Καφές, τσάι ή αναψυκτικά; Οι προτιμήσεις παγκοσμίως

Καφές, τσάι ή αναψυκτικά; Οι προτιμήσεις παγκοσμίως

Η καφεΐνη μπορεί να είναι η πιο διαδεδομένη ψυχοδραστική ουσία του κόσμου, πως όμως επιλέγουμε να την “βάζουμε” στην ζωή μας; 

 

Μια μελέτη για την κατανάλωση καφεΐνης ανάμεσα σε 57 χώρες εξέτασε τον ρόλο που διαδραματίζει η ουσία αυτή στη διατροφή μας. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τις πωλήσεις ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη από το Euromonitor. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κατηγορίες:

Καφές: Περιλαμβάνει φρέσκο παρασκευασμένο καφέ, στιγμιαίο και έτοιμο για κατανάλωση.
Τσάι: Περιλαμβάνει βότανα, μαύρο, πράσινο και άλλα τσάγια, καθώς και τσάι έτοιμο για κατανάλωση.
Αναψυκτικά: Περιλαμβάνει κόλα, άλλα αναψυκτικά, αθλητικά και ενεργειακά ποτά.

 

Το τσάι ήταν το ρόφημα επιλογής για πολλές χώρες ως επί το πλείστον της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Ιαπωνίας. Ένα ισχυρό “οχυρό” του τσαγιού είναι επίσης η Αφρική, καθώς η Κένυα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου τσαγιού στον κόσμο. Στην Ευρώπη, η Τουρκία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι τρεις κορυφαίες χώρες κατανάλωσης τσαγιού κατά κεφαλήν στον κόσμο.

 

Ο καφές ήταν το προτιμώμενο ρόφημα καφεΐνης σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων όλων των σκανδιναβικών χωρών. Είναι επίσης το ρόφημα επιλογής στον Καναδά, τη Νότια Κορέα και τη Βραζιλία, με τις δύο τελευταίες να είναι οι μόνες χώρες στην Ασία και τη Νότια Αμερική που προτιμούν τον καφέ.

 

Ίσως το πιο εκπληκτικό είναι η παγκόσμια προτίμηση για αναψυκτικά (soft drinks). Οι ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής κατανάλωναν συντριπτικάτα soft drinks συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καφεΐνης. Το ίδιο παρατηρήθηκε σε Φιλιππίνες,  Ταϊλάνδη και  Αυστραλία. Ακόμη και στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες που πίνουν πολύ καφέ όπως η Ιταλία και η Ελβετία, αγόρασαν περισσότερα αναψυκτικά συγκριτικά με τον καφέ (αν και οι διαφορές ήταν μικρές).

 

Πηγή: visualcapitalist.com