Πέντε coffee shop εκτός Αθηνών που πρέπει να γνωρίσετε

Πέντε coffee shop εκτός Αθηνών που πρέπει να γνωρίσετε

Κάποια μπορεί να κάνουν αθόρυβοι δουλειά και να μην τα έχετε ακούσει. Κάποια άλλα σας είναι ήδη γνωστά. Δεν γίνεται μόνο καλή δουλειά στα coffee shop της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και έξω από αυτές. Τα πέντε παρακάτω μαγαζιά είναι μια απόδειξη.  

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Las Ramblas, Λάρισα 

 

Όσοι έχετε βρεθεί στη Λάρισα έστω και μια φορά, δεν γίνεται να μην έχετε φιλοξενηθεί στα τραπέζια του Las Ramblas. Από τα πιο γνωστά coffee shop της πόλης που η ιστορία του ξεκινά το 2010 και μέσα σε λίγο καιρό αφήνει τον εύκολο δρόμο του εμπορικού καφέ για να πάρει εκείνον του specialty. Το πρώτο μαγαζί στον πεζόδρομος της Απόλλωνος με την μπάρα στην θέση της σάλας, τα ξύλινα τραπέζια και την ωραία διακόσμηση δεν έμενε πότε άδεια. Τα καλοκαιρία που έβγαινα τα τραπέζια έξω και άνοιγαν οι τζαμαρίες γινόταν το αδιαχώρητο. Εκτός από τον ποιοτικό καφέ έμαθε στους Λαρισαίους και την συνήθεια του brunch. Έτσι έγινε ένα από τα αγαπημένα σημεία της πόλης. Πλέον το Las Ramblas μετράει τέσσερα μαγαζιά στην Λάρισα και ετοιμάζει ένα ακόμα στα Τρίκαλα που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες. Όσο για τον καφέ, στην συλλογή τους έχουν δύο διαφορετικά blend (το πρώτο είναι μια μίξη κόκκων από την Ουγκάντα, την Κολομβία και την Αιθιοπία ενώ ο δεύτερος από την Βραζιλία, Γουατεμάλα, Νικαράγουα και Αιθιοπία) καθώς και τρεις μοναδικής προέλευσης: ένα από το Μεξικό, έναν από την Κόστα Ρίκα και έναν από την Αιθιοπία. Όλους τους καβουρδίζει στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Περπινιάς με τον οποίο συνεργάζονται μαζί χρόνια.  

 

Απόλλωνος 8, Λάρισα, τηλ. 241 111 0390, Καλλιθέας 1, Λάρισα, τηλ2410256525, Βούλου 4, Λάρισα, τηλ2410579080, Κούμα & Ασκληπιού Λάρισα

 

Hacienda, Ηράκλειο Κρήτης 

 

Από τις πρώτες προσπάθειες στο νησί που αγκάλιασαν και υποστήριξαν την κουλτούρα που ποιοτικού καφέ, ήταν εκείνη των ανθρώπων του Hacienda. Ξεκίνησαν σε μια περιοχή λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, στον Μασταμπά, στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Η επιτυχία του μεγάλη και έτσι μετά από ένα χρόνο περίπου ανοίγουν και το δεύτερο κατάστημα στο δρόμο προς το αεροδρόμιο στην Λεωφόρου Ικάρου. Σήμερα η οικογένεια του Hacienda μετράει τέσσερα coffee shop με το πιο πρόσφατο να έχει ανοίξει στις αρχές του φετινού καλοκαιριού στην πλατεία του Αγίου Μηνά, όπου εκεί θα βρίσκεται και το εργαστήριο τους. Στο κομμάτι του καφέ από την αρχή συνεργάστηκαν με την ελληνική εταιρία καφέ taf. Έτσι διαθέτουν το δικό τους blend (περιέχει καφέδες από την Βραζιλία, Κολομβία και Γουατεμάλα) καθώς επίσης και τρεις διαφορετικούς single estat: από Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα και Αιθιοπία. Επίσης στο Hacienda δίνουν μεγάλη βάση και στο brunch και ειδικότερα στα γλυκά με τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε τους καφέδες. Τα πληθωρικά pancake που φτιάχνουν ποζάρουν συχνά στα social media ενώ οι τάρτες τους είναι εξαιρετικές. Μάλιστα τα περισσότερα τα φτιάχνουν πλέον στο εργαστήριο τους και ετοιμάζουν να βγάλουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων viennoiserie.  

 

Ανδρέα Παπανδρέου 25, Ηράκλειο, τηλ. 2811810261,Λεωφ. Ικάρου 22, Ηράκλειο, τηλ. 2810339037, Λεωφ. Παπαναστασίου 59, Ηράκλειο, τηλ. 2810361449 

 

Kross, Χανιά Κρήτη 

 

Όλα ξεκίνησαν στο μικρό κατάστημα-καφεκοπτείο, των μόλις 25 τ.μ., στην οδό Τζανακάκη, στο κέντρο των Χανίων. Εκεί ο Σωτήρης και ο Σταύρος Μιχαήλ έστησαν έναν coffee shop που το ονόμασαν Kross και ξεκίνησαν να διαδίδουν την κουλτούρα του ποιοτικού καφέ στην πόλη. Πολύ γρήγορα ήρθε και το δεύτερο κατάστημα στην οδό Νεάρχου και αρχίζουν να καβουρδίζουν πλέον μόνοι τους, τους καφέδες που επιλέγουν, ταυτόχρονα συνεργάζονται με τον σομελιέ Άφσιν Μολάβι και ανοίγουν ένα all-day μαγαζί, το Dagkli. Σήμερα λοιπόν τον καφές τους μπορείτε να τον απολαύσετε σε τέσσερα σημεία στην πόλη, ενώ πριν από λίγο καιρό άνοιξαν και στη Λευκωσία, μαζί με ντόπιους roasters, το Kollaborative Coffee Roasters. Αυτή τη στιγμή θα καταστήματα τους εκτός από το blend (ένας συνδυασμός καφέδων από Βραζιλία και Κολομβία) θα βρείτε και κάποιους μοναδικής προέλευσης από την Κένυα, την Αιθιοπία, την Βραζιλία, την Γουατεμάλα, την Ινδία, την Κολομβία και τη Ρουάντα. Επίσης δίνουν προσοχή και στο κομμάτι του brunch με την Κατερίνα Μαυροματάκη, συνιδιοκτήτρια του Kross και Head Pastry Chef, και την ομάδα της να ετοιμάζει καθημερινά αλμυρά και γλυκά που έχουν μια αγάπη προς την vegan φιλοσοφία.  

 

Στρατηγού Τζανακάκη 58, Χανιά τηλ. 2821052620, Νεάρχου 1, Χανιά, τηλ. 2821041078, Δαγκλή 6, Χανιά, τηλ. 2821051785, Τσουδερών 73, Χανιά, τηλ. 2821027194 

 

Grooove, Βόλος 

 

Όταν το 2006 που άνοιξε τις πόρτες του, στο κέντρο της πόλη του Βόλου, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι το Grooove θα μπορούσε να κάνει τέτοια επιτυχία ώστε να ξεπεράσει και τα στενά όρια της πόλης. Κι όμως, μέσα σε λίγα χρόνια και με αρκετή δουλειά, έγινε ένα από τα πιο διάσημα και βραβευμένα all day café bar της χώρας. Και όχι άδικα. Εδώ προσέχουν τα πάντα. Από τον καφέ, συνεργάζονται με την ελληνική εταιρία taf, το φαγητό που επιμελείται ο Βολιώτης Γρηγόρης Χέλμης μέχρι το ποτό όπου ο Θανάσης Κουζιόκας μαζί με την ομάδα του σερβίρουν νόστιμα και μελετημένα κοκτέιλ. Επιστρέφουμε στον καφέ για να σας πούμε ότι θα βρείτε το blend Pianeta, σε espresso το χαρμάνι Competition και σε φίλτρου έναν μοναδικής προέλευσης από την Αιθιοπία. Το Grooove είναι από τα μαγαζιά που ξεχωρίζουν στην πόλη του Βόλου τόσο για την αισθητική του όσο και για την προσεγμένη προσωπικότητα του.   

 

Δημάρχου Κονταράτου 4, Βόλος τηλ. 2421033032 

 

Urbana Gastroteka, Μεγαλόπολη

 

Περπατώντας στον πεζόδρομο της Αγίου Αθανασίου, στην Μεγαλόπολη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας τραβήξει το βλέμμα αυτό το ατμοσφαιρικό all day μαγαζί που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γύρω. Το UrbanaGastroteka άνοιξε με την άρση των μέτρων, δηλαδή στις αρχές του Μαϊού. Γεννήθηκε από την ένωση δύο άλλων μαγαζιών που προϋπήρχαν (το Hush και Κελάρι). Ανοίγει από το πρωί σερβίροντας καφέ και brunch (τα instagramικά burger του ξεχωρίζουν) ενώ όσο περνάει η ώρα σειρά παίρνουν τα aperitivi, τα κοκτέιλ – διαθέτει μια πολύ καλά στημένη λίστα από κλασικά και signature ποτά –  και το κρασί με πιο προσεγμένα πιάτα. Στο κομμάτι του καφέ, να σας αναφέρουμε ότι συνεργάζονται με την εταιρία Cortese και διαθέτουν δύο διαφορετικά χαρμάνια. Κάτι άλλο που κάνει το Urbana να ξεχωρίζει είναι η καταπράσινη και ωραία προσεγμένη πίσω αυλή του.

 

Αγ. Αθανασίου 72, Μεγαλόπολη, τηλ. 2791022284

 

 Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του περιοδικού Coffee + Brunch που κυκλοφορεί