Πέντε βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον καφέ

Πέντε βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον καφέ

Για κάποιους, ο καφές αποτελεί απλώς μέρος της πρωινής τους ρουτίνας, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Κρύβει ένα ολόκληρο κόσμο από πίσω του γεμάτο άρωμα και γεύσεις. 

 

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε ταξίδι σας στον κόσμο του καφέ είναι μέσα από ένα φλιτζάνι. Μάλλον για την ακρίβεια μέσα από πολλά φλιτζάνια, δοκιμάζοντας κάθε φορά και κάτι διαφορετικό. Εκείνοι που θα κάνουν το ταξίδι σας πιο ενδιαφέρον είναι οι baristi που παίζουν τον ρόλο του ξεναγού. Όμως, καλό θα ήταν πριν αρχίσετε αυτή την συναρπαστική περιπλάνηση να γνωρίζετε και κάποιες απαραίτητες πληροφορίες. Παρακάτω θα βρείτε πέντε βασικές ερωτήσεις με τις αντίστοιχες απαντήσεις ώστε να πάρετε μια πρώτη γεύση.   

 

Πού καλλιεργείται ο καφές;

Υπάρχει η λεγόμενη ζώνη του καφέ που οροθετείται από τον Τροπικό του Αιγώκερο και του Καρκίνου. Αρχικά η καλλιέργεια του ξεκίνησε στην Αφρικανική ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στην Αιθιοπία που μάλιστα θεωρείται και η μητέρα του καφέ. Από εκεί ταξίδεψε στην Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά και σε άλλες χώρες τις Ασίας. Σήμερα, η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Ινδονησία και η Αιθιοπία εξακολουθούν να είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί καφέ στον κόσμο. Οι πιο περιζήτητοι κόκκοι  καλλιεργούνται συνήθως σε δροσερά έως ζεστά τροπικά κλίματα, σε μεγάλο υψόμετρο και αρκετή υγρασία. Κάθε διαφορετικό περιβάλλον δίνει στον κόκκο ένα ξεχωριστό γευστικό και αρωματικό προφίλ. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο κρασί. 

 

Σε ποια επεξεργασία υπόκειται οι κόκκοι;

Υπάρχουν τρεις τρόποι επεξεργασίας: dry/natural, wet ή honey processed. Η ξηρή διαδικασία (dry/natural) είναι η παλαιότερη μέθοδος, όπου το κεράσι του καφέ στεγνώνει από τον ήλιο για να παράξει μια φυσική γεύση. Η υγρή διαδικασία (wet) περιλαμβάνει το μούλιασμα του καρπού σε νερό, το οποίο δημιουργεί ζύμωση. Τέλος, είναι η διαδικασία του μελιού (honey processed)- είναι πιο δαπανηρή, επειδή είναι μια διασταύρωση μεταξύ της ξηρής και της υγρής διαδικασίας.

 

Ποιο είναι το επίπεδο του roasting;

Αυτός είναι ο βαθμός στον οποίο ψήνεται ο κόκκος του καφέ. Το εύρος είναι από πολύ ανοιχτός έως πολύ σκούρος και τελικά επηρεάζει το επίπεδο οξύτητας, το οποίο αλλάζει τη γεύση.

 

Ποια μέθοδος χρησιμοποιείται για την παρασκευή του καφέ;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρασκευάσετε ένα φλιτζάνι καφέ, όπως, pour over, espresso (ναι, είναι και μέθοδος παρακσυεής), ibrik (μπρίκι), γαλλική πρέσα κτλ. Κάθε μέθοδος αντιστοιχεί στον καφέ που θέλετε να παρασκευάσετε.

 

Ποιες είναι οι γεύσεις/αρώματα του καφέ;

Υπάρχουν τουλάχιστον 75 μοναδικά προσδιορισμένες γεύσεις καφέ. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να τις προσδιορίσετε κι εσείς είναι να τον πιείτε σκέτο, και φυσικά με πολλή εξάσκηση! Αν φοβάστε τον σκέτο καφέ, δώστε του μια ευκαιρία και με τον καιρό μπορεί να αλλάξετε γνώμη. Μυρίστε τον καφέ, αφήστε τον να γλιστρήσει και αφήστε τη γλώσσα σας να “καταγράψει” τη γεύση του.