Εκεί όπου το παγωτό συναντά τον καφέ 

Εκεί όπου το παγωτό συναντά τον καφέ 

Πέντε μέρη στην Αθήνα όπου το παγωτό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όμως παντρεύεται όμορφα και με τον καφέ σε ένα απολαυστικό και δροσιστικό affogato.   

 

Από την Coffeemag team

 

Dickie Dee: Παγωτό μηχανής και όχι μόνο

 

Μικρό, κουκλίστικό, σε ροζ απαλές αποχρώσεις που το όνομά του παραπέμπει στη μεγάλη βορειοαμερικανική εταιρεία που πωλούσε το παγωτό της με τρίκυκλα και φορτηγάκια. Άνοιξε πριν από τρία περίπου χρόνια οπότε και μας σύστησε ξανά το παγωτό μηχανής θυμίζοντας μας τα παιδικά μας χρόνια. Κάθε φορά που το επισκεπτόμουν ζητούσα λίγο από σιτσιλιάνικο φιστίκι, και την απολαυστική vegan σοκολάτα. Για να είμαι ειλικρινής τα εν λόγω παγωτά δεν μπορούσα να τα συνδυάσω με τον καφέ που σέρβιραν, διαθέτουν ένα ισορροπημένο blend της εταιρεία Moc με καφέ από την Βραζιλία και την Κολομβία, όμως ταίριαζε πάρα πολύ με τα γλυκά που έχουν και με εκείνη την λαχταριστή μηλόπιτα και το απολαυστικό New York chessecake. Από το περσινό όμως καλοκαίρι έβαλαν ένα επιπλέον ψυγείο μπροστά στην είσοδο του μαγαζιού, που το γέμισαν με δώδεκα νέες γεύσεις παγωτού. Με λίγα λόγια μας δυσκόλεψαν. Σας προτείνουμε λοιπόν, να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το καϊμάκι με βουβαλίσιο γάλα, το αρωματικό τριαντάφυλλο, το τσουρέκι που μυρίζει μαχλέπι καθώς και το σορμπέ λεμόνι/βασιλικός. Και αν θέλετε να απολαύσετε ένα affogato, τότε να επιλέξετε μια μπάλα mocha espresso ή σοκολάτα.  

 

Βουλής 23, Σύνταγμα, Τηλ. 2103238277 

 

Κόκκιον: Για «παράξενο» παγωτό 

 

Με το που ανέβετε τα λιγοστά σκαλοπάτια του και βρεθείτε αντιμέτωποί με την φροντισμένη βιτρίνα του και κοιτάξετε ψηλά τον μαυροπίνακα με τις γεύσεις από τα gelati και τα σορμπέ, θα αρχίσουν τα δύσκολα μιας και δεν θα ξέρετε τι να διαλέξετε. Υπεύθυνος για αυτό είναι ο Βασίλης Παπαματθαίου, ένας «ψαγμένος» παγωτατζής –τυχαίνει να είναι και ο ιδιοκτήτης- που του αρέσουν οι κάπως περίεργοι και περίπλοκοι συνδυασμοί. Έτσι, εδώ, θα βρείτε παγωτό αλατισμένο φιστικί με καραμέλα (φανταστικό), κρεμώδες παρφέ που αλλάξει ανάλογα με την εποχικότητα, μπισκότο βουτύρου θα σας θυμίσει τα παλιά μπισκότα που τρώγατε μικροί με την ωραία βουτυράτη αίσθηση, αλλά και δροσιστικό σορμπέ μανταρίνι-τζίντζερ, βερίκοκο μαζί με ροδάκινο και δενδρολίβανο και το αγαπημένο μου από κόκκινα φρούτα. Στο κομμάτι του καφέ συνεργάζονται με την taf και σερβίρουν το ισορροπημένο blend Pianeta που ταιριάζει πολύ όμορφα με το παγωτό ανθόγαλο και δίνει ένα νόστιμο affogato. Εγώ βέβαια θα σας πρότεινα να τον δοκιμάσετε και με το μπισκότο βουτύρου για πιο εναλλακτικά. Τέλος, πριν φύγετε από το «Κόκκιον’, πάρτε για το σπίτι κάποιο από τα γλυκά (εκείνη την μηλόπιτα ή τον μπαμπά με ρούμι και ανανά) που τα έχουν σε ωραία γυάλινα βαζάκια.   

Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, Τηλ. 6981563511 

 

Oggi: Παγωτό με τις ευλογίες του Πάπα 

 

Με ιταλική φινέτσα, όνομα αλλά και κουβαλώντας την κουλτούρα του gelato, το «Oggi» (Officina Gelato Gusto Italiano) άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές που προηγούμενου καλοκαιριού. Υπεύθυνη για αυτή την τζελατερία είναι η Αθηνά Γκικοπούλου-Ντούρα μαζί με τα τρία παιδιά της, Αιμιλία, Νικόλα και Χριστόφορο που έφεραν στην Αθήνα τα παγωτά του Ιταλού gelatiere Carmelo Chiaramida. Tα σορμπέ εδώ μυρίζουν φρούτα και είναι φοβερά δροσιστικά, το φιστίκι εθιστικό με γεμάτη γεύση (από τις αγαπημένες μου γεύσεις), το φρέσκο μασκαρπόνε ενισχυμένο με κρασί Marsala είναι κρεμώδες και σαγηνευτικό, το Terza nota cacao –που είναι και η αγαπημένη γεύση του Πάπα Φραγκίσκου- συνδυάζει σοκολάτα με πορτοκάλι και ρούμι. Στο κομμάτι του καφέ έχουν συνεργαστεί με την Qualita Prima από την Θεσσαλονίκη και έφτιαξαν το δικό τους blend ώστε να ταιριάζει και με τα gelati που σερβίρουν. Συνδυάσετε τον λοιπόν με μια μπάλα Fiore di latte και απολαύστε ένα affogato όπως στην Ιταλία. Και αν είστε τολμηροί σαν και μένα μπορείτε να τον ζητήσετε με το μασκαρπόνε και θα είναι σαν να πείνετε tiramisù.  

Βουλής 17, Σύνταγμα, Τηλ. 2103246995 

  

Django: Από την Σύρο με αγάπη 

 

Ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης διατηρεί εδώ και χρόνια τώρα ένα παγωτατζίδικο στο μικρό στενό της Εμμανουήλ Ροΐδη στη Σύρο. Από τον προηγούμενο Μάιου, άνοιξε και το αθηναϊκό αδερφάκι, στο Κουκάκι. Στην βιτρίνα του λευκού παγωτατζίδικου με τον νησιώτικο αέρα, το καλαμωτό ταβάνι και τα πολλά φυτά θα βρείτε οχτώ επιλογές gelato που θα φτιάχνεται με βιολογικό γάλα και οχτώ σορμπέ με φρέσκα φρούτα. Ζητήστε οπωσδήποτε το φιστικί (γίνεται ανάρπαστο), την σοκολάτα Καραϊβικής (χρησιμοποιεί σοκολάτα Valrhona) και την μοσχοβολιστή βανίλια Μαδαγασκάρης. Από τα σορμπέ τώρα σας προτείνω το όμορφα πικρό λεμόνι, το δροσερό γιαούρτι, την φρέσκια φράουλα (όσο είναι της εποχής) και αν είστε τυχεροί το λαχταριστό πεπόνι. Ο καφές που διαθέτουν είναι από The Underdog στο Θησείο και έρχεται από την Βραζιλία. Το σοκολατένιο του προφίλ με τις νότες από ξηρούς καρπούς συνδυάζεται με τόσο με το παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης (στην παρασκευή του ο Κωνσταντίνος βάζει και ελάχιστους κόκκους espresso για άρωμα) όσο και με το φουντούκι αλλά και με το παγωτό σοκολάτα. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να γνωρίζετε για τα gelati του Django είναι ότι θα πρέπει να τα καταναλώσετε την ίδια μέρα, γιατί είναι φρέσκα και αν μπουν στην κατάψυξη δεν θα είναι μετά τα ίδια.  

Βεϊκού 15, Κουκάκι, Τηλ. 6937395363 

 

Le Greche: Ιταλικό παγωτό με ελληνικό χαρακτήρα 

 

Οι ουρές έξω από το μικρό μαγαζί της Μητροπόλεως είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο όταν το θερμόμετρο πιάνει την ανιούσα. Το μικρό Le Greche ήταν από τα πρώτα παγωτατζίδικα που μας έφεραν πιο κοντά στην κουλτούρα του ιταλικού gelato αλλά με μια ελληνική τσαχπινιά καθώς χρησιμοποιούν πολλά ελληνικά προϊόντα. Η ποικιλία που θα βρείτε είναι μεγάλη καθώς διαθέτουν γύρω στις 30 γεύσεις. Όποτε εκτός των κλασικών θα βρείτε γεύσεις όπως μπισκότο με γεμιστά Παπαδοπούλου, κρέμα μπακλαβά, γιαούρτι (φτιάχνεται από στραγγιστό) καθώς επίσης και σορμπέ ούζο. Βέβαια αυτές που διαλέγω συνήθως είναι η κρέμα μασκαρπόνε με σύκα, το φιστίκι καθώς και την ricotta με ανθότυρο και περγαμόντο. Τώρα αν θέλετε να απολαύσετε ένα afogatto με τον σκούρα καβουρδισμένο ναπολιτάνικο καφέ Kenon που έχουν μπορείτε παραδοσιακά με μια μπάλα Fiore di latte, αν θέλετε να του δώσετε μια πιο ξηροκαρπάτη αίσθηση σας προτείνω το φουντούκι ή αν σας αρέσει να έχει ακόμα πιο bitter χαρακτηριστικά την μαύρη σοκολάτα.    

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, Τηλ. 2167006458 

Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, Τηλ. 2130416299 

Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή, Τηλ. 2100101617  

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του περιοδικού Coffee + Brunch που κυκλοφορεί.