Όταν ο καφές συναντά το αλκοόλ 

Όταν ο καφές συναντά το αλκοόλ 

Δεν είναι μόνο ο Iris Coffee ή το Espresso Martini. Ο καφές τελευταία «παίζει» σε πολλά κοκτέιλ και έχει γίνει ένα αγαπημένο υλικό για πολλούς bartenders. Εμείς ζητήσαμε από τρεις καταξιωμένους να μας δώσουν δύο συνταγές για εύκολα ποτά στο σπίτι με πρωταγωνιστή φυσικά… τον καφέ.  

 

H Μαίρη Ταλαιπώρου bar manger του Ομίλου Nikkei και brand ambassador Schweppes Greece ετοίμασε ένα δροσιστικό Espresso Tonic και μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του Espresso Martini με άρωμα και γεύση μανταρίνι.  

  

Espresso Schweppes zero tonic 

Υλικά  

Άφθονος πάγος 

1 δόση καφέ espresso (παγωμένος) 

60- 70 ml Schweppes Zero Tonic (παγωμένο) 

Εκτέλεση 

Σε ένα highball ποτήρι βάζουμε πρώτα τον πάγο, στη συνέχεια τον espresso που όμως πρώτα τον έχουμε παγώσει και στο τέλος συμπληρώνουμε με το tonic. Γαρνίρουμε με μια φλούδα από πορτοκάλι.  

Tip 

Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουμε να είναι αρκετά έντονος με νότες από εσπεριδοειδή. Για παράδειγμα κάποιος από την Αιθιοπία ή από την Κένυα. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι παγωμένος γιατί αν τον βάλουμε ζεστό θα λιώσει αμέσως ο πάγος και επίσης θα χαθούν και οι φυσαλίδες του tonic πράγμα που δεν θέλουμε.  

*Το συγκεκριμένο tonic δεν έχει προσθήκη ζάχαρης αλλά γλυκίζει λόγω της ασπαρτάμη . είναι υποκατάστατο ζάχαρης. Η επίγευση είναι ελαφρώς πιρκή από την κινίνη. 

 

 

Παραλλαγή Espresso Martini 

Υλικά 

50 ml ρούμι κεχριμπαρένιο 

25 ml dry λικέρ σοκολάτας  

20 ml sherry amontillado 

15 ml λικέρ μανταρίνι  

1 epresso 

Εκτέλεση 

Βάζουμε στο σέικερ όλα τα υλικά μαζί με πάγο και χτυπάμε για περίπου ένα λεπτό. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε κουπέ παγωμένο ποτήρι. Γαρνίρουμε με ένα τρουφάκι σοκολάτας.  

Tip 

Για το συγκεκριμένο καφέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο φρουτώδη καφέ χωρίς πολλές οξύτητες.  

 

 

Ο Πάνος Κανατσούλης, bar manger και συνιδιοκτήτης του all day bar Mr. Fox στη Γλυφάδα, προτείνει την δική του εκδοχή του Iris Coffee με κρέμα από γάλα αμυγδάλου και ένα aperitivo με αρωματισμένο Campari από καφέ και ginger beer.  

 

The Irishman 

Υλικά 

30ml Irish Whisky 

100ml καφές φίλτρου 

2 κουτ. σούπας τσάι κεράσι σε σκόνη 

15ml μέλι σουσαμιού 

Κρέμα από γάλα αμυγδάλου  

Εκτέλεση 

Στον αλεσμένο καφέ προσθέτουμε τις δύο κουταλιές της σούπας τσάι κεράσι σε σκόνη και στη συνέχεια παρασκευάζουμε τον καφέ φίλτρου. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το μέλι σουσαμιού. Σε ένα βάζο με μέλι από πορτοκάλι ή πεύκο ρίχνουμε 5-6 σταγόνες σησαμέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το λάδι. Σε ένα ποτήρι κρασιού τώρα, βάζουμε το ιρλανδεζικό ουίσκι, τον καφέ καθώς και το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το τελευταίο. Σε μια φραπεδιέρα χτυπάμε το γάλα αμυγδάλου μέχρι να γίνει κρέμα. Την ρίχνουμε πάνω από το ρόφημα και πριν σερβίρουμε τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.  

 

Espresso bitter aperitivo 

Υλικά 

40ml Campari αρωματισμένο με κόκκους καφέ. 

20γραμμ. κόκκους καφέ 

1 φλοίδα πορτοκαλιού 

1 φλοίδα μανταρινιού 

1 ράβδο κανέλας 

10ml λικέρ πορτοκάλι (κατά προτίμηση Dry Curacao 

1 Ginger beer 

Εκτέλεση 

Σε ένα μπουκάλι Campari προσθέτουμε 20 γραμμάρια κόκκους καφέ, μια φλοίδα από πορτοκάλι και μια από μανταρίνι καθώς και μια ράβδο κανέλα. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες μέχρι να ενσωματωθούν τα αρώματα των υλικών στο μπουκάλι. Στη συνέχεια το φιλτράρουμε. Σε ένα highball ποτήρι βάζουμε πάγο, 40ml από το Campari που έχουμε φτιάξει και το λικέρ πορτοκάλι. Αναδεύουμε και συμπληρώνουμε με ginger beer. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με ξύσμα από πορτοκάλι.    

 

 

Ο Μάριο Basso συνιδιοκτήτης και bar manager του Barreldier στο Σύνταγμα φτιάχνει μια εύκολη παραλλαγή του Negroni με άρωμα espresso και ένα απολαυστικό απογευματινό ποτό με ρούμι και ginger beer που θέλει μόνο ανακάτεμα. 

 

Espresso Negroni


Υλικά
 

1 espresso (μέτριο προς το γλυκό)
25 ml gin
25 ml Campari

 

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον espresso και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Γεμίσουμε με πάγο ένα χαμηλό ποτήρι, ρίχνουμε σιγά σιγά τα υλικά ποτήρι και τα ανακατεύουμε καλά. Για ντεκόρ βάζουμε μια φλούδα πορτοκαλί. 

Tip 

Στον καφέ βάζουμε ζάχαρη γιατί παίζει το ρόλο του βερμούτ στο κοκτέιλ. Επίσης καλό θα ήταν να διαλέξουμε έναν καφέ με φρουτώδης ή ανθικό χαρακτήρα.

 

Dark and coffee stormy


Υλικά

1 Espresso (μέτριο προς το γλυκό )
45 ml Gold Rum
Ginger beer  

Εκτέλεση
Γεμίσουμε με πάγο ένα ψηλό ποτήρι ρίχνουμε το ρούμι και το εσπρέσο αφού έχουμε λιώσει καλά την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια συμπληρώνουμε με την τζιτζιμπιρα (ginger beer). Για ντεκόρ μπορούμε να βάλουμε μια φλούδα πορτοκαλί.  

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο 80 τεύχος του περιοδικού Coffee + Brunch που κυκλοφορεί.