοπές. Η αεροπρέσα, γνωστή και ως AeroPress, έχει μικρό μέγεθος, δεν πιάνει πολύ χώρο και είναι φτιαγμένη από ανθεκτικό υλικό που σπάει με πολύ δυσκολία. Όμως, έκτος από όλα αυτά, εξασφαλίζει ένα σταθερό, εύκολο και γρήγορο ποιοτικό αποτέλεσμα δίνοντας έναν καφέ ελαφρώς διαυγή και έντονα αρωματικό.  

 

Η ιστορία της αεροπρέσας είναι αρκετά πρόσφατη μιας και έκανε την εμφάνιση της στις αρχές του 2000. «Υπεύθυνος», ο μηχανολόγος μηχανικός Alan Adler ιδιοκτήτης της εταιρείας Aerobie που είχε εφεύρει και τα γνωστά δακτυλίδια πτήσης Aerobie Pro. Ο συνταξιούχος καθηγητής του Stanford, λοιπόν, στις αρχές του 2004 άρχισε να μελετά τη διαδικασία παρασκευής καφέ και να πειραματίζεται. Ήθελε να σχεδιάσει μια καινοτόμο συσκευή που θα παρασκεύαζε ένα ανώτερο φλιτζάνι καφέ. Σε μια εμπορική έκθεση βιομηχανίας καφέ τον Νοέμβριο του 2005 στο Σιάτλ, o Adler παρουσίασε την χειροκίνητη μηχανή καφέ φίλτρου AeroPress 

 

Η αεροπρέσα λειτουργεί με τη κλασική μέθοδο του εμβόλου, κάτι ας πούμε σαν σύριγγα. Αποτελείται από δύο κυλίνδρους, όπου ο ένας εισέρχεται στον άλλο. Οι κύλινδροι αυτοί έχουν την ικανότητα να «παγιδεύουν» στο ενδιάμεσο τους, αέρα που χρησιμεύει ως έμβολο στην διαδικασία της απόσταξης του καφέ πριν καταλήξει στο φλιτζάνι. Το φίλτρο που χρησιμοποιούμε σε αυτή την διαδικασία μπορεί να είναι χάρτινο (μιας χρήσης) ή μεταλλικό (πολλαπλών). Όπως καταλαβαίνεται, πρόκειται για μια αρκετά απλή παρασκευή καφέ φίλτρου.  

 

Η κλασική συνταγή που ακολουθούν οι περισσότεροι είναι 18 γραμμάρια καφέ για 250 ml νερό. Το άλεσμα του καφέ θα πρέπει να είναι μέτριο, δηλαδή ούτε πολύ λεπτό σαν εκείνο του espresso αλλά ούτε και χοντρό για καφέ φίλτρου. Αρχικά θα πρέπει να προσέξουμε την θερμοκρασία του νερού που δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 85 βαθμούς Κελσίου. Δεν ρίχνουμε όλη την ποσότητα του, αλλά πρώτα γύρω στο 50 ml και στη συνέχεια το υπόλοιπο με αργή ροή. Αφήνουμε για ένα λεπτό και στη συνεχεία γυρίζουμε την αεροπρέσα ανάποδα και πιέζουμε τον μικρό κύλινδρο-έμβολο προς τα κάτω ώστε να πραγματοποιηθεί η εκχείλιση.  

 

Το αποτέλεσμα που δίνει στο φλιτζάνι αυτή η μέθοδος παρασκευής καφέ φίλτρου είναι ένα ρόφημα χωρίς πολλές οξύτητες, με αδύναμο σώμα (είναι διαυγές και μοιάζει με αφέψημα) όμως με ισορροπημένα αρώματα και γεύση. Το θετικό είναι ότι αν ακολουθήσετε πάντα την ίδια συνταγή θα έχετε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα στο τέλος. Ταυτόχρονο, η αεροπρέσα σας επιτρέπει να πειραματιστείτε όσο θέλετε, καθώς καμία συνταγή ή τεχνική δεν μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη. Τέλος, την AeroPress μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα τσάι ή άλλο ρόφημα με βότανα. Όμως καλό θα ήταν να μην είναι η ίδια με την οποία ετοιμάζετε τον καφέ σας.  

 

Extra Tip 

Στην αεροπρέσα μπορείτε να φτιάξετε και espresso. Γι’ αυτή την συνταγή θα χρειαστείτε 24 γρ. καφέ και 80 ml νερό. 

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο 8o τεύχος του περιοδικού Coffee + Brunch που κυκλοφορεί.