O παγετός στη Βραζιλία ανεβάζει τις τιμές

O παγετός στη Βραζιλία ανεβάζει τις τιμές

Ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, η Βραζιλία, είδε ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργειών να καταστρέφεται από τον παγετό, γεγονός που ανέβασε τις τιμές σε ιστορικό υψηλό σχεδόν μιας δεκαετίας.

 

Η τιμή του καφέ arabica, ένα από τα βασικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Νότιας Αμερικής, αυξήθηκε την Παρασκευή σε πάνω από 2 δολάρια ανά λίβρα, το υψηλότερο επίπεδο τιμών από το 2014. Οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σκοτώνουν ακόμη και τα νεότερα φυτά που είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές συγκομιδές, δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank, Carlos Mera. Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε μεγάλο μέρος των καλλιεργειών του Minas Gerais και του Parana καθώς και στο Σάο Πάολο και ακόμη δεν είναι γνωστό πόσο εκτεταμένη είναι η ζημιά. Όμως  ένα σημαντικό μέρος της καλλιέργειας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.  Την ίδια ώρα, η παγκόσμια ζήτηση καφέ ολοένα και αυξάνεται φέτος καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανοίγουν ξανά, έπειτα από τα συνεχή lockdowns. 

 

Οι αυξανόμενες τιμές μεταφέρονται στους καταναλωτές, “αλλά με αργούς ρυθμούς”, σύμφωνα με τον Mera. “Οι roasters χρησιμοποιούν την αγορά futures για να αντισταθμίσουν τις βραχυχρόνιες αυξήσεις των τιμών, οπότε συνήθως χρειάζονται τρεις έως εννέα μήνες για να δουν τα αποτελέσματα σε επίπεδο λιανικής”, εξήγησε. “Ακόμα και τότε, οι αυξήσεις σε επίπεδο λιανικής είναι μέτριες”, είπε και πρόσθεσε: “Ο αλεσμένος καφές πωλείται κατά μέσο όρο στα 15 ευρώ ανά κιλό (8 δολάρια ανά λίβρα) και ο καφές σε pods στα 45 ευρώ ανά κιλό, ή ακόμα περισσότερο”Αυτό απέχει πολύ από την τρέχουσα τιμή του καφέ arabica, η οποία είναι μικρότερη από τέσσερα ευρώ ανά κιλό.